Tujina

Stolček oddal, premierska plača ostaja

Zagreb, 03. 07. 2009 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Čeprav je sestopil s premierskega prestola, bo Ivo Sanader še vedno prejemal dobrih 3.000 evrov plače. Spremljalo ga bo enako število telesnih stražarjev, obdržal bo lahko tudi pisarno v vladnih prostorih.

Ivo Sanader
Ivo Sanader FOTO: Reuters

Hrvaška zakonodaja predvideva, da lahko Ivo Sanader po sestopu s premierskega stolčka še eno leto prejemo polno premiersko plačo, kasneje pa četrtino tega zneska. Prav tako bo lahko še naslednjega pol leta uporabljal službeno vozilo (trenutno je to BMW), spremljalo pa ga bo enako število telesnih stražarjev kot v premierskih časih. Prav tako lahko še pol leta uporablja pisarno v vladnih prostorih.

Sanader se lahko tudi upokoji, ker je starejši od 55 let in ima več kot 20 let delovne dobe.

Kaj dejansko od zgoraj naštetega bo Sanader izkoristil, bo verjetno sporočil po dopustu, ki si ga bo najverjetneje vzel po sobotnem strankarskem zboru HDZ. 

Sanader je spregovoril

Ivo Sanader je za hrvaški Jutarnji list spregovoril o svoji odločitvi, da se umakne iz politike. Presenetilo ga je, da so se nekateri odzvali tako negativno. Sodelavcem je priznal, da ni pričakoval toliko nerazumevanja.

Strasti in čustva

"Prepričan sem, da bo javnost hitro, čez nekaj dni, ko se umirijo strasti in čustva ter ko bo prevladal razum, razumela, da je moja odločitev zelo pomembna za politično življenje Hrvaške. Prepričan sem, da je to pomemben demokratični korak za Hrvaško. Moja odločitev bo pripomogla k evropeizaciji Hrvaške in vzpostavitvi novih standardov v državi. Pokazalo se bo, tako kot leta 2000 in 2003, ko se je zamenjala oblast, da na Hrvaškem ni nezamenljivih ljudi, da se po zamenjavi vodilnih političnih skupin ne dogaja nič dramatičnega. Pravzaprav, ravno nasprotno," je dejal Sanader, ki je naletel na očitke, da je strahopetno pobegnil.

Radikalne spremembe

"Hrvaška je vsakič po volitvah postala močnejša, kar je dokaz, da je postala zrela demokratična država, ki lahko brez pretresov preživi vsako spremembo oblasti. Nova vlada in stranka HDZ bosta pokazali, da sta sposobni in da se znata spopasti s težavami. Jaz pa sem vsem pokazal, da nisem karierist, da ne želim oblast za vsako ceno ter da se nisem do konca življenja zalepil na premiersko in politično kariero," je razložil Sanader.

Mednarodna dimenzija

Sanader ni želel sodelovati v političnih igrah, ki se odvijajo med evropskimi politiki.
Sanader ni želel sodelovati v političnih igrah, ki se odvijajo med evropskimi politiki. FOTO: Reuters

"Hrvaška potrebuje šok. Med prebivalci še ni dozorelo prepričanje v nujnost radikalnega preobrata od sedanjega načina življenja in dela. Vsak ukrep varčevanja, vsak poskus brzdanja prevelike porabe, je javnost pričakala 'na nož' in s skrajnim nerazumevanjem. Mogoče bo moj umik iz politike prispeval k temu, da se hrvaški prebivalci končno soočijo z realnostjo in z nujnostjo radikalnih sprememb in drastičnim preobratom v vseh sferah življenja," je Sanader sporočil državljanom.

"Hinavsko se mi zdi, da tisti, ki so me javno označili za nesposobnega, da uničujem državo ter da ne znam najti rešitev za težave, zdaj, ko sem podal odstop, pozivajo, naj ostanem. Če sem nesposoben, tako kot govorijo, zakaj me potem ne pustijo, da grem. Najsrečnejši bi bili, če bi se zrušil in zlomil," pove.

"Na Hrvaškem so ljudje navajeni, da politiki zmagujejo na volitvah ali pa končajo na Mirogoju (pokopališče v Zagrebu, op. p.) ali na smetišču zgodovine. Menijo, da je sprejem Hrvaške v zvezo Nato ali pa članstvo v Varnostnem svetu ZN nekaj normalnega oz. da je to nekaj, kar se je zgodilo samo po sebi. Toda ni tako. Vloženega je veliko dela, lobiranja, pogajanj, truda … Veliko mojih potez javnost in opozicija nista razumeli, prav tako moji ožji sodelavci. Preživeti tolike bitke, doživeti toliko nerazumevanja in odpora, ni lahko in enostavno, niti ni možno preživeti brez brazgotin in ran. Takšne stvari na vsakem človeku pustijo posledice. Poleg tega ima moj odstop tudi pomembno mednarodno dimenzijo. Evropskim politikom, ki so iskali obrazložitev moje odločitve, sem odgovarjal, da sem to storil tudi iz protesta zaradi nesprejemljivega odnosa do Hrvaške," je kritičen Sanader.

