Tujina

FOTO in VIDEO: Sanader prispel v Remetinec

Zagreb, 18. 07. 2011 16.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.S./T.B.B.
Komentarji
85

Zaradi predaje Iva Sanaderja so začasno zaprli karavanški predor, slovenska policija pa je nekdanjega premierja nato odpeljala do mejnega prehoda Obrežje, kjer so ga prevzeli hrvaški kolegi. V zapor Remetinec je prispel v srebrnem kombiju.

Nekaj minut po 18. uri je iz zapora v Salzburgu odpeljal črn avtomobil, v katerem je bil tudi nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader. Avtomobil je okoli 20. ure v spremstvu avstrijske specialne enote Cobra prispel na slovenski mejni prehod. Zaradi varnosti so začasno zaprli karavanški tunel, v katerem je stekla tudi predaja zapornika slovenskim kolegom. Prometnoinformacijski center je poročal, da so karavanški predor zaprli zaradi izrednega prevoza.

Slovenska policija je Sanaderja po Sloveniji odpeljala do mejnega prehoda s Hrvaško Obrežja. Na tako imenovani nikogaršnji zemlji se je karavana ustavila, tam so nato Sanaderja prevzeli hrvaški policisti. Na dveh kombijih in terenskem vozilu, vsa so imela zatemnjena stekla, so se prižgale rotacijske luči, dolga kolona vozil pa se je nato odpravila proti Hrvaški. Pred mejnim prehodom se je kolona vozil razdelila na dve skupini, tako da ni bilo mogoče videti, v kateri je Sanader. Kakor koli, nekdanji premier je v domovino vstopil nekaj po 21.30.

Ob predaji slovenskim policistom so začasno zaprli karavanški predor.
Ob predaji slovenskim policistom so začasno zaprli karavanški predor. FOTO: Miro Majcen

Varnost na mejnem prehodu Obrežje je bila pred Sanaderjevim prihodom povečana, vendar diskretno, zaradi ostalih potnikov in medijev. Sanaderja so pripeljali v avtomobilu z zatemnjenimi stekli, avtomobil pa je vozil v koloni. Na Obrežju so bila tudi vozila za preusmerjanje pozornosti.

Malo pred 22. uro je kolona vozil prispela v Zagreb, pred zaporom Remetinec je Sanaderja pričakalo veliko radovednežev in še več policistov. V srebrnem kombiju se je Sanader zapeljal mimo in naravnost na dvorišče zapora. Ostali avtomobili so ostali pred vrati.

Pred mejnim prehodom Obrežje.
Pred mejnim prehodom Obrežje. FOTO: Damjan Žibert

Celica že pripravljena

Po izročitvi so nekdanjega premierja prepeljali v zagrebški zapor Remetinec, kjer mu je sodnik odredil enomesečni preiskovalni pripor. Sanader v Remetincu biva v devet kvadratnih metrov veliki celici, zaradi varnostnih razlogov pa je nastanjen na ženskem oddelku.

Poleg postelje, umivalnika in straniščne školjke ima še stol, mizo in omaro. Lahko si bo prinesel tudi svoj televizor. Pravila v zaporu bodo za njega enaka kot za druge: vstajal bo ob sedmih zjutraj, sledila bo osebna higiena, pospravljanje postelje in nato zajtrk. Če mu zaporniška hrana ne bo všeč, bo lahko drugo naročil iz restavracije, vendar le dovoljeno vrsto hrane.

