Tujina

Sanader ni želel odgovarjati na vprašanja

Zagreb, 21. 07. 2011 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sanaderja je v priporu Remetinec obiskala tožilka Uskoka. Po uri in 40 minutah je zaslišanje zaključila, Sanaderjev odvetnik pa je dejal, da je njegov klient predstavil le svojo obrambo.

Tožilka je s seboj v zapor prinesla nekaj škatel, polnih spisov. O tem, kaj piše na 42.000 straneh o aferi Fimi-media, Sanader ne ve nič.

Hrvaški nekdanji premier Ivo Sanader, ki ga je Avstrija po več mesecih v ponedeljek izročila Hrvaški, se je danes prvič soočil z Gordano Klarić, eno izmed tožilk Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok), ki je zadolžena za preiskave proti njemu.

Sanader bi se moral oglasiti na Uskoku, vendar ga je tožilka zaslišala kar v Remetincu. Dnevnik.hr namreč piše, da je Sanaderja v zaporu včeraj obiskal zdravnik, ki je potrdil, da je njegova noga, ki si jo je poškodoval prejšnji mesec med telovadbo v priporu v Salzburgu, še vedno v slabem stanju, prav tako naj bi bila čudne barve. Ker bi bil transport nekdanjega premierja nemogoč oziroma otežen, so se odločili, da bo zaslišanje kar v Remetincu.

Ivo Sanader
Ivo Sanader FOTO: Reuters

Po poročanju Nove TV so Sanaderjevi odvetniki že zahtevali podrobno zdravstveno preiskavo premierjeve noge, tako da ga bodo jutri najverjetneje odpeljali v zagrebško bolnišnico na magnetno resonanco. Zdravniki so najprej ocenili, da gre za poškodbo vezi, glede na to, da se poškodba ni zacelila, pa zdaj nekateri sumijo, da gre za sepso. Odvetniki so sicer na vprašanje, kakšna bo njihova taktika, dejali, da bo to obramba ter da ne bodo na nikogar zvračali krivde.

Sanaderja je tožilka danes zaslišala glede afere Fimi-media, kjer ga sumijo zlorabe položaja in pooblastil. Po poročanju hrvaških medijev je njegov današnji nastop zelo pomemben tako zanj kot za njegovo obrambo, saj so po sedmih mesecih tako končno dobili vpogled v spis. Povedano z drugimi besedami, Sanader je danes dokončno in uradno izvedel, česa ga Uskok sumi. Izvedel je tudi, kaj je kdo v tem delu preiskave rekel, kar bo njemu in njegovi odvetniški ekipi pomagalo pri sestavljanju obrambe.

Zaslišanje je trajalo uro in 40 minut, Sanaderjev odvetnik Čedo Prodanović pa je zbranim novinarjem dejal, da njegov klient ni želel odgovarjati na vprašanja, je pa predstavil svojo obrambo. Prodanović meni, da je bil Sanader prepričljiv, pojasnil pa je tudi, da nekdanji premier ni odgovarjal na vprašanja preiskovalcev, da ne bi s tem pomagal tožilstvu. Kot je dodal, je namreč Sanaderjeva naloga, da se brani, tožilci protikorupcijskega urada pa morajo dokazati svoje trditve.

Sanaderjevi odvetniki bodo danes vložili tudi pritožbo zoper sklep o priporu. Za zdaj ne bodo zahtevali hišnega pripora, po besedah odvetnika Prodanovića ta možnost sicer obstaja, vendar v praksi zelo slabo deluje.

Afera Fimi-media

O Sanaderjevi posredniški vlogi pri poslovanju javnih podjetij in ministrstev z oglaševalsko agencijo Fimi-media je preiskovalcem pričal njegov nekdanji tesni sodelavec Mladen Barišić, ki je bil v času Sanaderjevega mandata v vladi direktor hrvaške carine in blagajnik vladajoče HDZ.

Mislim, da je pomembno, da mora biti politika, in tudi jaz osebno, popolnoma izvzeta iz primera in se zadržati komentiranja. Predsednik Hrvaške, Ivo Josipović

Preiskovalci sumijo, da so glavni akterji, med katerimi je tudi direktorica Fimi-medie in Barišićeva prijateljica Nevenka Jurak, izvlekli najmanj deset milijonov evrov, ki so končali v žepih posameznikov in črnih skladih HDZ. O delitvi denarja iz teh skladov določenim članom vlade in stranke je prejšnji teden pričala tudi nekdanja vodja računovodstva HDZ Branka Pavošević.

