Tujina

Kosorjeva pravi, da ni zahtevala Sanaderjevega pregona

Zagreb, 12. 11. 2012 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sanader je na sodišču spet zanikal trditve tožilstva, da je prejel pol milijona evrov nezakonite provizije v primeru Hypo. "Očitno je, da je nekdo prejel provizijo, a to nisem bil jaz," je dejal. Dodal je še, da je Kosorjeva sodelovala s tožilstvom in hujskala priče, naj ga bremenijo.

Nekdanja premierka to zanika.

Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader je danes ob koncu sojenja v združenih primerih Hypo in Ina-Mol nastopil pred sodiščem. Znova je zanikal obtožbe za vojno dobičkarstvo in prejemanje nezakonite provizije v primeru Hypo, za kazenski pregon pa je obtožil svojo naslednico na položaju predsednice vlade in stranke Jadranko Kosor.

Ivo Sanader in Jadranka Kosor
Ivo Sanader in Jadranka Kosor FOTO: Reuters

Sanader je zanikal tudi trditve tožilstva, da je kot pomočnik zunanjega ministra Mateja Granića prejel pol milijona evrov nezakonite provizije od Hypo Alpe Adria banke med pogajanji o posojilu za hrvaško diplomacijo sredi 90. let prejšnjega stoletja, ko je bila Hrvaška v vojni.

Kot absurdno je ocenil obtožbo, da bi prejel provizijo, saj, kot je dejal, kot takratni pomočnik ministra sploh ni imel priložnosti, da bi osebno sprejemal odločitve. Poudaril je, da je celotna pogajanja s Hypo banko vodil njegov takratni šef Granić, ki je tudi podpisal pogodbo o posojilu s koroško banko.

"Očitno je, da je nekdo prejel provizijo, a to nisem bil jaz," je še dejal Sanader, ki je zavrnil tudi obtožbe, da bi kot pomočnik ministra lahko zagotovil Hypo banki boljši položaj na hrvaškem trgu.

"Tudi če bi prejel provizijo, ki je nisem, ne bi šlo za vojno dobičkarstvo," je še izjavil Sanader, ki je posebej ostro kritiziral del obtožnice, ki ga bremeni na podlagi retroaktivnega zakona o nezastaranju vojnega dobičkarstva.

"V internih krogih ta zakon imenujejo lex Sanader," je povedal nekdanji premier, ki je pojasnil, da je očitno on edini vojni dobičkar na Hrvaškem. Med drugim je omenil, da je bil zaradi zaslug v času oblikovanja hrvaške države nagrajen tudi z vojaškim činom rezervnega polkovnika.

Zatrdil je, da je celoten postopek sprožila njegova naslednica na čelu vlade in HDZ Kosorjeva, ki je sodelovala s tožilstvom in hujskala priče, naj ga bremenijo.

Sanader je zavrnil tudi navedbe tožilstva, da se je njegovo premoženje povečalo po prejetju domnevne provizije. Sicer pa danes ni želel odgovarjati na vprašanja tožilstva, medtem ko njegovi odvetniki in sodnik Ivan Turudić niso imeli dodatnih vprašanj.

Kosorjeva pravi, da ni zahtevala Sanaderjevega pregona

Na Sanaderjeve besede se je danes že odzvala Kosorjeva, ki zanika, da bi sama zahtevala pregon Sanaderja. Pravi, da ni pritiskala na državno tožilstvo in ne na posebni protikorupcijski oddelek na tožilstvu (Uskok). "Posebej sem ponosna, da v času, ko sem bila predsednica vlade na čelu izvršilne oblasti, ni bilo nikakršnih političnih pritiskov na hrvaško pravosodje in tako tudi ne na državno tožilstvo niti na Uskok," je dejala.

Dodala je, da je vedno menila, da mora biti boj proti korupciji in kriminalu v skladu z načelom "ne glede na ime in priimek", hkrati pa tudi skladen s hrvaškimi zakoni. Še posebej je ponosna, da je skupaj s kolegi v vladi na široko odpirala politični prostor za neovirano delo hrvaškega pravosodja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.