V Remetincu ga je čakala celica.
V Remetincu ga je čakala celica. FOTO: Nova TV

Obiske bo imel lahko šestkrat na mesec, sodnik pa bo določil, kdo, poleg ožjih družinskih članov in odvetnika, ga bo lahko obiskoval.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MICLA
19. 07. 2011 12.37
kdaj bodo začeli zapirati naše lopove no če bodo zaprli vse ne bomo imeli več ne politikov ne direktorjev in spet bodo zapori prezasedeni ker bodo vsi notri.
Marjan h.1966
19. 07. 2011 09.19
Avstrijci so to naredili brez nekega popma, Slovenska policja pa kot, da bi varovala kraljico mislim no kdo bo povrnil te stroške slovensko prazno blagajno
Comster
19. 07. 2011 09.01
civitasstain 18.07.2011, 22:18 -9 resenik- Ti imaš glavo samo zato, da ti ni treba klobuka, seveda če ga sploh imaš, v rokah nosit. Če Janša in njegovih sovrstnikov nebi bilo, bi se sedaj moral cirilico učit. Seveda tega ti ne veš, ko imaš še svečke pod nosom...... Drug narod pa je njegove zasluge že itak pozabil. Goli otok si "zaslužijo" drugi. Je veliko takih, ..stein, pa me poduči zakaj bi mi pisali v cirilici!? V vojski takoj na začetku 80-tih prejšnega stoletja sem vse teste od strokovnih in političnih predmetov pisal v slovenskem jeziku, nikoli nisem imel problema z od najnižjih (desetar) pa do najvišjih oficirjev (general polkovnika) glede tega. Zato mi moraš to s cirilico razložiti? V tej moji generaciji se bil edini od slovencev, ki sem pisal vse v slovenskem jeziku! Je pa res, da sem to začel takoj in ne nekje na sredini izobraževanja "obuke"! Če ima kdo svečke pod nosom jih pač ima, boš ti moral še veliko Čokolešnika pojesti, Peter ga vsak večer je in bo kmalu velik, tudi ti pohiti!
Pagsly
19. 07. 2011 08.59
jao jao...kok si dajete dela z eni hrvatom....dejte se mel ozret po sloveniji....ne bit pametni za druge...ce bi bilo po moje bi ga poslal na Goli otok, njega in 3/4 slovenskih politikov, t.i. meneđerjev itd... Golo otok je rešitev...je poletje...soncek sije...morje imajo....nebi jim bilo hudega :))))
Robert Koper
19. 07. 2011 08.59
DA, DA. ZANIMIVO KAJ BO POVEDAL O AFERRI PATRIA.ŽE PRED LETOM SEM NA VAŠ BLOG NAPISAL, DA JE PATRIA BILA HRVATOM PONUJENA PREKO SLOVENSKE NAVEZE.NA BRIONIH SO SE DOBILI TA GLAVNI, TUDI J.J. IN I.S.SAMO, HRVATI I.S. ZAPREJO, NAP J.J. PA SAMO NEMIR DELA V DRŽAVI IZ ENEGA SAMEGA RAZLOGA, DA SE NANJ POZABI. PRIZNATI JE, DA JE V TEMU ZELO USPEŠEN.
MOSSAD001
19. 07. 2011 08.47
Da ni Sanaderja,Austrija nikol nebi mela morja (Hypo Lizinh-Hipotekarni krediti Hrvaška je pod hipoteko )!!
Comster
19. 07. 2011 08.27
Naš Ivo je gledal Iva ko so ga peljali v zapor in si mislil: " kdaj bom na vrsti..... ?"
wsharky
19. 07. 2011 07.48
... ne daj se Ivo ...
VolilecSI
19. 07. 2011 07.28
Tako bodo v kombijo do aresta peljali Kučko, Zemljariča, Rigelnika, Koreliča & Co.
Tonček Balonček
19. 07. 2011 07.02
Očitno je Janša edini pošteni politik na področju teh državioc, nastalih iz bivše Jugoslavije. Njemu s emoramo tudi zahvaliti, da ne nosimo opank in imamo internet ter mobilno telefonijo..
hubertfast
19. 07. 2011 06.53
Lopov, ki že leto ali več dokazuje svojo nedolžnost.
Alexxsaso@yahoo.ca
19. 07. 2011 06.35
@sertix18.07.2011, 23:46 Ne 50... Vseh 90.....
Raztezje
19. 07. 2011 02.27
Res ni jasno, zakaj tako varovanje in ga niso pripeljali kar z letalom, HOSovski veterani so itak zaposleni v policiji, drugi pa ga verjetno ne bi ogrožali, saj jih je strah in so ga naposled volili. Mogoče se je zameril Mešiću in mu ta ni hotel plačati prve klase v letalu, Kosorjeva pa se je s Pahorjem dogovorila, naj ga še pripeljejo iz Slovenije, če se je tja že odpeljal, da ne bo tako trapasto izgledalo in ker je to v duhu novih toplih slovensko-hrvaških odnosov, sploh pa obema manjka atrakcij med turistično sezono. Arestantska kantina ga verjetno ne zanima, prostora v zaporu imajo dovolj in lahko tja zaposlijo kar njegovo osebno kuharico, saj ima od vsega dobrega najbrž občutljiv želodec, friška riba ter mladi pljučni medaljoni jagenjčka z medom imajo čisto drugačen okus kot zamrznjeni ledovi mehkužci ter jagnjetina na žaru, kot jo strežejo ob cesti v bivši srbski krajini, niti v gostih ni vajen kaj manj od avstrijskega ledenega vina ali jagodnega izbora ter v posebnih hrastovih sodih staranega burbona, kot so ga razvadil na univerzah v ameriki. Lahko tudi, da ga bodo iz preiskovalnega zapora spustili že enkrat domov, kjer so mu med diplomatsko potjo v tujini, restavrirali rezidenčno stanovanje ter odnesli tiste packarije v kak vaški muzej moderne umetnosti. Za prave rojaliste so danes v modi Warholove grafike, 3D televizorji in Ipodi ter zgodovinske relikvije še iz obdoja antike ali vsaj avstroogarskih gospodarjev, ne pa zastarela gorenje bela tehnika ter sakralna kložuna kmečkega turizma iz povojne komunistične dalmacije in istre. Bilo bi res smešno, če bi ga zdaj obsodili in zaprli, ko so se zaradi njega razširile meje Velike Hrvaške banovine in jih je na hitro spravil v Evropo, popravil se je tudi tečaj kune, še Pahorju bi bilo nerodno, če bi moral njega tako objemati in poljubljati, kot lahko njegovo začasno namestnico. Tui spoobilo bi se, da njihovi osamolastitelji v Evropo vstopijo svobodni, kot so tudi naši heroji, na dosmrtnih položajih in z neskončnimi privilegiji. Pravzaprav gre za osvoboditelje balkana oziroma branitelje meje med klerozahodnim ter ortovzhonim delom starega sveta, modernega evroimperialističnega cesarstva. Če že mislijo, naj ga zaprejo vsaj na otok Elbo, kot se za take eminence spodobi, kakšen goli otok neki, tam je le kot everest velik kup kamenja, ki so ga postavili še stari disidenti.
Raztezje
19. 07. 2011 02.08
Če bi poleg Sanaderja in Gotovine posthumno sodili še Tuđmanu, bi se praktično lahko začeli balkanski nűrmberški procesi in potem še mirovna konferenca o bivši Jugoslaviji.
jure981
19. 07. 2011 01.18
a je on kaj posebnega od ostalih zapornikov da si lahko naroča hrano iz restavracije?!? Da je pa v ženskem zaporu pa tak ni čudno ker je ena navadna...
York
19. 07. 2011 01.10
civitasstain18.07.2011, 22:18: " Če Janša in njegovih sovrstnikov ne bi bilo, bi se sedaj moral cirilico učit. " -------------- Očitno si v OŠ manjkal pri urah zgodovine. Če ne bi bilo vojne krajne in uskokov - Bela krajna bi bil kekab danes slovenska nacionalna jed..........toliko o tvoji čirilici in osvoboditeljih iz Cankarjevega doma.
York
19. 07. 2011 01.07
Dolgo, vroče, poletje v ženskem delu depandanse Remetinac. Bomo to dočakali tudi v Sloveniji?
jakaspa
19. 07. 2011 00.56
Ko gledam te posnetke in fotke mi gre na bruhanje. Sedem mesecev ga imajo priprtega v Avstriji, osumljen nevem koliko kaznivi dejanj, a potem ga prevažajo in spremljajo še naprej kot da je sam bog. Temu svetu se je čisto strgalo.
Maxatnes 1
19. 07. 2011 00.52
civitasstain18.07.2011, 22:18: " Če Janša in njegovih sovrstnikov ne bi bilo, bi se sedaj moral cirilico učit. " Tako je!!!! Lepo prosim, NIKAR NE POZABIMO TEGA!
A.L.O.
19. 07. 2011 00.42
nasploh zaniimivo da je bil sploh aretiran,.. impresivno