Tujina

Sanader: Nisem vojni dobičkar

Zagreb, 03. 11. 2011 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.R./N.D/STA
Komentarji
22

Sanader je pred sodiščem prekinil branje obtožnice, dejal, da jo razume, nato pa se izrekel za nedolžnega. Njegova obramba napoveduje, da bo ovrgla vse točke iz obtožnice in dokazala, da je provizije prejel prostozidar.

Ivo Sanader - 1
Ivo Sanader - 1 FOTO: Reuters
Sanader je na sodišču dejal, da ga avstrijsko tožilstvo na podlagi istih dokumentov, na katerih temelji hrvaška obtožnica proti njemu, v primeru Hypo banke obravnava zgolj kot pričo, hrvaško tožilstvo pa kot obtoženca. Obtožnico je ob tem označil za konstrukt Uskoka.

Na zagrebškem sodišču se je začelo sojenje nekdanjemu premierju Ivu Sanaderju. Glavni sodnik Ivan Turudić je na začetku sojenja Sanaderju postavil več vprašanj o njegovem zasebnem življenju. Povedal mu je, da je njegova plača znašala 16.000 kun (nekaj manj kot 2.300 evrov), da ima dva otroka, da je lastnik avtomobila renault 8, v lasti pa ima tudi nekaj podjetij. Ima tudi zbirko umetnin, vredno 1,5 milijona kun (dobrih 200.000 evrov), ima čin polkovnika hrvaške vojske, prejel pa je tudi več odličij.

Za tem je tožilstvo začelo brati obtožnico, v kateri je zapisano, da je od Hypo banke prejel 3,6 milijona kun provizije in si tako pridobil premoženjsko korist. Sanader se je izrekel za nedolžnega. Tožilstvo Tamara Laptoš je v uvodnem nagovoru dejala, da se je Sanader za izplačilo omenjene provizije dogovoril že leta 1994, na nekem srečanju s takratnim direktorjem Hypo banke Wolfgangom Kultererjem.

Sanaderjev odvetnik Čedo Prodanović je opozoril na nekatere nelogičnosti obtožnice, tako s pravnega vidika kot z vidika dejstev. Pravne pomanjkljivosti so po njegovem prepričanju posledica retroaktivnega uveljavljanja zakona o vojnem dobičkarstvu.

Nato je uvodno besedo dobila tudi obramba. Odvetnik Čedo Prodanović je dejal, da o kaznivem dejanju ni govora. Dodal je, da Sanader ni bil glavni pogajalec s Hypo banko, temveč naj bi to bil nekdanji zunanji minister Mate Granić. Dokazali bodo tudi, da Eugen Laxa zares obstaja in je bila provizija izplačana njemu in ni bila namenjena Sanaderju. Prodanović je še dejal, da je Hypo banka na Laxovo ime nakazala tudi druge provizije, ki niso bile povezane s Sanaderjem. Laxa naj bi se po besedah obrambe ukvarjal z mednarodnim finančnim svetovanjem, bil pa naj bi blizu prostozidarskim krogom.

Sanader pa je dejal, da tožilstvo ne pokaže tistih dokazov, ki bi jih lahko Sanader izkoristil v svojo korist. Trdi tudi, da so glede provizije vedno vsi omenjali le Laxo, ne pa njega. Njega naj bi v povezavi s provizijo zgolj enkrat omenil Kulterer. "To je konstrukt, ki mi ga skušajo pripisati po 20 letih služenja Hrvaški, na katerega sem ponosen," je povedal na koncu svojega govora.

Obravnava se je končala okoli 13. ure, sojenje pa se bo nadaljevalo jutri.

Prodanović je po razpravi novinarjem pred sodiščem povedal, da se bodo pritožili, ker so bil izjave omenjenih treh prič danes že objavljene v hrvaškem tisku, in od državnega tožilstva zahtevali, da razišče, kako nekateri mediji prihajajo do dokumentov, ki so pomembni za sojenje. Z njihovo objavo lahko kompromitirajo celotni postopek, je ocenil. Dodal je še, da bodo zahtevali zaslišanje profesorice germanistike z zagrebške filozofske fakultete Vesne Ivančević, da bi pojasnila, ali je v dokumentih v nemščini Eugen Laxa označen kot dejanski ali fiktivni prejemnik provizije. Laxa je sicer pred leti umrl.

Ivo Sanader - 2
Ivo Sanader - 2 FOTO: Reuters

Pretekli teden sojenje zaradi zdravstvenih težav obtoženca preložili

Sojenje bi se moralo sicer začeti že pretekli teden, a so ga preložili, saj Sanaderjevo zdravje glede na oceno sodnega izvedenca njegove prisotnosti takrat ni dovoljevalo.

Sanader je vikend preživel v bolnišnici, kjer so mu opravili več kardioloških preiskav, nato pa so se v ponedeljek zdravniki odločili, da je s Sanaderjem, ki sicer trpi za aritmijo srca, vse v redu. Po njihovem mnenju bodo zdravila pomagala stabilizirati njegovo stanje, zato so prepričani, da se Sanader lahko udeležuje sodnih obravnav.

