Tujina

Sanader zanikal vrnitev v politiko

zagreb/Alpbach, 30. 08. 2010 21.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

'Psi lajajo, karavane pa gredo naprej,' je glede preiskave o aferi s Hypo Alpe Adria dejal Sanader. Novinarji so ga v Avstriji povprašali tudi o vrnitvi v politiko. Ne, je na kratko dejal.

Sanader zanika morebitno vrnitev v politiko.
Sanader zanika morebitno vrnitev v politiko. FOTO: Reuters

Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader se je danes udeležil Evropskega foruma Alpbach v Avstriji, kar je bil njegov prvi javni nastop, potem ko je v začetku januarja skušal prevzeti nadzor nad HDZ. Sanader je ob tem hrvaškim novinarjem zanikal, da se bo vrnil v politiko.

Hrvaški novinarji, ki so čakali na Sanaderja, preden se je udeležil razprave na temo 15 let od Daytonskega sporazuma, so od nekdanjega premiera skušali dobiti tudi odziv na preiskavo v aferi s Hypo Alpe Adria banko. "Psi lajajo, karavane pa gredo naprej," je na vprašanje, ali se preiskave boji, kratko odgovoril Sanader, ki je pred tem novinarjem ponudil kopijo svojega današnjega nagovora.

Po poročanju hrvaških medijev je Sanader v nedeljo popoldan prispel v Alpbach, hotela pa da ni zapuščal. Pred tem so sicer ugibali, ali se bo sploh vrnil iz ZDA in se udeležil foruma zaradi obtožb, ki se kopičijo na njegov račun v aferi s poslovanjem Hypo Alpe Adra banke na Hrvaškem. Mediji na Hrvaškem pa so ga večkrat povezovali tudi z bivšim predsednikom uprave koroške banke Wolfgangom Kultererjem, ki so ga pred kratkim aretirali v Avstriji.

Sanader je prejšnji teden za avstrijske medije sicer sporočil, da nikoli ni sprejel provizije za posojila Hypo Alpe Adria banke ter da se je v ZDA mudil na počitnicah in ne na begu. Kot so namreč poročali hrvaški mediji, naj bi bili preiskovalci vse bližje Sanaderju, ki naj bi sodeloval tudi pri domnevno nelegalnem financiranju vladajoče HDZ.

Hrvaški televiziji Nova TV in HTV sta danes še poročali, da je bil Sanader "največja politična zvezda" Evropskega foruma, ki sta ga primerjali s podobnim srečanjem v Davosu.

HTV je poudarila, da je imel nekdanji hrvaški premier v hotelu, v katerem je bival, več srečanj z avstrijskimi politiki ter da ni izključeno, da bo kariero nadaljeval v kateri izmed evropskih institucij.

Nekdanji hrvaški premier je nepričakovano zapustil vodenje hrvaške vlade 1. julija lani, o resničnih razlogih za njegovo odločitev pa na Hrvaškem še vedno ugibajo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jurimuri1
31. 08. 2010 06.16
verjetno mu je dnarja zmankalo, al pa želi povečat kolekcijo rolexov, sam jadranka tudi ni po župi priplavala, pamenta baba
Levji
30. 08. 2010 22.55
Janšev kolega.
am_staff
30. 08. 2010 21.47
Se vam toži po odstavljenem narciseku - uvoženem Hrvatu, ki ni imel posluha za rešitev problemov s Slovenijo.
razodetje
30. 08. 2010 21.36
prekoslej se bo zvedelo :d