Tujina

Sanader se spet ne počuti krivega

Zagreb, 16. 04. 2012 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V primeru Fimi-media, ki velja za največjo hrvaško korupcijsko afero, je na zatožno klop sedel tudi nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader. Obtoženi naj bi odtujili najmanj deset milijonov evrov, ki so končali v črnih skladih HDZ ali v žepih posameznikov.

Sanaderju na ločenih obravnavah sodijo še zaradi vojnega dobičkarstva in jemanja podkupnine.
Sanaderju na ločenih obravnavah sodijo še zaradi vojnega dobičkarstva in jemanja podkupnine. FOTO: Reuters

Na zatožno klop zagrebškega županijskega sodišča se je usedel nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader, družbo pa mu delajo nekdanji strankarski kolegi iz stranke HDZ in obtoženi iz podjetja Fimi-media. Tožilstvo trdi, da so obtoženci iz javnih podjetij in ministrstev preko oglaševalskega podjetja Fimi-media med letoma 2003 in 2009 odtujili najmanj deset milijonov evrov, ki so končali v črnih skladih HDZ ali v žepih posameznikov.

Bivši hrvaški premier naj bi si tako prisvojil 15 milijonov kun (dva milijona evrov), v domnevnih črnih skladih HDZ pa naj bi končalo več kot 31 milijonov kun (4,2 milijona evrov).

"Ne počutim se krivega. Dokazali bomo, da je obtožnica skonstruirana," je po prebrani obtožnici povedal Sanader, ki tudi v primeru tretje obtožnice za korupcijo meni, da gre za politično motiviran proces. Za nič kriva sta se razglasila tudi nekdanji tiskovni predstavnik stranke Ratko Maček in Damir Sesvečan (v imenu HDZ). Odvetniki HDZ so prepričani, da bodo dokazali, da vrh HDZ ni vedel za črne sklade.

Krivdo pa so že takoj priznali nekdanji šef hrvaške carine in nekdanji blagajnik HDZ Mladen Barišić, nekdanja računovodkinja stranke Branka Pavošević in lastnica oglaševalske agencije Fimi-media Nevenka Jurak ter Marica Ivanković, ki zastopa Fimi-medio.

Vse niti naj bi vodil Sanader

Obtožena pa sta še direktorja dveh zasebnih podjetjih, Ani-Lon in Onida, Anita Lončar - Papeš in Bojan Dimić, ki sta vse priznala pred začetkom sojenja in se s tožilstvom dogovorila za milejšo kazen. Današnji skesanci pa se niso uspeli dogovoriti s tožilstvom, da bi zaradi priznanj dobili milejše kazni. Za omenjena kazniva dejanja jim grozi najmanj triletna zaporna kazen.

Tožilstvo meni, da je Sanader zasnoval in ves čas med letoma 2003 in 2009 tudi osebno vodil organizirano skupino, ki je jemala denar za črne sklade HDZ kot tudi za osebno bogatenje posameznikov. Sanader naj bi postavil obtožence na ključne položaje in zagotovil nadzor nad poslovanjem HDZ s ciljem uresničenja omenjenega kaznivega dejanja.

Če bo sodišče dokazalo, da sta Sanader in Maček odgovorna za korupcijsko afero na Hrvaškem, bosta dobila najmanj tri leta zaporne kazni, vrniti pa bosta morala tudi nezakonito nagrabljen denar.

Gre za najobsežnejši primer v novejši zgodovini hrvaškega pravosodja, ki mu ni videti konca. Preiskovalci Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) so bili presenečeni nad razsežnostjo korupcije, saj so z vsakim novim osumljencem in zneskom denarja razkrivali novo raven podkupovanja in se je mreža vpletenih širila.

Napovedanih je več kot 150 prič, med katerimi je tudi predsednica HDZ in podpredsednica sabora Jadranka Kosor, ki sta jo povabili tako Sanaderjava obramba kot HDZ. Na seznamu prič pa sta tudi hrvaška estradnika Mišo Mate Kovač in Marko Perković Thompson ter prvi mož Agrokorja Ivica Todorić.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
17. 04. 2012 12.58
+2
Zakaj ne pokliče za pričo kolega JJ-ja, da bi potrdil kak poštenjak je po duši.
Mala2008
17. 04. 2012 11.03
+1
On se nikoli ne počuti krivega!
upornik_007
16. 04. 2012 15.37
+4
Sanader se spet ne počuti krivega isto kot JJ a oba sta velika lopova...
sergeja115
17. 04. 2012 07.15
+1
nenasedaj
16. 04. 2012 13.29
+11
V šestih letih je Sanader s stranko HDZ nakradel 6 mio €. Smešno, Hrvati ga preganjajo zarradi drobiža, naši politiki, ki so nakradli milijarde, pa se sodniki niti ne premaknejo. Pa smo imeli Hrvate za jugo krimi državo, kaj smo potedm šele mi?
jastreb13
16. 04. 2012 15.08
+4
Po zaslugi naših dobro plačanih politikov še vedno primitivni balkanci in kriminalci...