Tujina

Sanader privolil v izročitev Hrvaški

Salzburg, 20. 06. 2011 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ivo Sanader je umaknil pritožbo glede izročitve Hrvaški. To pomeni, da je privolil v poenostavljen postopek izročitve. Za zdaj ni jasno, kdaj bodo Sanaderja tudi dejansko izročili Hrvaški.

Ivo Sanader
Ivo Sanader FOTO: Reuters

Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader, ki je od decembra lani zaradi suma korupcije v priporu v Salzburgu, je danes umaknil pritožbo glede izročitve Hrvaški. Umik Sanaderjeve pritožbe na odločitev sodišča o izročitvi Hrvaški je že pred dvema tednoma napovedal njegov hrvaški odvetnik Goran Šuić, zaradi današnje odločitve pa so na sodišču v Salzburgu tudi odpovedali za torek predvideno javno razpravo o izročitvi.

Z umikom pritožbe je prvostopenjska odločitev salzburškega sodišča 9. maja o izročitvi Hrvaški postala pravnomočna. A za zdaj ostaja nejasno, kdaj bodo 57-letnega Sanaderja dejansko izročili Hrvaški.

Kot je znano, Sanaderja na Hrvaškem bremenijo zlorabe premierskega položaja in pooblastil v primeru oglaševalske agencije Fimi-media, preko katere so načrpali približno deset milijonov evrov iz javnih podjetjih in nekaterih ministrstev. Denar naj bi končal v črnih skladih HDZ in žepih posameznikov.

Policijska preiskava poteka tudi v nekaterih drugih primerih korupcije v javnih podjetjih, v katere naj bi bil vpleten Sanader, med drugimi tudi v primeru sprejemanja provizije pri posredovanju za posojila Hypo Alpe Adria Banke na Hrvaškem.

Sanader je večkrat poskusil predstaviti svoj primer v mednarodni javnosti kot politični pregon. Različnim evropskim politikom in institucijam je tudi pisal, da na Hrvaškem ne bo deležen pravičnega sojenja, kar so hrvaške oblasti zanikale. Zahteval je tudi postopek na avstrijskem sodišču. Sicer pa tudi avstrijsko tožilstvo za boj proti korupciji vodi preiskavo proti Sanaderju zaradi suma pranja denarja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
21. 06. 2011 00.21
Vsekakor ga bo pot vodila skozi Slovenijo in do rodne grude ga bo pospremila slovenska policija.
tsdafsdfsfgjhtz
20. 06. 2011 15.15
Tole pa ni isti sanader.... en zob mu manjka...:D
major1
20. 06. 2011 14.49
Premier, ki je poskrbel za časa vladanja za odlične svetovne povezave CRATIA kriminala in ga dvignil na svetovno raven.
Brabus
20. 06. 2011 13.45
To je star lisjak, že ve , kaj dela.Kar naenkrat mu bo boljše v Zagrebu, prej se je pa pritoževal na vse institucije v EU.