Fimi-media je ena izmed šestih preiskav, ki jih vodi Uskok proti Sanaderju zaradi suma korupcije ter zlorabe položaja in pooblastil. Proti njemu ni bila vložena še nobena obtožnica.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

letalo77
22. 07. 2011 11.24
dosegel je, da bo sojenje na hrvaškem, kar pomeni....zavlačevati in oprostiti, kot pri nas !!! ISTO KOT BALKAN IN MI Z NJIM
vertex
22. 07. 2011 10.06
če kradeš in nisi komunist ti je oproščeno
bingo 1
22. 07. 2011 07.02
Tožilka prinesla v škatlah polno spisov od 42000 straneh pač se človek vpraša kateri je to romanopisec pisal ker za tole koruptivno delo je en kriminal enostavno rečeno kraja denarja cele Hrvaške od pridnih delavcev za katero je treba rešiti po enostavnem hitrem postopku pač pol drugima ne bi ni padlo na pamet da tako nekaj poskusijo narediti--- bingo x Ljubljana--
HLAPCI.HLAPCI
21. 07. 2011 22.48
ni želel odgovarjati na vprašanja - zakaj ne uporabijo metod ki so jih ZDA v "abugrajbu" in drugod? Spregovoril bo v 5 minutah.
HLAPCI.HLAPCI
21. 07. 2011 22.34
Tonček Balonček21.07.2011, 20:14 1 Janša gotovo lahko potrdi, d agre za poštenega človeka in da ej vse skupaj konstrukt komunistov! Normalno! - Prijatelja za vedno !
Tonček Balonček
21. 07. 2011 20.14
Janša gotovo lahko potrdi, d agre za poštenega človeka in da ej vse skupaj konstrukt komunistov!
tali?ni tom
21. 07. 2011 20.08
verjetno bi bil hecen če bi zapel ker bi verjetno šla v kadore njegova familija ! niso tole heci ! pr nas pa taki dobijo naziv menedžer leta , pa neka gazela al,kaj je še , pa podjetnik leta in podobno !!!!!!
prehlad
21. 07. 2011 19.10
MADONCA POVSOD MEŠAMO DOMA PA ,KO SE NE BI NIČ ZGODILO .HALO KAJ SE DOGAJA.
titovka
21. 07. 2011 18.08
zanimivo, da ti veljaki, ko kradejo in poneverjajo tuji denar so zelo poskočni in veseli....a ko jih doleti roka pravica pa so vsi bolani!!!!
krivulja
21. 07. 2011 17.08
Sanader Je že gluhonem.Spomin ga tudi že zapušča!
Snoop1
21. 07. 2011 16.29
Ta je pa tko kot naš Zidar,dokler kradeš si zdrav pol pa te dobijo malo bližje pa zboliš.
myworld
21. 07. 2011 16.27
EricFlat
21. 07. 2011 16.10
Takoj, kakor pridejo do sodišča, vsi ti ljudje čudežno zbojijo. Bo treba malo bolj grobo z njimi, končno pripor ni hotel Hilton.
jebesemen
21. 07. 2011 15.16
lincoln2 z rožcami namočenimi v špirit (taužent roža, brinovc, pelinkovc, travarca, jegijem,...)
lincoln2
21. 07. 2011 15.07
24uhr.com pa kaj, jst mam pa sindrom razdraženega črevesja In kako si lajšaš te težave?To je resno vprašanje.
jebesemen
21. 07. 2011 15.02
pa kaj, jst mam pa sindrom razdraženega črevesja
Northwest
21. 07. 2011 14.53
Res je ampak te zdravstvene tezave se pri vseh pojavijo ko so zaprti ali pa morajo stopiti pred sodnika.
finec
21. 07. 2011 14.53
Za njega verjetno ne bo čakalne vrste te so za poštene bedake.
JohnyDeep
21. 07. 2011 14.41
Zanimivo, da imajo vsi ti zlocinci, pa tajkuni, itd., hude zdravstvene tezave... ocitno je res, da je stres hud sovraznik clovekovega zdravja...
Maxster
21. 07. 2011 14.38
Mislim zgodbe za lahko noč. heh. Sanader sa da prijeti Avstrijcem za pol leta, da se lahko v miru pripravi na sojenje doma. A si predstavljate kako je nategnil vse svoje s Kosorjevo na čelu? Pa saj mu ne bodo ničesar dokazali, saj je 120 odstotno pripravljen še na vsako tako vprašanje bo imel pripravljen odgovor. Bo pa jih kar nekaj namočil, prav namočil . Na koncu bo še zmagoslavno prišel nazaj v Sabor ter pometel s konkurenco. Možno je celo, da bo ponovno mandatar, saj bodo sosedje na koncu še spoznali, da le ni bil takšen lopov kot so ga prikazovali strankarski kolegi in kolegica zapisničarka.