Tujina

Sanader ostal brez imunitete tudi v primeru Fimi Media

Zagreb, 12. 12. 2011 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji hrvaški premier Sanader ostaja za zapahi. Sodišče v Zagrebu je namreč zavrnilo odločbo ustavnega sodišča, ki je dovolilo Sanaderjevo izpustitev po plačilu varščine. Njegovi odvetniki so že podali pritožbo.

Sanader ostaja v priporu.
Sanader ostaja v priporu. FOTO: Reuters

Mandatno-imunitetna komisija hrvaškega sabora je soglasno in brez razprave odvzela nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanderju imuniteto tudi v primeru Fimi Media. Člani komisije so mu lani odvzeli imuniteto tudi v primerih Hypo in Mol.

Zaenkrat ostaja v priporu

Ob sedmih zjutraj naj bi nekdanji hrvaški predsednik vlade Ivo Sanader po enem letu sicer spet zadihal svež zrak. Danes zjutraj naj bi ga ob plačilu 1,8 milijona evrov (12,4 milijona kun) varščine, prisegi, da ne bo pobegnil, in odvzemu potnega lista izpustili na prostost. Ta rok za izpustitev je določilo hrvaško ustavno sodišče.

Ker pa zagrebško županijsko sodišče tega ni upoštevalo, je ena izmed Sanaderjevih odvetnic Jadranka Sloković že podala pritožbo na ustavno sodišče, poroča Dnevnik.hr. Obramba zahteva razrešitev sodnega sveta. Sanaderjeva obramba pričakuje, da bodo hrvaški ustavni sodniki zahtevali Sanaderjevo izpustitev, ker naj županijsko sodišče ne bi upoštevalo njihove odločbe. 

Obtožen sprejemanja podkupnin

Proti Sanaderju poteka združeno sojenje v dveh primerih zaradi prejemanja pol milijona evrov ilegalne provizije od koroške Hypo Alpe Adra Banke sredi 90. let prejšnjega stoletja ter zaradi deset milijonov evrov podkupnine, ki naj bi jih dobil leta 2009 od madžarske energetske družbe Mol za prepustitev upravljavskih pravic v Ini.

Največ pozornosti pa je v javnosti požel primer Fimi Media, v katerem je poleg Sanaderja obtožena tudi stranka HDZ kot pravna oseba ter še šest fizičnih in tri pravne osebe. Po navedbah hrvaškega protikorupcijskega urada naj bi od konca leta 2003 do julija 2009 oškodovali državni proračun za najmanj 100 milijonov kun (13,5 milijona evrov), ker so prek oglaševalske agencije Fimi-media črpali denar iz javnih podjetij in ministrstev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kiss-my-ass
14. 12. 2011 10.31
Kot kaže praksa, naši sosedje nimajo težav s sodno branžo. Čestitam: ko boste pri vas končali pridite še k nam, prosim!
Danijel Fric
12. 12. 2011 12.19
Ma nisam ništa ukrao, to mi je bila samo prilika, podpuno sam je koristio, znate....