Tujina

Streljanje na ministrstvu za obrambo

Kabul, 18. 04. 2011 09.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
3

V prostorih afganistanskega ministrstva za obrambo je moški v uniformi afganistanske vojske začel streljati na osebje. V stavbo je prav tako vstopil samomorilski napadalec. Tarča napada naj bi bil francoski obrambni minister.

Ni jasno, ali sta samomorilski napadalec in strelec delovala usklajeno. Prav tako ni jasno, ali je bil strelec vojak afganistanske vojske ali napadalec, preoblečen v vojaka.
Ni jasno, ali sta samomorilski napadalec in strelec delovala usklajeno. Prav tako ni jasno, ali je bil strelec vojak afganistanske vojske ali napadalec, preoblečen v vojaka. FOTO: Reuters

Afganistanski vojak oziroma napadalec v uniformi afganistanske vojske je začel streljati v prostorih ministrstva za obrambo, pri čemer je dva člana osebja ministrstva ubil, ranil pa sedem ljudi.

Tiskovni predstavnik afganistanske vojske Zaher Azimi je dejal tudi, da je bil samomorilski napadalec, ki je prav tako vstopil v stavbo, ustreljen, še preden mu je uspelo detonirati eksploziv.

Azimi ni hotel dajati izjav o tem, ali je strelec povezan z bombašem.

Varnostni vir, ki ni želel biti imenovan, je povedal, da je bil ubit samomorilski napadalec, ki je v vojaški uniformi vstopil v poslopje obrambnega ministrstva. Napadalec pri tem ni sprožil eksploziva, saj so ga prej ustrelili.

Podatki o napadu se sicer precej razlikujejo. Sprva je novico o detonaciji samomorilskega napadalca v prostorih afganistanskega ministrstva za obrambo danes dopoldne objavila afganistanska televizija Tolo. Tiskovni predstavnik kabulske policije Hašmat Stanekzai je potrdil, da se je v prostorih ministrstva za obrambo zgodil ''incident,'' ni pa želel dati podrobnejših informacij o dogodku.

Po informacijah televizije Tolo je bil v napadu ubit namestnik ministra za obrambo, ranjena pa sta bila asistent ministra za obrambo in vodja vojaškega osebja.

Predstavnik talibanov Zabiulah Mudžahid je po drugi strani sporočil, da je ministrstvo napadlo več spečih agentov, tarča napada pa naj bi bil francoski obrambni minister Gerard Longuet, ki naj bi bil takrat v zgradbi.

Longuet, ki je v Kabul prispel v nedeljo, naj bi se danes sestal z več predstavniki afganistanskih oblasti, med drugim tudi z obrambnim ministrom, generalom Abdulom Rahimom Vardakom.

Tiskovni predstavnik francoske vojske v Kabulu, podpolkovnik Eric de la Presle, je zatrdil, da Longueta med napadom ni bilo na afganistanskem obrambnem ministrstvu. Po navedbah obrambnega ministrstva v Parizu je bil Longuet takrat v oporišču Bagram 40 kilometrov od Kabula.

Na ministrstvu še trdijo, da za zdaj nimajo nikakršnih dokazov, da je bil tarča napada Longuet.
 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

major1
18. 04. 2011 20.41
To je lep primer kadrovanja med večnimi.
jero_x
18. 04. 2011 13.44
sej bi bil tudi že čas da se to nardi pri nas
donat323
18. 04. 2011 11.00
sem mislu da pri nas v parlamentu , bi saj mal pospravu, za dol v avganistanu me pa prov briga