Tujina

Samomorilski napadalci del širše mreže

London/Bruselj, 13. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Britanski notranji minister, ki je opozoril na možnost novih napadov, meni, da so bili štirje osumljenci za napade del širše mreže.

Avtomobil z eksplozivom peljejo na preiskavo
Avtomobil z eksplozivom peljejo na preiskavo FOTO:
Britanski notranji minister Charles Clark je zanikal trditev francoskega kolege Nicolasa Sarkozyja, da je Velika Britanija nekatere od osumljenih za četrtkove napade aretirala že leta 2004.

Preiskovalci v Londonu so objavili identitete četrtkovih samomorilskih napadalcev. Prepričani so, da je četverica napade le izvedla. Oseba, ki jih je načrtovala, pa naj bi bila še na begu. Britanski časnik The Times je objavil imena treh od štirih bombašev, ki naj bi izvedli napade na London in najverjetneje v njih tudi umrli. Gre za britanske državljane pakistanskega porekla in prijatelje iz severnega dela Anglije, regije zahodni Yorkshire, kjer je včeraj policija preiskala šest hiš, med njimi tudi domove treh domnevnih napadalcev. Sorodnika enega od njih so odpeljali na zasliševanje. V eni od preiskanih hiš v Leedsu so našli tudi veliko eksploziva.

Britanska radijska in televizijska mreža BBC je danes poročala, da naj bi britanska policija iskala še petega osumljenca za četrtkove napade. Londonska policija poročila ni želela komentirati.

Prebivalci Leedsa, kjer živi veliko muslimanov, se zdaj bojijo, da je to mesto še vedno zelo povezano s terorističnimi celicami Zahodne Evrope in Velike Britanije.

Britanski časnik The Sun je objavil sliko domnevnega terorista Shehzada Tanweerja. Njegova družina je bila ob novici, da je izvedel napade, šokirana
Britanski časnik The Sun je objavil sliko domnevnega terorista Shehzada Tanweerja. Njegova družina je bila ob novici, da je izvedel napade, šokirana FOTO:

Bombo na Edgware Road naj bi nastavil 30-letni Mohamed Sidique Khan, poročen in oče 8-mesečne deklice, ki je živel v okolici Leedsa. Druga dva terorista sta mlajša. Komaj 19-letni Hasib Husain naj bi razstrelil avtobus št. 30, 22-letni Shehzad Tanweer, študent Fakultete za šport iz Leedsa, pa naj bi bombo nastavil na postaji Aldgate East. Za slednjega je policija prepričana, da je v napadih umrl, za ostale pa tega še niso potrdili.

Imena domnevnih teroristov so ugotovili s pomočjo kreditnih kartic in vozniških dovoljenj, ki so jih našli na prizoriščih eksplozij. Britanska televizija Sky pa poroča, da so identificirali tudi četrtega terorista. Policija je izdala le, da so v vagonu podzemne železnice na poti proti Piccadillyju našli ostanke nekega trupla, za katerega menijo, da pripada četrtemu bombašu. Verjetno prihaja iz bližine Lutona, kjer je policija v torek našla dve sumljivi vozili. V enem izmed njiju naj bi bili sledovi eksploziva, zato so ga odpeljali na natančnejše preiskave.

Kdo je načrtoval napade?

Preiskava na postaji Luton (Foto: Reuters)
Preiskava na postaji Luton (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Slovenska vlada je vse državljane pozvala, naj se jutri ob 13. uri z dvominutnim molkom poklonijo žrtvam londonskih napadov.
Policija poskuša zdaj ugotoviti izvor uporabljenega eksploziva. Ta informacija jih bo, upajo, pripeljala do ljudi, ki so napade načrtovali. Štirje mladeniči, domnevni bombaši, ki naj bi v napadih umrli, po podatkih policije niso imeli zadostnega znanja za izdelavo bomb ali za pripravo napadov. Policija ni doslej obravnavala nikogar od njih, prav tako ni bilo znano, da bi imeli povezave s teroristi.

