Tujina

Sanader lagal? Slovenija le izgovor?

Zagreb, 13. 10. 2010 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Premierka Jadranka Kosor, zunanji minister Gordan Jandroković in podpredsednik HDZ Andrija Hebrang so zanikali trditve Iva Sanaderja, ki je dejal, da je odstopil zaradi ozemeljskih pritiskov in da so vsi ministri vedeli za dogajanje v Ini.

Jadranka Kosor in Ivo Sanader
Jadranka Kosor in Ivo Sanader FOTO: Reuters

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je zanikala trditve svojega predhodnika Iva Sanaderja, da je sodelovala na sestankih o Ini. Sanaderjeve navedbe je niso presenetile. ''Lahko samo rečem, da nisem bila na sestankih in nisem videla aneksa k pogodbi. To je lahko dokazati,'' je dejala za Jutarnji list. ''Ministri so glasovali na podlagi poročila resornega ministra. Očitno nismo vedeli vsega.''

Bolj kot Sanaderjevo zaslišanje je pomemben pogovor z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom o reviziji delniške pogodbe med Ino in Molom, je poudarila. ''V kratkem se bova sestala. Gre za politično občutljiva pogajanja, vendar bom storila vse za dosego dogovora.''

V vsakem primeru je Kosorjeva odločena vztrajati pri svoji drži. "Nobene grožnje ali spini, nič, kar se v teh dneh vrti predvsem na politični sceni, ne bo prestrašilo ne mene niti mojih kolegov v vladi, da ne bi uveljavili programa krepitve gospodarstva, sklenili pogajanj z EU in izpeljali boja proti korupciji do konca in brez ostankov," je dejala Kosorjeva novinarjem.

Dodala je, da bo zahtevala od svojih kolegov v vladi in HDZ, naj utrdijo pravno državo ter da institucije opravijo svoje delo. V boju za pravno državo, proti kriminalu in korupciji "nihče nima pravice, da bi obupal in se ustrašil". "Tisti, ki se bojijo, naj odidejo, tisti, ki lahko izpeljejo delo do konca, naj ostanejo," je še povedala Kosorjeva.

Med drugim je še dejala, da vlada v javnih podjetjih izvaja akcijske programe proti korupciji ter da je ob tem ključno, da vsi delajo pošteno in častno, ne pa da "polnijo lastne žepe".

"Nekdo očitno ne govori resnice"

Na Sanaderjevo pričevanje se je medtem odzval tudi predsednik države Ivo Josipović, ki je ocenil, da očitno nekdo ne govori resnice v primeru privatizacije Ine, ko je Sanaderjeva vlada prepisala večinske upravljavske pravice v Ini na madžarski Mol.

"Celotni primer ima politično in moralno dimenzijo, ker je očitno, da člani iste vlade, bivše in sedanje, o isti zadevi govorijo diametralno nasprotno," je izjavil Josipović. Hrvaški predsednik je prepričan, da je Sanaderjevo pričevanje začetek resne razprave o okoliščinah privatizacije Ine.

"Ni odstopil zaradi teritorialnih pritiskov"

Podpredsednik HDZ in vodja poslanske skupine hrvaške vladajoče stranke Andrija Hebrang pa je za hrvaško televizijo dejal, da bivši premier Ivo Sanader ni povedal resnice, ko je pred preiskovalno komisijo hrvaškega sabora izjavil, da je lani s premierskega položaja odstopil zaradi teritorialnih pritiskov Slovenije v pogajanjih z EU.

Sanader je v torek prvič stopil pred javnost po svojem odhodu iz politike.
Sanader je v torek prvič stopil pred javnost po svojem odhodu iz politike. FOTO: Reuters
Visoki uradnik in poslanec HDZ Hebrang je sicer znan po izjavi, da politiki nikoli ne bi smeli lagati za "več kot deset odstotkov".

Po njegovih trditvah si je prav on izmislil omenjeni razlog za Sanaderjev odstop. Pojasnil je, da je na dan Sanaderjevega odstopa, 1. julija lani, kot vodja poslanske skupine HDZ moral povedati razloge za premierjev odhod. Poklical je Sanaderja in ga prosil, naj mu pove razlog za odstop, na to pa je Sanader po Hebrangovih besedah rekel: "Saj se boš že česa domislil." "Ko sem ugibal, da je to zaradi EU in sem o tem nekaj govoril v saboru, me je Sanader poklical in se sladko smejal ter dejal, da bo tudi on rekel tako," je izjavil Hebrang.

Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković pa je dejal, da na Hrvaškem "ni normalnega človeka", ki bi verjel Sanaderjevi izjavi, češ da je odstopil zaradi ozemeljskih pritiskov. "Gre za laž, s katero je Sanader želel prikriti resnične razloge svojega odstopa," je prepričan. Obenem je odločno zanikal, da bi kdor koli pomislil na trgovanje s hrvaškim ozemljem. "To je zame patetična izjava človeka, ki je pobegnil in ki bi se naknadno želel predstaviti kot zaščitnik nacionalnih interesov. Če bi se resnično želel boriti za zaščito interesov Hrvaške in njene ozemeljske celovitosti, zagotovo ne bi zapustil premierskega položaja, s katerega se lahko najbolje ščitijo cilji države, ne pa da se je podvizal in odšel," je izjavil minister, ki ga je na položaj imenoval prav Sanader.

