Tujina

Sanader zahteva poslansko plačo ... in jo bo tudi dobil

Salzburg, 17. 06. 2011 17.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader, ki trenutno čas preživlja v salzburškem priporu, je kot neodvisni poslanec zahteval izplačilo plač. Po zakonu mu denar pripada, že julija pa bo najverjetneje dobil nekaj več kot 2000 evrov.

Sanader ne nasprotuje več izročitvi Hrvaški.
Sanader ne nasprotuje več izročitvi Hrvaški. FOTO: Reuters

Ivo Sanader se je lani oktobra kot neodvisni poslanec vrnil v poslanske klopi. Poslanski plači se je odpovedal, češ da ima zagotovljene finančne vire, a pol leta po aretaciji v Avstriji si je nekdanji hrvaški premier očitno premislil in zdaj zahteva izplačilo plač ter zaostankov za osem mesecev in pol.

Njegova zahteva za izplačilo plač ni presenetljiva, saj je država blokirala njegovo premoženje, njegovi odvetniki v Avstriji in na Hrvaškem pa zagotovo niso poceni.

V hrvaškem saboru so sicer že potrdili, da so danes prejeli Sanaderjevo zahtevo, kar pomeni, da bo bivši premier verjetno že julija dobil 16.000 kun oziroma 2165 evrov poslanske plače. Hrvaški zakon namreč dovoljuje redno izplačilo plač državnim uradnikom, proti katerim poteka pravosodni postopek vse do pravnomočne sodbe.

Na Hrvaškem poteka pet preiskav proti Sanaderju zaradi suma korupcije, zlorabe položaja in pooblastil, ni pa še bila vložena nobena obtožnica.

Tako je bilo tudi v primeru obsojenca za vojne zločine in nekdanjega poslanca Branimirja Glavaša. Če državni uradnik konča v priporu, ima pravico do 60 odstotkov plače, če ga obsodijo na kazen do šest mesecev pripora ali se izogiba aretaciji, pa ima pravico do polne plače in vseh privilegijev. Vladajoča koalicija ni sprejela predloga opozicije, da bi po Glavaševem primeru spremenila zakon in onemogočila izplačila plač poslancem, ki so obsojeni ali so pobegnili iz države.

Sanader je pobegnil iz Hrvaške 9. decembra lani, le dan pozneje pa so ga prijeli v Avstriji in od takrat je v priporu v Salzburgu. Prihodnji teden bo avstrijsko sodišče odločalo o njegovi pritožbi na prvostopenjsko odločitev o izročitvi Hrvaški. Kot so napovedali njegovi odvetniki, Sanader izročitvi ne nasprotuje več in bo na naroku 21. junija zahteval nujno izročitev Hrvaški.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
18. 06. 2011 10.06
Taki in podobni privilegiji so presežek in potrebno bo to spremeniti ne samo tam ampak tudi pri nas.
bingo 1
18. 06. 2011 07.02
Pridni delavec lahko ostane brez plače in službe če ga ni 3 dni v službi pač vladajoči tega zakona nimajo ker so si krojili po svoje kakor jim paše za tole bi treba narediti novi zakon za vse enak--bingo x Ljubljana---
-mare-
17. 06. 2011 20.47
LOPOVA PODPIIRA DRŽAVA.so si pa zrihtal dobre zakončke ,kradeš,pa si nagrajen...pa saj to ne more biti res...
Br.1
17. 06. 2011 20.25
Sanader zahteva poslansko plačo ... in jo bo tudi dobil HAHAHAHAHAHAHAHAHA pa človek nemore verjeti
siFBI
17. 06. 2011 19.57
Pa majo zakone le podobne našim. Lopovi živijo na veliki nogi, pošteni in delovni ljudje pa životarijo.
detict
17. 06. 2011 18.18
Na koncu bo itaq zmagal on !!!