Preiskovalci so prepričani, da je za napadi pomemben član teroristične mreže Al Kaida, ki naj bi v Veliko Britanijo pripotoval pred nekaj meseci, državo pa naj bi zapustil le dan pred eksplozijami v Londonu. Časnik The Times poroča, da je poleg človeka, ki je napade načrtoval, na begu tudi oseba, ki je izdelala bombe.

V pričakovanju še več samomorilskih napadov

V Veliki Britaniji se sedaj nadaljuje lov za idejnim snovalcem napadov, državljani in javnost pa sta šokirana, saj so policijske in forenzične preiskave pokazale, da so se v Londonu zgodili prvi samomorilski napadi v zahodni Evropi.
Britanski minister Clarke
Britanski minister Clarke FOTO: Reuters

Britanski minister za notranje zadeve Charles Clarke je povedal, da lahko Britanci v prihodnosti pričakujejo še več podobnih samomorilskih napadov. »Vsekakor lahko predvidevamo, da so tudi drugi pripravljeni na takšna dejanja, kot so se zgodila v četrtek. Storilci četrtkovih napadov so najbrž samo del celotne organizacije, ki bo v našo družbo prinesla še več podobnih skrajnežev. Zato se moramo spopasti z ljudmi, ki take akcije organizirajo in manipulirajo z ljudmi, « je povedal. Clarke je ob tem Britance pozval naj se zavzamejo za demokratične vrednote: »Verski voditelji bi se morali upreti takšnemu fundamentalizmu,« je še dodal.

Prvi scenarij dogodkov četrtkovih napadov

Scenarij dogodkov četrtkovih napadov na London so razkrili posnetki mestnih kamer, ki so posnele vse štiri teroriste. Trije med njimi so se iz zahodnega Yorkshirea do železniške postaje v Lutonu odpravili z avtomobilom, kjer so se srečali s četrtim članom. Nato so se ob 7:40 zjutraj po lokalnem času vkrcali na vlak do postaje King’s Cross, pri čemer je vsak izmed njih s seboj nosil nahrbtnik poln eksploziva. Le dvajset minut pred napadom so vstopili na podzemno železnico pri King´s Cross, pri tem so jih kamere ujele, kako so se sproščeno pogovarjali in smejali.

Policija preiskuje prizorišča eksplozij v Londonu (Foto: Reuters)
Policija preiskuje prizorišča eksplozij v Londonu (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Britanska policija je doslej identificirala 11 žrtev četrtkovih samomorilskih napadov na London.
Bombe so na treh vlakih podzemne železnice eksplodirale skoraj istočasno. Vsi napadeni vlaki so se ustavili tudi na postaji King's Cross.

Policija je eksploziv našla tako v enem od avtomobilov, parkiranem na železniški postaji Luton, kot v eni izmed hiš v kraju Leeds. Poleg tega je policija prejela klic matere Hasiba Hussaina, ki ga je prijavila kot pogrešanega. Policija je ugotovila tudi, da sta vsaj dva napadalca v zadnjih šestih mesecih pred napadi obiskala Pakistan, eden od njiju tudi Afganistan. Britanske oblasti so že navezale stike s pakistanskimi, ki bodo skušale ugotoviti teroristično vez med Pakistanom in Veliko Britanijo.

Pakistan maja preprečil napade v Veliki Britaniji
Pakistanske oblasti naj bi maja preprečile napade na Veliko Britanijo (Foto: Reuters)
Pakistanske oblasti naj bi maja preprečile napade na Veliko Britanijo (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Poljska policija je zaradi možne povezave s terorističnim napadom v Londonu uvedla preiskavo proti britanskemu državljanu pakistanskega porekla, ki živi v poljskem mestu Lublin.

Pakistanski notranji minister Aftab Kan Šerpao je dejal, da je Pakistan pripomogel k preprečitvi napada v Veliki Britaniji pred parlamentarnimi volitvami maja letos. "Pred parlamentarnimi volitvami v Veliki Britaniji smo dobili poročila, da bi lahko prišlo do napadov in te so preprečili zaradi podatkov, ki jih je posredoval Pakistan. Sledile so aretacije tu in v številnih drugih državah," je dejal.

