Tujina

Suić: Obramba ne zbira denarja za varščino

Zagreb, 04. 10. 2011 10.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.D./STA/Ni.J.
Komentarji
9

14. oktobra bo zagrebško sodišče odločalo o začetku sojenja Ivu Sanaderju zaradi suma sprejetja nezakonite provizije od celovške banke Hypo Alpe Adria. Sojenje se bo začelo najkasneje v začetku novembra, so napovedali.

Zagrebško sodišče je danes sporočilo, da bo 14. oktobra odločalo o začetku sojenja bivšemu hrvaškemu premieru Ivu Sanaderju zaradi suma sprejetja nezakonite provizije od celovške banke Hypo Alpe Adria sredi 90. let prejšnjega stoletja. Kot so napovedali, se bo sojenje začelo najkasneje v začetku novembra.

Varščina za Sanaderja še ni določena, a po podatkih hrvaških medijev bo znesek vrtoglav.
Varščina za Sanaderja še ni določena, a po podatkih hrvaških medijev bo znesek vrtoglav. FOTO: POP TV

Sodnik Ivan Turudić, ki bo tudi vodil sojenje v omenjenem primeru, bo 14. oktobra na pripravnem naroku odločil o datumu začetka sojenja ter o dokazih in pričah, ki bodo v glavni razpravi, so danes še pojasnili na spletni strani sodišča.

Sanader se bo takrat izjasnil glede obtožnice. Njegovi odvetniki in tožilci Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) pa bodo lahko predlagali nove dokaze, če so jih pridobili po potrditvi obtožnice prejšnji teden.

Tožilstvo Sanaderja bremeni, da je kot tedanji pomočnik zunanjega ministra od koroške banke prejel pol milijona evrov nezakonite provizije za posredovanje pri posojilu v višini 20 milijonov evrov za hrvaško diplomacijo v letih 1994-1995. Obtožen je tudi vojnega dobičkarstva, saj je bila Hrvaška takrat v vojni.

Narok bo potekal za zaprtimi vrati, sodnik pa lahko takrat tudi ukine pripor za Sanaderja, če bi s tem soglašalo tožilstvo.

Eden od Sanaderjevih odvetnikov, Goran Suić, je danes vnovič zanikal poročanje medijev, da obramba zbira denar za večmilijonsko varščino, ob plačilu katere bi Sanaderja izpustili na prostost. "Čakamo 18. oktober, ko bo naši stranki potekel pripor. Naši nadaljnji koraki bodo odvisni od odločitve sodišča," je dejal Suić.

Obtožnica v primeru Hypo banke je prva, ki jo je protikorupcijski urad vložil proti bivšemu premieru. Sledila je obtožnica za prejem podkupnine od madžarskega energetskega giganta Mol za prevzem upravljavskih pravic v hrvaški naftni družbi Ina, preiskovalci pa Sanaderja sumijo korupcije ter zlorabe položaja in pooblastil v še štirih primerih.

Sanader išče nekoga, ki bi mu plačal varščino

Prihod Sanaderja na sodišče
Prihod Sanaderja na sodišče FOTO: Reuters

Hrvaški mediji so poročali, da odvetniki Iva Sanaderja mrzlično iščejo nekoga, ki bi bil pripravljen dati denar ali s svojim premoženjem jamčiti za to, da bi se Sanader lahko branil s prostosti.

Varščina za Sanaderja sicer ni določena, a po podatkih hrvaških medijev bo sodišče v zameno za Sanaderjevo prostost določilo vrtoglav znesek. Po poročanju Jutarnjega lista bi varščina lahko znašala 15 milijonov kun (skoraj dva milijona evrov), medtem ko 24sata poroča o 25 milijonih kun varščine (nekaj več kot tri milijone evrov).

24sata sicer dodaja, da je po neuradnih podatkih Sanader že našel nekoga, ki je varščino pripravljen plačati, a ime te osebe še ni znano. Jutarnji list medtem dodaja, da se bo Sanader za pomoč najverjetneje obrnil na svojo družino. Ko je bil Sanader v Avstriji, je bil njegov brat Miro, ki živi v Inssbrucku, tisti, ki je bil pripravljen poskrbeti za varščino, in sicer tako, da bi pod hipoteko dal svojo hišo. Zdaj naj bi se Sanader obrnil na drugega brata. Vlado Sanader, čigar umetniško ime je Flavio, naj bi živel v luksuzni vili v švicarskem mestu Niederwill, ki naj bi bila vredna tri milijone evrov. Flavio Sanader naj bi imel velike količine denarja, nihče pa ne ve natančno, kako je do tega denarja prišel. Ravno zato Flavia povezujejo tudi z domnevno podkupnino, ki naj bi jo Ivo Sanader prejel v aferi Ina.

Med tistimi, ki bi lahko pomagali Sanaderju iz HDZ, sta bogati zagrebški stomatolog Mario Zubović in splitski arhitekt Jerko Rošin, časnik pa omenja tudi predsednika sabora Luko Bebića in nekdanjo Sanaderjevo tesno sodelavko Bianco Matković.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

thc_4u
04. 10. 2011 15.51
Vprasi Pahorja,on sigurn ima :)
korintos1
04. 10. 2011 15.51
Teolog pa lopov?
justime
04. 10. 2011 15.47
bom raje prišparal za janšo ali pahorja.pa nebomo sedaj denar okol razmetaval
bingo 1
04. 10. 2011 12.42
Piše Times 350 milijonov evrov v ZDA je podpisnik dr teolog Sanader in za tole se izplača dati 3 milijona evrov varščine da dvigne tale denar---bingo y New York----
AlternativeFacts
04. 10. 2011 12.06
To je pa tako,ko se gsm zamenja.Ni več pr'jatla na "dohvat ruke" ... Sicer naj pa še malo potrpi,saj prihaja veseli december
Jimi1
04. 10. 2011 12.04
Janezov-Ivan je pravi naslov. Kljub vsemu sta dokler je šlo "zelo dobro" sodelovala... Sanader je pač preveč vložil v "znanstvene dosežke urarstva" pa nima za varščino.... Tudi pri nas so se takrat pod ceno prodajala podjetja kot je npr. SIJ...
usi-glih
04. 10. 2011 11.35
Janša naj mu pomaga
DENIZIO
04. 10. 2011 11.08
NAŠA VLADA,NI PANIKE KOLKO MILJONOV.????
Jerry Pikes
04. 10. 2011 10.51