Ob prihodu na sodišče pa sta njegova odvetnika – že omenjeni Prodanović in Jadranka Sokolović dejala, da se njun varovanec ne počuti dobro, kljub temu da je dobil zdravila, vendar pa naj ga to ne bi oviralo pri spremljanju obravnave.

Iz pripora pogosto k zdravniku

Jutarnji list je sicer v ponedeljek poročal, da so Sanaderja od 18. julija, ko ga je Avstrija izročila Hrvaški, skoraj 30-krat prepeljali iz pripora k zdravniku, predvsem zaradi bolečin v nogi, potem ko se je poškodoval med telovadbo v priporu v Salzburgu. Tudi minuli petek je na sodišče prišel z berglo.

V obtožnici Sanaderja bremenijo, da je sredi 90. let prejšnjega stoletja prejel pol milijona evrov nezakonite provizije od koroške Hypo Alpe Adria banke. Sanader naj bi kot takratni pomočnik zunanjega ministra posredoval pri pogodbi o posojilu 20 milijonov evrov za nakup in opremo hrvaških diplomatskih predstavništev. Večkrat je sicer že zatrdil, da se ne počuti krivega za omenjeno kaznivo dejanje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

danda293
04. 11. 2011 10.06
haha... en star avtomobil 67' renault8...spodna ustnica mu pa kr skače... po vsem kar se mu dogaja je še ohranil smisel z humor;)
Vance
04. 11. 2011 08.43
Tudi v Sloveniji ni vojnih dobičkarjev,nonoti in none so dale denar za takšno razslojevanje.
martinkrpan1
04. 11. 2011 04.48
če bi mu stvar uspelo spelat bi biu--ha ha zdej je pa luzer-povrh tega če bo sploh dočakal sodbo ker u restu konzumira tujo hrano in luft
Jimi1
03. 11. 2011 23.03
Pri nas je krivec slikar, tam pa neki famozni prostozidar.... Pa da crkneš od smeha, kako se vlečejo te gnide ven , ko jih dobijo z prsti v "marmeladi".... Ti, ti.... Ivan !
kure bedne
03. 11. 2011 20.50
Janša-Sanader. Hrvaško sodstvo dela, naše pač ne.
major1
03. 11. 2011 18.23
Profiter, ta izraz razume svetovljan Sanader.
Danijel Fric
03. 11. 2011 16.43
Sicer Hrvati ne se sekirat, tudi pri nas jih imamo za kak dober avtobus, samo ne vemo kdaj se bodo zadeve začele odpirati.
nefretete
03. 11. 2011 14.39
Sanader: Nisem vojni dobičkar ... jaz pa sem kraljica Zgornjega in Spodnjega Egipta.
galiot
03. 11. 2011 14.04
Logično da ne bo priznal,kdo pa še je.Jaz ga ne poznam.Kar naprej se izgovarja na vse mogoče bolezni.Čudno ko je jemal ni bil nič bolan.Videti je ,da zaradi denarja lahko močno zboliš,zlasti če ni pridobljen legalno...
Tonček Balonček
03. 11. 2011 12.38
jacfive, JAnša je nazadnej zbolel šele v zaporu na Igu, tako d aso ga predčasno izpustili, saj se mu ej ajvljala aritmija in druge srčne težave. Zdaj bo verjetno zbolel za izgubo spomina...
gruber74
03. 11. 2011 12.34
Pa valjda niso pričakoval da bo vse priznal:_)
lenoritis
03. 11. 2011 11.53
laže v vseh pogledih da je nedolžen.od kje mu otroci hehhehe
saintjozef
03. 11. 2011 11.40
Chicholina tud.
Elias47
03. 11. 2011 11.11
Ljudje ne zastopijo politične kode; če politik reče, da ni kriv ali pa da ne laže, ne krade, itd; je potrebno razumeti ravno nasprotno. Zato pa ni še nikoli nobeden politik nikoli priznal da je kriv, zato ker vsi so! Politik in rasnica poštenost sta obratnosorazmerna! Pošten politik je kot suha voda; ga ni!!!
jacfive
03. 11. 2011 11.02
Kmalu bo tudi Janša dobil kakšne "zdravstvene težave" in bo skratka povsem nesposoben za sojenje...
Tonček Balonček
03. 11. 2011 10.43
Gre za še en konstrukt levakov, dokazov pa nobenih! Zakaj ne toži tožilca?
kameltrajbar
03. 11. 2011 10.36
..bog ve..če janša frenda sanaderja kj obiskuje v čuzi???....ali je ljubezen minila....:))))))
bingo 1
03. 11. 2011 10.19
Večinoma pridne in poštene boli glava ker nimajo dovolj denarja pač delajo dan in noč na primer policija in zdravniki samo enega kot je tale bolnik edino ga vse boli in glava in srce pa je zdravstveno stanje narušeno od neporabljenih milijonov evrov ker je velik problem za take povsod pa tole treba sanirati malo hitreje da se jim stanje zboljša-----bingo y New York-----
kameltrajbar
03. 11. 2011 10.13
..kako vsi zbolijo...:))))))
limonca4
03. 11. 2011 09.55
Tudi jaz bi se slabo počutila, če bi me dobili in nato šla na sodišče. LOL