Poročanja New York Timesa, da naj bi si britanske oblasti prizadevale za dostop do 25-letnega Britanca Zeeshana Haiderja, ki so ga maja aretirali v bližini pakistanskega kraja Pešavar, ni želel komentirati.

Blair poziva k strpnostri in načrtuje strožji protiteroristični zakon

Britanski premier je pozval k strnosti in obsodil napade na muslimane
Britanski premier je pozval k strnosti in obsodil napade na muslimane FOTO: Reuters

Britanski premier Tony Blair je med nastopom v spodnjem domu parlamenta napovedal, da se bodo v prihodnjih tednih začela posvetovanja o novi protiteroristični zakonodaji. Kot je dejal, bo britanska vlada preučila ukrepe, s katerimi bi iz države izgnali tiste, ki vzpodbujajo sovraštvo. Po njegovih besedah bodo preučili tudi možnost zaostritve postopkov za vstop v Veliko Britanijo.

Blair se je obenem zavzel za dialog z islamsko skupnostjo v državi, da bi se tako lahko soočili s "sprevrženo napačno interpretacijo islama", in obsodil rasistično motivirane napade na britanske državljane azijskega rodu po četrtkovih terorističnih napadih v Londonu.

EU o boju proti terorizmu tudi s pomočjo telekomunikacij

Notranji in pravosodni ministri Evropske unije, med njimi pristojna slovenska ministra Dragutin Mate in Lovro Šturm, so se na današnjem izrednem zasedanju v Bruslju, sklicanem po napadih v Londonu minuli teden, zavzeli za okrepitev boja proti terorizmu.

Konferenco v Bruslju je odprl britanski zunanji minister Jack Straw
Konferenco v Bruslju je odprl britanski zunanji minister Jack Straw FOTO: Reuters

V skupni izjavi s srečanja so ministri londonske napade obsodili in Veliki Britaniji izrekli solidarnost. Pri tem so potrdili tudi, da se bo napadov povezava z dvominutnim molkom spomnila teden dni po njih, v četrtek, 14. julija, opoldne po britanskem in ob 13. uri po srednjeevropskem času.

Britansko predsedstvo EU terja predvsem uresničevanje že sprejetih ukrepov v praksi, izboljšanje operativnega sodelovanja med članicami na vrsti konkretnih področij, predvsem pa naj bi se zavzeli za čimprejšnji sprejem nekaterih že obravnavanih ukrepov, kot je evropski dokazni nalog, in še posebej za dogovor o zbiranju podatkov o klicih tako preko fiksnih kot tudi mobilnih telefonov in o internetnih povezavah.

Kot je znano, se je zaradi napadov na London britanski notranji minister Charles Clarke zavzel za nov zakon, ki naj bi ga uvedla Evropska unija in po katerem bi morala podjetja, ki se ukvarjajo s telekomunikacijami, shranjevati vsebino elektronskih in glasovnih pošt ter sms sporočil dalj časa, celo več let.

Evropska komisija je napovedala, da bo predložila več dodatnih ukrepov za boj proti terorizmu, prav tako namerava povečati pritisk na države EU za izvajanje že dogovorjenih rešitev ter večjo pozornost posvetiti sodelovanju med članicami in s tretjimi državami.

Vlade Velike Britanije, Nemčije, Španije in Italije so se že lanskega marca strinjale s podobnim predlogom, le da naj bi obdobje shranjevanja podatkov segalo za eno leto nazaj.

Trenutno se obdobje shranjevanja podatkov pri ponudnikih telekomunikacij razlikuje od države do države. Ponavadi jih ohranjajo za tri mesece za nazaj.

Če bi jih morali ohranjati dalj časa, bi to pomenilo dodatne stroške za ta podjetja, zato je večina Clarkov predlog označila za pretiranega.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou