Tujina

Sanader: Moj umik iz politike je bil velika napaka

Zagreb, 03. 01. 2010 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Nisem bil pripravljen prodati ozemlja za članstvo v EU," je svoj lanski umik iz aktivne politike pojasnil Sanader. Zdaj pa je napovedal svojo vrnitev, morda celo v sabor.

Ivo Sanader, ki je lani odstopil s položaja predsednika hrvaške vlade, je danes sklical tiskovno konferenco in napovedal vrnitev v politiko. Aktiviral je vlogo častnega predsednika stranke HDZ, napovedal pa je tudi možnost, da se vrne v sabor. ''Vse je mogoče, je dejal.

Kot je povedal, tudi on prevzema del odgovornosti za slab rezultat stranke HDZ na predsedniških volitvah, kar naj bi bila posledica njegovega odhoda iz politike in primanjkljaja v stranki. Na vprašanje, ali je stranka v krizi, pa je povedal, da ''dokler sem jaz tukaj, ni''.

Sanader se vrača v politiko.
Sanader se vrača v politiko. FOTO: Reuters

Od danes naprej bo Sanader tako s svojim položajem stranki pomagal, da bo spet pridobila podporo volivcev.

Sanader je na novinarski konferenci tudi pohvalil delo sedanje premierke Jadranke Kosor, ki ji je ponudil tudi popolno podporo. Kot je še povedal, je bil umik iz politike njegova velika napaka. Ker se zaveda, da lahko svoj mandat v saboru aktivira le še do 15. januarja, o tem že razmišlja, saj bi po njegovem mnenju njegova vrnitev okrepila stranko HDZ.

Ob odstopu s položaja premierja je Sanader svoj mandat v saboru zamrznil, po saborskih pravilih pa ga po šestih mesecih mirovanja lahko ponovno aktivira.

Na vprašanje, zakaj se je sploh umaknil iz aktivne politike, je odgovoril, da ni bil pripravljen na trgovino z ozemljem. ''Mogoče takrat nisem bil dovolj jasen, ampak nisem bil pripravljen prodati ozemlja za članstvo v EU. Želel sem izzvati šok, ki je potem pripeljal do deblokade hrvaških pogajanj z EU in do sporazuma Pahor-Kosor,'' je rekel in zatrdil, da sporazuma o reševanju mejnega vprašanja Pahor-Kosor ni videl, saj mu ga Kosorjeva ni pokazala.

Tiskovko sklical v tajnosti

Današnjo novinarsko konferenco je Sanader sklical brez vedenja aktualnega vrha stranke. Zjutraj je odšel na sedež stranke, njegovi osebni stražarji pa naj bi dobesedno izrinili dežurnega vratarja, da so Sanaderju lahko omogočili vstop v zgradbo, piše Nacional. Ker je bilo vabilo na tiskovno konferenco že razposlano, Sanaderju niso mogli preprečiti, da bi jo imel. To potezo so v vrhu stranke razumeli kot poskus udara, še piše omenjeni časnik.

Zanikal vpletenost v afere

Sanader se je od afere Bankomat in sumljivih poslov Hrvaške poštne banke oddaljil z besedami, da nima nobene zveze z delovanjem poštne banke niti s prodajo Hypo banke.

O Sanaderjevi vrnitvi se je sicer vse glasneje začelo govoriti prejšnji mesec po aferi s Hypo banko. Številni so takrat ugibali, da se želi Sanader vrniti v Sabor, da bi se zaščitil z imuniteto. Govorilo se je tudi, da cilja na mesto predsednika sabora, kar so še dodatno podkrepile besede Luke Bebića, da se bo kmalu upokojil.

Odšel zadovoljen, vrača se nezadovoljen

"Jaz odhajam iz politike, ampak politika ne odhaja iz mene.“ Tako se je Sanader 1. julija 2009 poslovil od politike. Novica je bila veliko presenečenje tako za domačo kot tujo javnost. ''Hvala bogu, nisem bolan. Prišel je trenutek, da me zamenjajo drugi, novi ljudje. Ne čaka me služba, ne odhajam v kako evropsko institucijo, čeprav je bilo več ponudb. Ne bom kandidiral na predsedniških volitvah, odhajam iz aktivne politike,'' je pojasnil.

