Tujina

Sanader odhaja, kriza in problemi ostajajo

Washinton, 05. 07. 2009 14.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.K./D.Š./STA
Komentarji
501

Ivo Sanader je bil diktator majhne balkanske države, ki je grozil vsem medijem in novinarjem, ki se mu niso podredili, je Sanaderja opisal časnik Washington Times. Vajgl pa meni, da ja Sander pripeljal državo do nerešljivih problemov.

Predsednik odbora DZ za zunanjo politiko Ivo Vajgl je danes dejal, da so obtožbe, ki jih je na račun Slovenije zaradi neevropskega obnašanja v soboto naslovil dosedanji hrvaški premier Ivo Sanader, prestopile vsako mero resnosti in dobrega okusa.

Ivo Vajgl
Ivo Vajgl FOTO: POP TV
Vajgl meni, da nima smisla, da Slovenija kot soseda ob tem "nekaj dodaja, saj bi izpadlo, da smo škodoželjni". Želeli pa bi si, da bi imela Hrvaška čim manj problemov, je za Jutarnji list še dejal Vajgl.

Vajgl je bil kritičen do izjav, ki jih je v soboto na zboru HDZ v Zagrebu, na katerem so delegati za novo predsednico Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) izvolili Jadranko Kosor, izrekel Sanader. Ta je Ljubljani sporočil, da "kljub njeni neevropski politiki, politiki izsiljevanja, ne bodo uspeli in da bo Hrvaška vstopila v EU, na koncu pa bo za to morala glasovati tudi Slovenija".

Kot je dejal Vajgl, Sanader nima "licence za ocene" o tem, kaj je in kaj ni evropsko obnašanje, saj je s svojim "neevropskim obnašanjem" pripeljal do tega, da problemi, ki so bili rešljivi, niso bili rešeni pravočasno. Njegove zadnje izjave pa so prešle meje "normalnega političnega diskurza", je med drugim povedal Vajgl.

Predsednik vlade Borut Pahor tudi tokrat ni želel komentiral sobotnih navedb dosedanjega hrvaškega premiera Iva Sanaderja o njunem pogovoru v Mokricah februarja letos, saj želi, da bi se ustvarilo ozračje za ponoven pogovor, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Odstopil zaradi veliko problemov

Glede dialoga s slovenskim premierom Borutom Pahorjem na Mokricah, ki ga je Sanader v soboto omenil v svojem nagovoru na zboru HDZ, pa je Vajgl povedal, "da je, poznavajoč politično kulturo obeh premierov, prepričan, da premier Borut Pahor česa takšnega svojemu hrvaškemu kolegu ni izjavil".

Kot je Sanader dejal, je v pogovoru v Mokricah februarja letos svojega takratnega kolega in "dragega prijatelja" vprašal, kako je Slovenija vstopila v EU in Nato z enakim odprtim vprašanjem meje, Hrvaška pa ne more, čeprav gre za skupno vprašanje. "On (Pahor) mi je odgovoril, e, zdaj pa smo mi člani in se lahko obnašamo, tako kot se obnašamo," je poudaril Sanader.

Vajgl je sicer za današnjo izdajo hrvaškega časnika Jutarnji list glede odstopa Sanaderja dejal, da je, kar se njega tiče, jasno, da je Sanader s položaja premiera odstopil zaradi velike količine problemov, ki jih je ob podelitvi mandata za sestavo vlade Jadranki Kosor "zelo korektno" naštel hrvaški predsednik Stipe Mesić.

Sanader – kradljivec, ki je uničil Hrvaško?

Hrvaški premier Ivo Sanader je v sredo nepričakovano odstopil. Novica je šokirala hrvaško politično javnost do temeljev. Tako se začenja članek kolumnista časnika Washington Times Jeffreyja T. Kuhnerja. Podobno, kot so se v sredo po nepričakovanem odstopu Sanaderja pisale novice po vsem Balkanu. A ameriški časnik v nadaljevanju šokira.

