Tujina

Sanader iz bolnišnice nazaj v pripor

Zagreb, 31. 10. 2011 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sanaderja so prepeljali nazaj v pripor v Remetincu. Zdravniki so namreč po več preiskavah odločili, da se bo njegovo zdravstveno stanje, zdaj ko je dobil zdravila proti aritmiji srca, normaliziralo.

Ivo Sanader
Ivo Sanader FOTO: dnevnik.hr

Zdravniški konzilij je odločil, da se lahko nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader iz bolnišnice vrne v pripor, zato so ga tja v spremstvu dveh policijskih terenskih vozil lokoli 13. ure tudi prepeljali. Konzilij je pred sprejemom odločitve počakal še na izvid preiskave srca pod obremenitvijo in se nato odločil, da Sanader ne potrebuje več bolnišnične oskrbe.

Sicer trpi za aritmijo srca, vendar zdravniki menijo, da se mu bo po zdravilih stanje normaliziralo. Zdravniški konzilij je tudi ugotovil, da je Sanader sposoben za sojenje. Novi pregled naj bi sledil čez mesec dni.

Pritožil se je prvi dan sojenja

Sojenje Sanaderju zaradi pol milijona evrov provizije, ki naj bi jo prejel od Hypo Alpe Adria banke, in vojnega dobičkarstva sredi 90. let so nameravali začeti minuli petek, a se je bivši premier pritožil zaradi svojega zdravstvenega stanja. Težave so potrdili tudi zdravniki, ki so sodni izvedenci.

Sodnik Ivan Turudić je zato preložil začetek sojenja in naložil dodatne zdravniške preiskave. Napovedal je, da bodo v primeru ugodnih zdravniških ocen Sanaderjevega zdravja sojenje začeli 3. novembra.

Bo Sanader tožil novinarje?

Sanaderjeva odvetnica Jadranka Sloković je danes napovedala, da Sanader razmišlja o tožbi proti novinarjem, ki so trdili, da je na sodišču manipuliral s svojim zdravstvenim stanjem. Sicer je na možnost manipulacije v petek opozoril tudi sodnik Turudić.

Slokovićeva je danes še ocenila, da je nedopustno, da uhajajo informacije iz preiskav, kot je bilo v primeru današnjega poročanja Jutarnjega lista o domnevnih videoposnetkih srečanja Sanaderja s predsednikom uprave madžarske energetske družbe Mol Zsoltana Hernadija v Zagrebu jeseni 2009.

Sanader na sodišču
Sanader na sodišču FOTO: Reuters

Sanaderja in Hernadija naj bi tudi posneli

Poleg obtožb, da je sprejel pol milijona evrov od Hypo banke pri dogovoru o posojilu za hrvaško diplomacijo med letoma 1994 in 1995, tožilstvo bremeni Sanaderja, da je od Hernadija sprejel deset milijonov evrov za prepustitev upravljavskih pravic v hrvaški naftni družbi Ina madžarskemu Molu, čeprav madžarski strateški partnerji niso imeli večinskega paketa delnic.

Omenjeni posnetki nadzornih kamer, ki naj bi potrdili srečanje Sanaderja in Hernadija, so nastali, ko je Sanader odstopil s premierske dolžnosti. Pripravljalni narok v omenjenem primeru, na katerem bodo obravnavali predlog obtožnice, je napovedan 7. novembra.

Proti Sanaderju potekajo še najmanj tri preiskave zaradi suma korupcije ter zlorabe položaja in pooblastil. Njegova obramba je napovedala, da se bodo danes pritožili ustavnemu sodišču zaradi vnovičnega podaljšanja pripora.

Sanaderju so sredi oktobra zaradi nevarnosti pobega podaljšali pripor, in sicer do 18. decembra, kljub temu da je obramba ponudila 1,6 milijona evrov varščine, kar je najvišja ponujena varščina v zgodovini sodobnega hrvaškega pravosodja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

buderus
31. 10. 2011 17.38
Verjetno, ne bo šel v hotel...