Ivo Sanader
Ivo Sanader FOTO: Reuters

''Ne morem reči, da upočasnjena pogajanja z Evropsko unijo niso vplivala na mojo odločitev,'' je dejal. Odločitev je bila po njegovih besedah premišljena in ni bila sprejeta na vrat na nos. Na politični parket je stopil pred 20 leti, "da bi služil državi in državljanom. Pred 10 leti sem na položaju prvaka HDZ zamenjal Franja Tuđmana, pred šestimi pa sem postal predsednik vlade."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (158)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hakihak
04. 01. 2010 15.21
tolk šimfate sanaderja, pa saj je isti kot janša
POWERDIEZEL
04. 01. 2010 11.41
Še lepse PRPA je ,zdej se vrača sam ,da se lahko po prsih tolče
ElCapo
04. 01. 2010 11.29
Običen blefer, lažnivec in oportunist... Popoln politik skratka
Ankh Oberman
04. 01. 2010 10.56
Hrvati so isto tako butasti narod kod naši se ne zavedajo kake brezvezne političarje imajo vsi samo kradejo a narod nima prav za kruh treba revolucijo pa napravit temo konec .
bnam 2707
04. 01. 2010 10.26
On je največja napaka in batina za hrvaški narod. Sicer nas ne briga,ampak naj svoje neumnosti ne povezuje z Slovenijo.Dejstvo je,da je hrvaška okupirala del slovenskega ozemlja in ne obretno.Krivdo za to nosi vsa slovenska politika,brez izjem.
POWERDIEZEL
04. 01. 2010 08.54
On je izdajalec HRVAŠKE ,sam po njihovo verjetno JUNAK.
hakihak
04. 01. 2010 08.31
vrnitev je logična. poteče mu nadomestilo za predsednika vlade, zdaj bo pa dobival poslansko plačo. čudno, da se prej ni tega spomnu, laže kot vsi politiki, a hrvati mu verjamejo!!??
lepdanzelim
04. 01. 2010 07.41
... potem bo napisal še knjigo, ki bo velika (hrvaška) uspešnica,... skratka, pravi gladiator;)
rafael.m
04. 01. 2010 07.25
Bartolomej nobene vojske, niti svetovne ne potrebujemo. Vsaj ne navadna raja. To je iznajdba politikov, grebatorjev, ki se vtikajo v tuje zadeve. Ne pustijo narodom, da živijo svojo usodo, ker je v ekonomskem in političnem interesu velikih. Skregaj, pobij in vladaj. Toda dokler se bo proizvajalo orožje, bodo vojne, ker ga je treba porabit, to se velekapitalisti predobro zavedajo in odpirajo vedno nova žarišča. Glede Sanaderja pa. Bog pomagaj!!Lahko ga je sram in vse tiste, ki ga bodo sprejeli v politiko.
dusan72
04. 01. 2010 00.17
Moj umik iz politike je bil velika napaka ... ... ... Vrnitev pa še večja.
demon26
04. 01. 2010 00.03
a ta človek je še živ !?
Chatefucio
03. 01. 2010 22.53
Baraba že ve, kaj ga je nazaj prnesl.
coyoteugly82@gmail.com
03. 01. 2010 22.48
Najboljša pa je tak izjava, da je odstopil, ker je hotel povzročiti šok iz katerega je potem, po besedah Ive Sanaderja, nastal sporazum Pahor - Kosor... hahahaha, kake pa ovi seka, Bog mu pomagaj!! Dobesedno pobegne, ostali spučejo njegov drek, on pa si potem lasti zasluge. To je pravi politik, nimaš kaj...
Tony Yeyo
03. 01. 2010 22.35
se pa nismo zahtevali ozemlja sredi zagreba!!!!! ha,ha,ha,ha! kak ovi ivo laže,da se kar kadi za njim!!!!
dana123
03. 01. 2010 22.27
"Nisem bil pripravljen prodati ozemlja za članstvo v EU," A zdaj je pa pripravljen?
didlos
03. 01. 2010 22.18
hahahahaha - kaj jim dela ej :))))) bogi narod !
Bigbadjohn
03. 01. 2010 22.07
šolski primer kako je po bitki vsak general pameten... zdaj ko vidi posledice si je izmislil vzroke- politik pač
en276
03. 01. 2010 22.05
Sanader je hrvaški narod zapustil v najtežjih razmerah in bi sedaj ko je Kosorjeva prebrodila najhujše obdobje, rad prišel nazaj v politiko kot da ni nič...če mu to hrvaški narod dopusti potem so si res sami krivi da so v takem položaju kot so.. Da jih je Sanader pustil na cedilu,bi mu morali jasno in glasno povedati in ga nikoli več pustiti blizu politike.. sicer je pa vse v rokah Hrvatov samih..
pegaso
03. 01. 2010 21.40
Ljudje(večina) so zaslepljeni tako na Hrvaškem kot v Sloveniji. Na žalost.
Google_Chemtrails
03. 01. 2010 21.27
Poglejte si intervju na HRT z gospodom Danielom Estulinom, ki je napisal knjigo o skupini Bilderberg, tam vam bo vse jasno kaj pomeni EU in kdo vodi svet in kaj bi radi naredili s človeštvom, dolgoročni cilj je predvsem zmanjšanje populacije in svetovna vlada, svetovna vojska, svetovna denarna valuta itd. itd., zato se tudi širi EU, naredili bi naj tudi severno ameriško unijo, azijsko unijo, afriško unijo, zato se več ne kregajte tukaj gor s Hrvati in poglejte realnost, LP;) HRVATI NE HODITE V EU, BODITE SAMOSTOJNA, NEODVISNA DRŽAVA, TUDI SLOVENIJA BI MORALA BITI, VENDAR……..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!