Tujina

Sanaderjeva odvetnica napoveduje pritožbo

Zagreb, 15. 12. 2010 11.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zagrebško sodišče je nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju dodelilo odvetnico, ki napoveduje pritožbo na odredbo pripora na Hrvaškem. Uskok pa naj bi nameraval zaslišati tudi Kosorjevo.

Zagrebško sodišče je nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju za odvetnico po uradni dolžnosti določilo Ano-Marijo Gospočić. Medtem ko odvetnica napoveduje pritožbo na odreditev pripora za Sanaderja na Hrvaškem, Novi list danes piše, da namerava protikorupcijski urad v preiskavi proti Sanaderju opraviti pogovore tudi s premierko Jadranko Kosor.

Tudi Kosorjeva bo morala pred Uskok.
Tudi Kosorjeva bo morala pred Uskok. FOTO: Reuters

Gospočićeva je pojasnila, da je od Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) zahtevala vpogled v zadevo ter da pričakuje, da ji bodo to kmalu tudi omogočili. Napovedala je, da se bo nato verjetno pritožila na odločitev zagrebškega sodišča, ki je za nekdanjega premierja in predsednika HDZ odredilo enomesečni pripor.

Gre za zagrebško odvetnico mlajše generacije, ki je že branila osumljene v korupcijskih aferah v hrvaškem visokem šolstvu in nogometu.

Tudi Kosorjeva na zaslišanju?

Uskok bo v okviru preiskave proti Sanaderju opravil pogovor tudi z njegovo naslednico, predsednico hrvaške vlade Jadranko Kosor, in s še nekaterimi visokimi predstavniki HDZ, poroča reški Novi list in se sklicuje na vir, ki je tesno povezan s preiskavo.

"Premierka Kosorjeva bo tako tudi dobila priložnost, da bo osebno sodelovala v zaenkrat najpomembnejšem protikorupcijskem postopku, ki so ga odprli na Hrvaškem," ob tem izpostavlja časnik.

Ugiba še, da bodo preiskovalci verjetno na pogovor povabili tudi generalnega sekretarja HDZ Branka Bačića in njegovega predhodnika Ivana Jarnjaka ter še nekatere od ministrov.

Medtem je Kosorjeva danes v Karlovcu potrdila, da se bo odzvala Uskoku, če je bodo povabili kot pričo v primeru svojega predhodnika. "Vsak premier na svetu, tako tudi na Hrvaškem, mora biti pripravljen na vse tisto, kar ga obvezuje ustava, tako kot tudi vsakega drugega državljana," je dejala Kosorjeva, kot so jo povzeli hrvaški mediji.

Hrvaška premierka je sicer v karlovški bolnišnici obiskala 18-letnika, ki so ga prejšnji vikend pretepli zdaj že nekdanji člani mladih HDZ. Obsodila je vsako obliko nasilja, med ostalim tudi torkov napad zagrebških huliganov na avtobus s pristaši grškega nogometnega moštva.

Sanaderja so nedavno aretirali v Salzburgu.
Sanaderja so nedavno aretirali v Salzburgu. FOTO:

Sanader je od minulega petka v priporu v Salzburgu, potem ko so ga avstrijski policisti aretirali na turski avtocesti. Hrvaška je v ponedeljek poslala zahtevo za njegovo izročitev in pravosodni minister Dražen Bošnjaković je izrazil pričakovanje, da bo do izročitve prišlo do konca leta, če bo Sanader pristal na skrajšani izročitveni postopek.

Sanader bo pred avstrijskega sodnika znova stopil 23. decembra, preden se mu izteče 14-dnevni pripor v Salzburgu. Takrat naj bi se tudi izrekel o tem, ali pristaja na izročitev po skrajšanem postopku.

Sicer pa bi se Sanader, če bi se odločil nasprotovati izročitvi Hrvaški, lahko pritožil vse do vrhovnega sodišča, nato pa poskušal še z zahtevo za azil, saj je v preteklosti večkrat poudarjal, da proti njemu vodijo političen proces.

Ta način je ubral tudi nekdanji pomočnik hrvaškega obrambnega ministra Vladimir Zagorec, zaradi česar se je njegova izročitev zavlekla na leto in osem mesecev.
 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

major1
15. 12. 2010 22.54
Glede na učinkovitost sodstva na Hrvaškem, ki je še slabše kot v Sloveniji, pripravi zahtevek za miljonsko odškodnino, ki ti jo bo plačala država.
korintos1
15. 12. 2010 15.29
Matija Perko: Katero podjetje je bilo v Pahorjevi vladi prevzeto v Tajkunskojanšovskem slogu?
Matija Perko
15. 12. 2010 12.48
države s toliko svinjarijam ni v EU. SLOVENJA brezpravna država, za oklanega državljanatožba zavrnjena kaj je s tem sodstvom? nazadnje bodo odvetniki ugotovili da je on ogrizel pse. bojim se sodstva, vlade ,odvetnikopv ker js vse skorumpirano treba bo nekaj drastično ukreniti
Dante123
15. 12. 2010 12.46
temu so zamrznili celo premoženje družini kaj pa pri nas vprašajmo se dragi slovenci kateremu tajkunu je gdo kaj odvzel malo za razmislek kje smo slovenci in zakaj
NOshit
15. 12. 2010 11.57
Toliko neumni pa spet niso da bi Borata vzeli. No ja, mogoče za show, bi ga imeli kot pri nas Karla...
.357
15. 12. 2010 11.51
Ko svoje zaprejo, naj vzamejo nasega velikega rvata Pahora, naj jih on vodi.