Gospod Sanader je vladal majhni balkanski državi z železno roko. Po zmagah na volitvah leta 2003 in 2007 je nekdanjo jugoslovansko republiko spremenil v zločinsko državo. On in njegova stranka so postopoma uničili demokratične inštitucije v državi,” piše Kuhner, ki še dodaja, da je imel Sanader nadzor nad večino medijev, vključno z državno televizijo HRT in največje tiskane medije. “Redkim neodvisnim medijem in novinarjem pa so sistematično grozili in jih pobijali,” je zapisal kolumnist. Prepričan je, da je tudi z umorom Iva Pukanića povezan Sanader, ki naj bi ukazal napade na še več hrvaških novinarjev. Vendar to po prepričanju Kuhnerja ni najhujša Sanaderjeva zapuščina.

Sanader je svoj odhod iz aktivne politike sporočil v sredo. Nasledila ga je njegova desna roka Jadranka Kosor.
Sanader je svoj odhod iz aktivne politike sporočil v sredo. Nasledila ga je njegova desna roka Jadranka Kosor. FOTO: Reuters

Največja zapuščina naj bi bila korupcija, ki je razpredena od gospodarstva do politike. Tako so si po besedah Kuhnerja Sanader in njegova druščina dobesedno nakradli državno premoženje in močno obogateli s pomočjo sumljivih privatizacij podjetij, poneverb v skladih in s podkupovanjem. Po pisanju Washington Timesa naj bi imela stranka HDZ odprtih kar 80 skrivnih računov v Avstriji, kjer naj bi imeli 'pospravljenih' več kot 350 milijonov evrov. S tem denarjem naj bi si Sanader kupil razkošno vilo in širil svojo kolekcijo pregrešno dragih ur, ki je vredna več kot 140.000 evrov.

Komentator se opira na vire Nataše Srdoč, soustanoviteljice Jadranskega inštituta za javno politiko, ki ocenjuje, da naj bi korupcija Sanaderjeve vlade hrvaške davkoplačevalce stala približno 700 milijard dolarjev. Prav zato naj bi bila država v tako katastrofalnem finančnem stanju. “Nadut, podkupljiv in lahkomiseln je gospod Sanader izkoristil premiersko mesto za utrditev svoje oblasti in iskanje bogastva. Potem ko je državo izčrpal do konca, pa se je poslovil od politike. To ni vodenje, to je strahopetnost,” še piše Washington Times, ki nadaljuje, da po Sanaderjevem odstopu ne bi morali le razpisati predčasnih volitev, ampak ga tudi kazensko preganjati zaradi njegovih kriminalnih dejanj.