Sanader je v torek pred parlamentarno komisijo, ki preiskuje okoliščine privatizacije naftne družbe Ina, povedal, da se ni bil pripravljen pogajati o predaji hrvaškega ozemlja Sloveniji v zameno za vstop v EU, potem ko je Ljubljana blokirala hrvaška pogajanja zaradi odprtega vprašanja meje. Obenem je zanikal, da je odstopil zaradi dogodkov v Ini.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WikiX
14. 10. 2010 00.50
Kosovarjeva v svojem svetem boju proti organiziranemu krimimnalu in korupciji seveda namerno pozablja, da govori o svojih, vladnih službah in ne nekih gangsterskih tolpah, ki bi ogrožale nacionalno varnost. Bolj kot se krepi pravna, bolj odmira socialna država, podobno kot pri nas, tam že sedaj vlada policija ter razne tajne službe. Kadar se morajo posamezni državljani boriti za preživetje, nikogar ne zanimajo pravice in red večno ogrožene totalitarne države, na katero nimajo nikakršnega vpliva ali s kritiko celo ogrožajo svoje življenje. Odkar ni več Tuđmana, nikakor ni isto, čeprav se vsi hrvati in velik del slovencev borijo za nastanek ustaške Velike hrvaške, ki je po njegovi smrti nihče več ne razume in tudi ne zna prav opisati, kot je znal to on. Med njegovo totalitarno vladavino, se niso postavljala vprašanja o Ini, ki je lahko ohranila pri nas številne pumpe še iz juge, za razliko od Mola ter drugih bivših pajdašev še iz fašizma, ki smo jih dobili šele po osamosvojitvi. Za nas je bolj zanimivo, zakaj smo jim mi to pustili, ne pa kaj je hotel z njimi Sanader, ki velja tudi za enega najbogatejših hrvatov, kot večina vrha njihove politike. Preprosto vedo, da nimajo kaj izgubiti in so nas že zdavnaj zmanipulirali v zgodovinske odločitve, ki jih nihče več ne more spremeniti.
WikiX
14. 10. 2010 00.49
Oni so rehabilitirali Sanaderja, mi pa bomo verjetno Šrota in Bavčarja ter vse ostale "domnevne" veleizdajalce, ki ne morejo biti nič krivi. Njihova moč in domnevna uspešnost, je temelj naše skupne moderne zgodovine, svetega boja proti pravoslavnih barbarskim hordam, nevrednim življenja. Narodi danes niso le genocidno ločeni in razslojeni, temveč so oživeli tudi stara ustaška pravila, kako morajo nastajati etnično čiste družine, kdo se lahko s kom poroča, v kateri kasti so rojeni otroci in podobno. Temelj takega razvoja je razmah represivnega aparata in nastanek totalitarne diktature namesto pravne države, ki edina lahko to omogoča. Ko govorimo o koruptivnosti je treba namreč vedeti, da ta izraz opisuje pokvarjenost človeške duše, le ta je lahko skorumpirana, človek pa vedno odgovarja za posamezna kazniva dejanja, ki mu jih je treba šele dokazati. Tako krščansko blazni osamosvojitelji manipulirajo tudi pri nas, narod pumpajo z nepomenljivimi izrazi, v resnici pa izvajajo prave zločine proti človeštvu, o katerih je pred sodiščem potem težko kaj povedati. Zaskrbljujoče je, da je Sanaderju to izgleda uspelo tudi v tujini, ki je pogoltnila bajke o razvoju postkomunističnega kapitalizma in spregledala očitno resnico, da so takšne oslarije možne le v taki štali od države in naroda, kjer je vse zlagano, ponarejeno in so pri tem vsi sodelovali.
titovka
13. 10. 2010 18.35
IVO ni lagal, samo narobe se je izrazil, pač je mislil, da slovenija je ivan iz grosuplja!!!!saj ivan je delal in še vedno dela, KOT DA JE -SLOVENIJA, TO SEM JAZ, SAMO JAZ!!!!!
mjolnir
13. 10. 2010 18.06
saintjozef in SEBASTI No, sklep... VSI SO ISTI!! Prodajajo kar ni njihobvo in v rit lezejo tujim politikom ki nam ne želijo nič dobrega!
mjolnir
13. 10. 2010 18.05
tedomedo Hrvati so zaradi stot razlogov ena velika žalost, to se strinjam, sam ta lingvistični argument ne drži! Tud Srbi na Hrvaškem in v Bih govorijo ijekavsko! A tega ne veš? Res pa je da je to sam end okaz da jezik ni noben argument o razlikah med Srbi in Hrvati, ker niti delitev ekavsko in ijekvsko ne poteka po etnični črti! Ne piši brez veze!
mjolnir
13. 10. 2010 18.02
