Tujina

Sanader je prvoobtoženi tudi v primeru Fimi-media

Zagreb, 09. 12. 2011 21.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaški urad za boj proti korupciji je vložil obtožnico v primeru Fimi-media zaradi domnevnih črnih skladov v HDZ. Poleg prvoobtoženega Iva Sanaderja ter HDZ kot pravne osebe so obtožili še šest fizičnih in tri pravne osebe.

Kdo bo zastopal HDZ pred sodiščem, za zdaj ni znano, saj je stranko pred dnevi "zaradi nepremostljivih razlik" zapustil njen odvetnik Vladimir Gredelj.

Hrvaški Urad za boj proti korupciji (Uskok) je danes vložil obtožnico v primeru Fimi-media zaradi domnevnih črnih skladov v HDZ. Poleg prvoobtoženega, bivšega premierja in predsednika HDZ Iva Sanaderja, ter HDZ kot pravne osebe so zaradi oškodovanja državnega proračuna za najmanj 13,5 milijona evrov obtožili še šest fizičnih in tri pravne osebe.

Uskok je na spletni strani objavil, da so obtoženi tudi bivši tiskovni predstavnik vlade in HDZ Ratko Maček, bivši direktor hrvaške carine in blagajnik HDZ Mladen Barišić, računovodkinja Branka Pavošević, direktorica Fimi-medie Nevenka Jurak ter odgovorni osebi iz društev Ani-Lon in Onida, Anita Lončar in Bojan Dimić.

Obtoženi so združevanja pri kaznivem dejanju, zlorabe položaja in pooblastil ter pomoči pri zlorabi položaja in pooblastil. Po navedbah Uskoka naj bi od konca leta 2003 do julija 2009 oškodovali državni proračun za najmanj 100 milijonov kun (13,5 milijona evrov), ker so prek oglaševalske agencije Fimi-media črpali denar iz javnih podjetij in ministrstev.

Ivo Sanader
Ivo Sanader FOTO: Reuters

Nekaj manj kot polovica zneska ali 6,2 milijona evrov naj bi nezakonito končalo v HDZ. Od tega naj bi 4,1 milijona evrov končalo v črnem skladu HDZ, Sanader pa naj bi v žep pospravil nekaj več kot dva milijona evrov. V podjetju Fimi-media naj bi na ta način zaslužili približno 1,7 milijona evrov. Tudi ostali obtoženi naj bi imeli denarne koristi od sodelovanja v korupcijski verigi.

Sanaderja bremenijo, da je soobtožence združil v kriminalno skupino z namenom, da bi se osebno okoristili in zbrali denar za nezakonito financiranje HDZ. Kot še navajajo v obtožnici, je Sanader osebno in ob posredovanju Barišića naročil predstavnikom državnih podjetij, naj uporabljajo storitve Fimi-medie.

Obtožnica ne vključuje vodij državnih podjetjih in institucij, ki so sodelovali pri črpanju denarja in nakazovanju sredstev v črne sklade HDZ. So pa v Uskoku napovedali, da bodo sprožili posebne postopke zaradi zlorabe pri poslovanju s Fimi-medio. Po poročanju hrvaški medijev je bila preiskava uvedena proti 18 fizičnim osebam.

Protikorupcijsko preiskavo v primeru Fimi-media so uvedli pred letom in pol, današnja obtožnica pa naj bi neuradno obsegala približno 60.000 strani besedila.

Proti Sanaderju sicer poteka združeni postopek na sodišču zaradi pol milijona nezakonite provizije, ki naj bi jo prejel od Hypo Alpe Adria Banke, in zaradi domnevnih desetih milijonov evrov podkupnine od madžarskega Mola.

Uskok je danes za Sanaderja zahteval pripor, potem ko je ustavno sodišče v torek razveljavilo podaljšanje pripora, ki ga je oktobra določilo zagrebško sodišče. Slednje je v sredo sprejelo odločitev ustavnega sodišča in napovedalo, da bodo Sanaderja izpustili do ponedeljka zjutraj ob plačilu 1,8 milijona evrov varščine.

Medtem teče rok za pritožbe, ki so jih napovedali tako Sanaderjevi odvetniki zaradi varnostnih ukrepov, ki jih je določilo zagrebško sodišče, kot tudi tožilstvo, ki je ocenilo, da je varščina prenizka.

Kot je danes pojasnil tiskovni predstavnik zagrebškega sodišča in preiskovalni sodnik Krešimir Devčić, bo o zahtevi Uskoka za pripor za Sanaderja zaradi Fimi-medie v soboto odločal svet sodišča. Sanaderjeva odvetnica Jadranka Sloković je sicer v torek ocenila, da bodo Sanaderja izpustili, da se bo lahko branil s prostosti ne glede na primer Fimi-media.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Raztezje
10. 12. 2011 03.08
+3
Na koncu bo Sanader dobil še nobelovo nagrado za ekonomijo, posebno nagrado za pripevek interni muzejski kulturi, s svojimi umetniški deli, belo tehniko in palačami na lizing, Mešič in posmrtno Markovič pa za mir.
komarec
09. 12. 2011 23.57
+3
A ni bil on dober Janšev prijatelj.
Raztezje
10. 12. 2011 03.06
+2
Vzemite si Hrvaško za vzor! :)))))))))))))))))))))))))))))))