Politične igrice

"Preprosto nisem želel sodelovati v političnih igricah nekega dela evropskih politikov, ki, čeprav vedo, kako pomembno je, da Hrvaška vstopi v Evropsko unijo, niso vložili potreben trud za prekinitev neprimerljivega izsiljevanja Slovenije. Prav zato sem prepričan, da bo moja odločitev streznila evropske politike in jih bo prisilila, da se soočijo s posledicami svojega nenačelnega in neevropskega obnašanja," je končal.

KOMENTARJI (337)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

qxyz
05. 07. 2009 23.32
kako majhno plačo ima loool...za predsednika plača 3000e...se vidi kolk odzadi so ti hrvati hahahaha...kolk majo pol pouprečno plačo? 200e???
gepl
05. 07. 2009 16.09
SADA MU MOŽE SEVERINA ZAPEVATI PESMU
igor.zemljic1@telemach.net
04. 07. 2009 13.11
Predvsem se je streznil g. Ivek, a žal mnogo prepozno,saj se niti nebi smel nikoli pojaviti na političnem nebu HRVAŠKE - in morda bi naša soseda bila že danes na konju in ne na magarcu kot je še skoz po njegovi zaslugi. Sedaj pa se GOSPOD umika kot žrtev,v resnici pa je "totalni pogorelić",ki ne vidi predvsem izhoda zase in za svojo politično opcijo,zato je sedaj porinil druge v drek,ki ga je sam nakopal,krivdo pa naprtil vsem okoli sebe in išče zunanjega sovražnika tako kot vsi totalitaristi na čelu s pokojnim Franjom. Največjo ceno pri vsem tem pa bo plačal hrvaški narod,ki tako ljubi in spoštuje svoje oblastnike, g. Ivek pa se bo prav fino imel na njihov račun saj si je v 20 - ih letih politčne kariere usvaril prav debelo odejo za soliden počitek.
poetess
04. 07. 2009 04.09
Sanaderja bo šokiral hrvaški narod, ker jim bo zadosti njegovega sprenevedanja
Iniesta24
04. 07. 2009 00.51
Mi se saj tega zavedamo....
Iniesta24
04. 07. 2009 00.51
Hahahah še en dokaz kak je hrvaška vlada in Sanader lagal svojemu ljudstvu pa sej pr ns tui ni verjetno nč drugač...
tupsy
03. 07. 2009 21.40
@s52lb sanadar si bo do konca njgovega živlenja zapomnil"SLOVENIJO" _________ bogami bude, nemreš se samo tak riješiti smrada koji ti se uvuče u nos
carl_orff
03. 07. 2009 20.31
kalimero da ni večjega...naj iz protesta odstopi celoten parlament...
justinijan
03. 07. 2009 19.33
hudahel-ne utelešenje laži temveč burlesk.
justinijan
03. 07. 2009 19.30
ravno je po tv rekel, da je hotel s svojim odstopom šokirati svet-in sicer zaradi odnosov s slovenijo.ali je ta človek res bolan?
s52lb@fpp.hamradio.si
03. 07. 2009 17.19
sanadar si bo do konca njgovega živlenja zapomnil"SLOVENIJO"
mjolnir
03. 07. 2009 17.12
uno hahaha...dober odgvor! Naj vzame lopato v roke LOL
kawasakimen
03. 07. 2009 16.42
Sanader se lahko tudi upokoji, ker je starejši od 55 let in ima več kot 20 let delovne dobe.Čeprav je sestopil s premierskega prestola, bo Ivo Sanader še vedno prejemal dobrih 3.000 evrov plače. Spremljalo ga bo enako število telesnih stražarjev, obdržal bo lahko tudi pisarno v vladnih prostorih.Edinstven primer kako se znedelom lahko sluzi.Tip ni nikoli delal
kawasakimen
03. 07. 2009 16.35
Edinstven dokaz kako nekateri lepo zivijo od nedela.
theta
03. 07. 2009 16.01
Morda bi kakega Hrvata dal za župana Ljubljane?
VENTO
03. 07. 2009 15.59
Nedvomno ima Sanader prav ko govori o nerazumevanju držav ljanov in njihovi nepripravljenosti na nujne spremembe. Pri nas so ti problemi še mnogo večji saj smo srž balkanstva.
Insignia90
03. 07. 2009 14.17
vinadap 03.07.2009, 14:15 0 Mi rabimo hrvaške konjušare,kočijaši smo pa sami. TO JE RES ZAKAJ BI MI TA MESTA KI SO REZERVIRANE ZA HRVATE ZASEDALI SAMI ČE PA NAS NA POMEBNEJEŠIH DELOVNIH MESTAH NAS SLOVENCE BOLJ RABIJO
Insignia90
03. 07. 2009 14.15
JA TOMPSON MARSIKAJ BI ŠE TI LAHKO POVEDAL SAMO VAŠ ADMIN KI SE MU ZDAJ MUDI V TVOJO IN NJEGOVO RODNO HRVAŠKO DANES ZGLEDA PREDČASNO ZAKLJUČUJE IN BRIŠE PO TEM FORUMU PREVEČ HITRO SAJ VEŠ POT DO ZAGREBA JE ZELO DOLGA TAKO DA ČLOVEK PREVEČ HITRO PRIDE V STRES............
vinadap
03. 07. 2009 14.15
Mi rabimo hrvaške konjušare,kočijaši smo pa sami.
Insignia90
03. 07. 2009 13.45
tompson NE MOREŠ VSEGA S HRVAŠKO PRIMERJAT SVET JE BOLJ RAZLIČEN