Tujina

Prva obtožnica proti Sanaderju postala pravnomočna

Zagreb, 30. 09. 2011 06.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zagrebško sodišče je potrdilo prvo obtožnico proti Sanaderju v primeru domnevnega sprejemanja nezakonite provizije od Hypo Alpe Adria Banke. Sanader obtožbe o vojnem dobičkarstvu z gnusom zavrača.

Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader je danes prvič prispel na sodišče, potem ko ga je Avstrija sredi julija izročila Hrvaški. Na sodišče so ga pripeljali ob močno poostrenih varnostnih ukrepih in v spremstvu več vozil pravosodne policije. Fotoreporterji so ga uspeli posneti v črnem policijskem kombiju, ki je na sodišče vstopil skozi stranski vhod. Ob prihodu na sodišče je njegov odvetnik dejal, da bo obramba zelo borbena.

Sanaderja so pripeljali v črnem policijskem kombiju.
Sanaderja so pripeljali v črnem policijskem kombiju. FOTO: Reuters

Obtožni svet zagrebškega sodišča je nato za zaprtimi vrati obravnaval prvo obtožnico proti Sanaderju, s katero ga Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) bremeni tudi za vojno dobičkarstvo. Kot so pojasnili, je Sanader kot pomočnik zunanjega ministra Mateja Granića od Hypo banke prejel okoli pol milijona evrov provizije za posredovanje pri odobritvi posojila hrvaški vladi za nakup in opremljanje diplomatskih predstavništev v času vojne na Hrvaškem.

Uskok bremeni Sanaderja, da je zlorabil položaj in pooblastila od jeseni 1994 do marca 1995, ko se je v Zagrebu in v Avstriji pogajal s predstavniki Hypo banke o posojilu v vrednosti 140 milijonov takratnih avstrijskih šilingov (20 milijonov evrov). Tožilstvo zahteva, naj nekdanji premier vrne provizijo.

Odločitev o pravnomočnosti obtožnice je padla okoli 15. ure, z njo pa je Sanader tudi uradno postal obtoženec. Kot pravi sam, obtožbe o vojnem dobičkarstvu "z gnusom zavrača", svoje besede pa namerava podpreti tudi z dokazi.

Ivo Sanader
Ivo Sanader FOTO: Reuters

Odvetnik Čedo Prodanović je pojasnil, da se je Sanader boril za Hrvaško in da je imel čin polkovnika. Ocenil je, da se tožilstvo sklicuje na zakon o nezastaranju kaznivega dejanja vojnega dobičkarstva med tranzicijo in privatizacijo, ker mu želi soditi za dejanja izpred 17 let, ki "jih ni storil". Obramba bo poskusila ovreči tudi trditve tožilstva o proviziji. "V situaciji, ko banka vstopa na neobstoječi bančni trg, ko je odobrila ugodno posojilo, ki ga nihče drug ne bi dal, potem je treba njej izplačati provizijo, ne pa da bi ona plačala provizijo," je dejal Prodanović.

Novinarje je zanimalo tudi Sanaderjevo zdravstveno stanje, saj je sodišče zapustil opirajoč se na berglo v spremstvu policistov. Odvetniki so povedali, da ima še vedno bolečine v nogi zaradi poškodbe zgloba, ki jo je dobil pri športu v avstrijskem priporu. Šlo naj bi sicer za lažje vnetje vezi.

Prihod Sanaderja na sodišče si lahko pogledate v spodnjem videu:

Spomnimo ...

Preiskavo v primeru domnevne provizije od Hypo banke so sprožili marca letos, potem ko je avstrijsko državno tožilstvo v Celovcu izročilo Hrvaški dokumente, na podlagi katerih je bilo možno sklepati, da se je Sanader zmenil za sporno provizijo z nekdanjima direktorjema Hypo banke, Wolfgangom Kultererjem in Günterjem Striedingerjem. Proti omenjeni dvojici poteka preiskava v Avstriji zaradi domnevni zlorab položaja in pooblastil v koroški banki.

Sanader je po izročitvi iz Avstrije preiskovalcem v zagrebškem priporu zanikal vse obtožbe.

V primeru Hypo banke sledi še narok, na katerem bo drugi svet sodišča določil začetek sojenja ter dokaze in priče, ki bodo del glavne obravnave. Sanader se bo moral še enkrat izreči o obtožnici. V tej fazi, pred začetkom sojenja, je možen tudi dogovor s tožilstvom.

Uskok je proti Sanaderju sredi septembra vložil tožbo tudi v primeru domnevnega prejetja desetih milijonov evrov podkupnine od madžarske naftne družbe Mol.

Sabor je danes potrdil odločitev mandatno-imunitetne komisije, ki je neodvisnemu poslancu Sanaderju odvzela poslansko imuniteto v omenjenih dveh primerih. Sabor namreč mora odločati o odvzemu mandata poslancem v vsakem posameznem primeru. Proti Sanaderju potekajo še štiri preiskave zaradi suma korupcije ter zlorabe položaja in pooblastil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos1
06. 11. 2011 11.44
Če bi naši sodniki tako delali, kdo bi še sploh kandidiral?
prehlad
30. 09. 2011 23.37
JA TO JE PA ZANIMIVO ZA NAS.BRRRRR
Janko Novinšek
30. 09. 2011 16.40
Zakaj le gledamo v HR lonce iz katerega jedo HR kriminalci in tajkuni ? Saj imamo svojih loncev iz katerih jedo naši politični kriminalci in tajkuni dovolj. Pometimo prvo pred našim pragom vse tajkune in politične kriminalce. Šele potem če ne bomo imeli kaj novega za brati o tem SLo kriminalu, naj se gleda v sosedov lonec, če bo koga to zanimalo. Novinarji bodo zanimivejše pisali, ko bodo s svojo boljšo sposobnostjo poročanja odpravljali naše lastne probleme.