Vzporednico potegne tudi z ameriškim finančnim mogotcem Bernardom Madoffom. “Pri nas je človek dobil 150 let zapora, ker je prevaral finančne investitorje. Sanader pa je prevaral svoje davkoplačevalce, in zato bi moral v zapor,” zaključi omenjeni časnik.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (501)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gospakatja
06. 07. 2009 21.17
božji mlini meljejo počasi a sigurno!
politik70
06. 07. 2009 13.09
No pa je tudi Hrvaška doživela streznitev! Njihov Janša je kar sam odstopil! Še en dokaz kako pokvarjeni so desničarji! Dopoldne verniki popoldne pa pedofili... Ja takle mamo
vinadap
06. 07. 2009 12.15
116konjev - resnica boli.
hakihak
06. 07. 2009 11.37
kak vik in krik bi zganjali, če bi to pisalo npr. v delu ali večeru
dolzvlado115
06. 07. 2009 11.20
pogrešam komentarje purgerice.aja resnica boli.
osterjo
06. 07. 2009 10.26
juhujuhu05.07.2009, 22:27 doolg.jezik05.07.2009, 22:26 To, to, Slovenci, dejmo se po stari navadi zdej med sabo j...t!
hillya
06. 07. 2009 08.22
Nikoli si ne bi mislila, nekaj takšnega, kot se tukaj bere. Joj, kako sem bila naivna, če je vse to res!
Goky
06. 07. 2009 08.20
Narod na Hr. bi moral sedaj sesut vlado. Naredit nove volitve in poštimat vse, kar ni vredu z sosednjimi državami. Šele potem zaprosit za vstop v EU. Če bodo furali tako naprej bo vse po starem in ne bodo prišli nikamor. Šahovnica ni nič kriva le figure je treba menjat!
resslovenka
06. 07. 2009 07.44
Za hrvaške državljane trenutek spoznanja šele prihaja. No ne rečem, da za vse, ker so nekateri to spoznanje že osvojili. Res jim ne privoščim , vendar tudi zaslepljeni spregledajo. Prej ali slej.
bukefal
06. 07. 2009 07.31
In še za konec: V vseh dosedanjih obiskih Grčije me ni nihče poizkusil ugoljufati niti za en sam cent!!! Da bi se kaj takega lahko zgodilo v balkanski Hrvaški, je možno le v sanjah, saj naši južni sosedje nategujejo turiste kot po tekočem traku! Pokvarjen narod pač!!!
saso999
06. 07. 2009 07.30
ma vozi štakor!
bukefal
06. 07. 2009 07.27
Imam nadvse dobre izkušnje z Grčijo, kjer sem letoval že skoraj desetkrat. Njihovi otoki so res lepi, ljudje prijazni in povsod sem imel občutek, da sem res dobrodošel. Pa še ceneje je kot na Hrvaškem!!!
bukefal
06. 07. 2009 07.25
Če pa se bo kdo vprašal, kam pa naj potem sploh grem, je odgovor preprost: Pojdite tja, kjer vas bodo ljudje resnično veseli in takšnih destinacij je po svetu veliko!!!
bukefal
06. 07. 2009 07.20
Slovenci, preberite govor Sanaderja v Delu, pa se boste prepričali, koliko sovraštva seje do nas. Zato vas še enkrat pozivam NE HODITE NA HRVAŠKO MORJE!!!
bukefal
06. 07. 2009 07.18
Boljše novice na naslovni strani današnjega Dela pa že dolgo ne: NA HRVAŠKO MANJ SLOVENCEV Tako vsaj kaže anketa, ki so jo izvedli pred dnevi. Upam, da bo končni obračun za Hrvate še bistveno slabši!!!
carl_orff
06. 07. 2009 07.01
roaddogg06.07.2009, 01:52 se strinjam s tabo...cene nepremičnin v zda še vedno padajo, nobenega povpraševanja, trg je nasičen, ljudje ne dobijo kreditov in službe.Sam mislim da je rahel dvig le reakcija na kvazi pomoč in odzivanje velikih.V bistvu pa je past, da se določene še zadnje firme ki so do sedaj plavale nad vodo zadolžijo in potem tako kot si ti rekel okoli 2010 morda 2 ali raje 6.2010 skolapsira vse še enkrat in porušijo celoten sistem. Potem ga pa samo še peščica postavi na novo sebi v prid.
carl_orff
06. 07. 2009 06.46
samo kako smo lahko slovenci krivci za hrvaški propad, če je Dimitri Rupel non stop govoril kako pomagamo svojim prijateljem, ter naši prijatelji hrvati to in prijatelji uno? Mislim what a load of bull
kazakstan
06. 07. 2009 06.43
Slovenski tepčki naj čim bolj hodijo na dopust na Hrvaško,da bodo s tem reševali kriminalno in korumpirano Hrvaško.tu ni samo Smradaner,ki je odstopil ampak tudi povezava z našimi korumpiranimi Smradanarji.pojdite pogledat malo po Hrvaških marinah,kaj imajo vse tisti naši pogajalci,ki se z kriminalci iz Hrvaške pogajajo za mejo in škodujejo Sloveniji
Pincopalino
06. 07. 2009 06.22
No vidite Hrvati, ni SMO SOVENIJA KRIVEC ZA VAŠ NEUSPEH DRŽAVE Z EU, cel svet vas vidi in vi ste nasedli HDZ-Sanadar. Zadnji čas je, da hrvaški narod vstane, težko bo priti v EU.
ne.me.jezkat.
06. 07. 2009 02.10
Smradaner? odšel? a ni bil to tisti, ki se je ustil, da bo hrvaško popeljal v blaginjo, v Evropo, v civilizacijo??? ja kaj boste pa zdaj, brez "firerja"??? že z njim je šlo le navzdol, kaj bo šele sedaj! ;)