Tujina

Sanader tudi drugič brez imunitete

Zagreb, 26. 09. 2011 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader je ostal brez imunitete tudi v primeru Ine in Mola. Odvzem je zahteval protikorupcijski urad, ki ga je obtožil prejetja 10 milijonov evrov podkupnine.

Mandatno-imunitetna komisija hrvaškega sabora je vnovič odvzela poslansko imuniteto nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju. Odvzem je zahteval protikorupcijski urad (Uskok), ki je Sanaderja obtožil kaznivega dejanja prejetja 10 milijonov evrov podkupnine.

Po njihovih navedbah naj bi se Sanader dogovoril "z osebo na visokem položaju v upravi Mola", da bo za 10 milijonov evrov storil vse za sprejetje sprememb in dopolnil pogodbe o medsebojnih odnosih delničarjev, s katerimi bi Hrvaška neutemeljeno zagotovila madžarski družbi Mol prevladujoč vpliv v naftni družbi Ina. Domnevno se je dogovoril, da bo za omenjeno vsoto zagotovil tudi pogodbo o ločitvi plinskega poslovanja iz Ine oziroma izločitev tistega dela plinskega poslovanja, ki ustvarja izgube. Izločeni del Ine naj bi prevzela Hrvaška. Dogovori naj bi potekali v Zagrebu in Budimpešti med Sanaderjevim premierskim mandatom v začetku leta 2008. Gre za drugo obtožnico proti Sanaderju na Hrvaškem.

Ivo Sanader
Ivo Sanader FOTO: Reuters
Na zagrebškem sodišču bodo 30. septembra obravnavali prvo obtožnico proti nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju. Obtožni svet bo takrat odločal, ali bodo obtožnico potrdili, zavrnili ali vrnili Uskoku v dodatno obravnavo.

Hrvaški mediji poudarjajo, da je oseba iz madžarske naftne družbe, ki naj bi Sanaderju plačala 10 milijonov evrov, predsednik uprave Mola Zsolt Hernadi. Hrvaško tožilstvo je prejšnji teden izročilo glavnemu madžarskemu tožilcu Petru Poltu dokumentacijo z dokazi proti njemu zaradi možnosti sprožitve postopka na Madžarskem.

Sanaderjeva obramba: Za vsem stoji Robert Ježić

Medtem je članica Sanaderjeve odvetniške ekipe Jadranka Sloković izjavila, da bodo vztrajali na trditvah, da tožilstvo nima konkretnih dokazov, da bi njena stranka sprejela podkupnine. Sanaderjeva obramba trdi, da celotni primer temelji na podlagi pričanja lastnika kemične družbe Dioki in Novega lista Roberta Ježića, ki je pričal, da je madžarska družba preko podjetja na Cipru nakazala spornih pet milijonov evrov za Sanaderja na Ježićev račun v Švici. Slokovićeva je ponovila, da je Ježić z omenjenim pričevanjem poskusil izboljšati svoj položaj pri vrsti drugih preiskav zaradi njegove domnevne vpletenosti v kazniva dejanja.

Lastnik blindiranega BMW naj bi bil HDZ

Po poročanju Večernjega lista se je v ostalih preiskavah proti Ježiću zgodil preobrat. Slovenski izvedenci, ki so jih njegovi odvetniki prosili za oceno, so namreč ugotovili, da je bil Dioki oškodovan v poslih s hrvaškim elektrogospodarstvom (Hep) in ne obratno, kot trdijo preiskovalci. V korist Ježiću gre tudi poročilo slovenskega izvedenca Davorina Štengla, ki je v drugem primeru sklenil, da je Dioki prodal zemljišče družbi Janaf pod tržno ceno, kar je v nasprotju s tezami preiskovalcev, še navaja časnik.

Dodaja, da je za Ježića ugodno tudi potrdilo bavarske avtomobilske tovarne BMW, ki naj bi njegovim odvetnikom sporočila, da lastnik spornega blindiranega vozila BMW ni Ježić, temveč HDZ. Gre za avtomobil, ki so ga v HDZ naročili za Sanaderja, nato pa se je pojavila zgodba, da je šlo za Ježićevo podkupnino Sanaderju za usluge pri poslovanju Diokija s Hepom in Janafom. Omenjeno potrdilo iz Bavarske bi lahko dodatno bremenilo HDZ, ki se sooča z obtožbami na račun domnevnih črnih skladov. Za HDZ je neprijetna tudi druga obtožnica proti Sanaderju, kjer tožilstvo navaja, da so odločitev o zagotavljanju upravljavskih pravic v Ini madžarski družbi obravnavali tako na predsedstvu HDZ kot na vladi.

Odvetniki nekdanjega premierja so tudi v primeru prve obtožnice proti Sanaderju opozorili na pomanjkanje dokazov. Tožilstvo ga bremeni vojnega dobičkarstva, ker naj bi v času vojne na Hrvaškem prejel približno pol milijona evrov nelegalne proviziji za posredovanju pri odobritvi posojila Hypo Alpe Adria Banke hrvaški vladi leta 1995.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bingo 1
27. 09. 2011 07.14
Toliki milijonski denar pokrasti in da ga ni sram pridnih hrvaških državljana ker se brez sramu obrati z pozdravom bog hrvati in še trdi da ni kriv tole je ta pravi trdokožec z sodnim zakonom katere je on krojil ---- bingo x Munchen----
zajcek_bine
26. 09. 2011 16.48
pa zakaj sploh majo ti poslanci imuniteto?? kaj pa so oni več kot mi, ostali državljani in davkoplačevalci... v redu je da se jih ne preganja zaradi izjav v DZ, ampak tle je to itak že zagotovljeno s svobodo govora, in zarad tega res ne bi rabli imet imunitete, če pa kradejo, jih je pa lahko sram, da se sploh zgovarjajo na imuniteto....
?rnogled
26. 09. 2011 16.31
Ivek,ne sekiraj se,saj ne boš sam,tudi našim bo odklenkalo.Dolgi prsti jih včasih dobijo po nohtih in prav je tako.
Tonček Balonček
26. 09. 2011 16.29
On je žrtev zarote komunistov, vse je izmišljeno, "namještalka", ni dokazov, obtožnica je zmazek. Oba z Janšo se mi smilita, daleč je še do pravne države, tako pri nas kot na Hrvaškem!
a...z..09
26. 09. 2011 15.57
me zanima kdaj bojo pri nam zaceli tajkune in njihove politicne botre zaoirat in jim jemati pokradeno imetje tu pa so in hrvati in srbi pred nami