trpimir To kar je rekel ni res, je pa res da so 90ih izmišljali besede sam da ne bi bilo podobno srbščini kot tudi to da sta dva narečja znotraj hrvaščine bol različna kot srbščina in knjižna hrvaščina. tedo medo deloma ima prav, sam primer mu je čist zgrešen!
justime
13. 10. 2010 17.06
politiki ne lažejo!oni imajo svoje vrste resnico
trpimir
13. 10. 2010 15.51
tedomedo Hrvati, vi ste ena velika žalost. En primer, ki to potrjuje, je, da nočejo govoriti kot Srbi, zato so skombinirali dalmatinščino (lipo) in srbščino (lepo), da so dobili neko kombinacijo (lijepo). Ne kolega, ti si ena velika žalost ker nimaš predznanja zgodovine in jezikoslovja. Poišči si verodostojno literaturo ki ti bo razbistrila um ter prinesla osnovno znanje. Priporočljivo preden v živo izjaviš takšno neumnost in se osramotiš. Drug primer: če bi mi Slovenci imeli toliko morja, kot ga imajo hrvati, bi bila Slovenija ena najbogatejših držav, pri hrvatih se pa vidi, da ne znajo tržit 1700 km obale. Spet se motiš kolega, prav tako bi se izvajala kraja, korupcija in ostale "nevščečnosti". Poleg tega že tega majhnega morja se ne zna izkoristiti, tako tudi ostale kraje po deželi. Nacionalni predel možganov ti je zasečil logični del.
ljx
13. 10. 2010 14.16
Tukaj se preveč prostora posveča drugorazrednim politikom in prvorazrednim goljufom!
zulj001
13. 10. 2010 12.26
gvas Sanader je hrvaška različica našega Golobiča.............
Geronemo
13. 10. 2010 12.22
Kak je lahko Slovenija izgovor??? To ni mogoče, mi slovenci smo do zdaj vedno bili jabolko spora in na tem tudi moramo ostat... Tip še pluva po nas ko ni več politik... lepo al??? Vsi vedo da se je ustrašil za svoje življenje in življenje svoje družine ker je mafija želela zavzeti določena mesta v politiki in Sanader nekako ni bil pripravljen sprejeti rizika.. Kolikor vem da je v špilu še nek denar ki ga je tip pospravil v svoj žep.. Ala.... baje varianta
frako
13. 10. 2010 12.05
Sanader lagal? Slovenija le izgovor? a bejž bejž ne vrjamem on je pa itak tko pošten da ne laže
Sne?er
13. 10. 2010 11.38
Pač še en Ivan, ko sta bila dva skupaj, se je marsikaj dogajalo.
AlternativeFacts
13. 10. 2010 11.37
Lapsus linguae - Slovenija se je dogovarjala pardon pogovarjala o predaji teritoria.Mogoče bi moral na zagovor priti ljubljeni vodja. On bi podal pritrdilno absolutno zgodovinsko resnico.Ne pa neki Hebrang,kateri javno govori o dovoljenih 10% lažeh.
tedo974P8medo
13. 10. 2010 11.29
Hrvati, vi ste ena velika žalost. En primer, ki to potrjuje, je, da nočejo govoriti kot Srbi, zato so skombinirali dalmatinščino (lipo) in srbščino (lepo), da so dobili neko kombinacijo (lijepo). Drug primer: če bi mi Slovenci imeli toliko morja, kot ga imajo hrvati, bi bila Slovenija ena najbogatejših držav, pri hrvatih se pa vidi, da ne znajo tržit 1700 km obale.
saintjozef
13. 10. 2010 11.07
@netete1 Sorry, če sem povezal JJ z desnico. Če se mi pa smeješ, pomeni, da sem namen dosegel. Povej, kje sem žalil pa se z veseljem opravičim.
saintjozef
13. 10. 2010 11.02
@SEBASTI Kje pa sem to trdil? Samo situacije sem primerjal. In to na tvojo pobudo. Kje je zdaj paranoja?
netete1
13. 10. 2010 10.57
saintjozef Nimam nic proti ce si levicar ali komunista ali karkol po prepricanju... samo prosim ne zali drugacemislecih in povezovat desnice z jj in levica s sedanjo vlado, ker se smesis... Pri nas je vse eno in isto sr.... imena strank imamo samo zato da se razlikujejo med seboj, programe pa zato, da zgledajo pametni....
netete1
13. 10. 2010 10.51
valda da je lagal... ce bi mu narocili, da more dat milimeter hrvaske zemlje za slovensko deblokado bi to razbobnal po celi hrvaski z najvecjim veseljem in verjetno v naslednjih 15 letih ne bi zgubil nobenih volitev...
SEBASTI
13. 10. 2010 10.50
saintjozef 13.10.2010, 10:26 Pa menda ne boš trdil, da je JJ ukazal hrvaškemu ribiču naj pokaže svojo zadnjo plat? Ker to bi pa že mejilo na paranojo.