Tujina

Samaras: Grčija potrebuje več prostora za dihanje

Atene, 22. 08. 2012 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Grški premier poziva, da se njegovi državi za implementacijo varčevalnih ukrepov in reform odobri več časa. "Vse, kar si želimo, je malo več 'prostora za dihanje', tako da bomo lahko hitro oživili gospodarstvo in zvišali proračunske prihodke. Več časa ne pomeni avtomatično tudi več denarja," dodaja.

Grški premier Antonis Samaras je pred srečanjem s šefom evroskupine in luksemburškim predsednikom vlade Jean-Claudom Junckerjem pozval, da se Grčiji za implementacijo varčevalnih ukrepov in reform odobri več časa oz. več "prostora za dihanje". Prav od načrta varčevanja naj bi bilo odvisno, ali državi izplačati novo tranšo posojila ali ne.

Grški premier Antonis Samaris prosi za več časa.
Grški premier Antonis Samaris prosi za več časa. FOTO: Reuters

"Vse, kar si želimo, je malo več 'prostora za dihanje', tako da bomo lahko hitro oživili gospodarstvo in zvišali proračunske prihodke. Več časa ne pomeni avtomatično tudi več denarja," je Samaras poudaril za nemški dnevnik Bild.

"Naj bom zelo jasen. Ne prosimo za dodaten denar. Ostajamo pri svojih zavezah in bomo izpolnili vse pogoje," pravi. "Iziti moramo iz te negativne psihologije, ki je kot črna luknja. Grki so glasovali za novo vlado, ki bo državo popeljala na novo pot," je vztrajal predsednik grške vlade.

Zatrdil je, da so pri implementaciji strukturnih reform in pri privatizaciji že naredili korak naprej. "In ni pravično, da nas skušajo nekateri ljudje v Evropi potiskati nazaj v to luknjo," je dejal.

Juncker: Morebitno podaljšanje roka Grčiji odvisno od poročila trojke

Juncker je po današnjem sestanku izrazil prepričanje, da bo Grčija naredila vse za naslednji obrok pomoči, saj je to po njegovem mnenju njena zadnja možnost. Grška prošnja za podaljšanje rokov pa ostaja brez odgovora.

Šef evroskupine je obenem izpostavil, da če bo Grčija implementirala vse, kar je bilo dogovorjeno v okviru drugega svežnja pomoči, tretji paket ne bo potreben. "Sedaj čakamo na ugotovitve trojke (predstavnikov Evropske komisije, ECB in IMF)," je dodal. Od tega je po njegovem odvisno tudi morebitno podaljšanje roka za izvedbo reform.

Juncker je izpostavil, da bo morala Grčija narediti še veliko za konsolidacijo javnih financ ter za kredibilno strategijo uveljavitve ukrepov, ki so pogoj za denarno pomoč. Ob tem vztraja, da Grčija ostane v območju evra.

Prepričeval bo še Hollanda in Merklovo

Grčija
Grčija FOTO: Reuters

Grčija je v zameno za drugi program pomoči evrskih držav in Mednarodnega denarnega sklada obljubila, da bo v letih 2013 in 2014 privarčevala dodatnih 11,5 milijarde evrov, Samaras pa se je že pred prihodom na oblast zavezal, da bo poskušal evropske partnerje prepričati, da državi čas za izpolnitev zavez podaljšajo z leta 2014 na 2016.

Grški premier naj bi skušal o tem ta teden prepričati različne sogovornike. V petek in soboto se bo v Berlinu in Parizu sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Francoisom Hollandom.

Nemčija sicer vztraja, da Atenam ne gre popuščati ne pri obsegu reform in varčevalnih ukrepov ne pri časovnici, v katerih jih mora izpeljati.

Prav od načrta dodatnega varčevanja v prihodnjih dveh letih naj bi bilo odvisno, ali bo Grčija septembra prišla do novega obroka posojila v višini 31,5 milijarde evrov ali ne. Ta denar sicer nujno potrebuje za servisiranje dolga ter izplačevanje plač in pokojnin.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saturnative
23. 08. 2012 07.58
+1
A se nobenemu ne zdi sumljivo kako je lahko propad Grčije povzročil Goldman & Sahs?
Nina Nubia 1
23. 08. 2012 10.07
+2
goldman&sahs(sionisti) so bili desetletja povezani z grskimi poltiki!!!!!za pest dolarjev so bili grki prodani nas pa isto caka.
yarrick
22. 08. 2012 21.51
+2
Vidim da še vedno gledate na vso stvar zgolj iz ene perspektive.Res je, ZAKAJ bi dajali deanr grčiji, ko pa je sama kriva za porazno stanje? Morate pa se zavedati, da grško gospodarstvo NI VIDELO denarja, ki so ga ostale evropske države dale.Vse je šlo v reševanje bank, gospodarstvo in ljudje pa so izostali iz kroga.rezultat? Največje upnice so poplačane, grki bodo pa kmalu životarili ali pa se še globlje zadolžili.... reševanje BANK ni reševanje države, zapomnite si to, ko bo slovenija na vrsti( se mi zdi da bo to precej kmalu).
tony_abcde@yahoo.com
23. 08. 2012 00.37
+3
Saj je logično. Poplačali so se dolgovi, na žalost tudi iz naših žepov.
saturnative
23. 08. 2012 07.59
Kako to misliš sama kriva, če je pa krizo umetno ustvaril Goldman & Sahs!
roaddogg
22. 08. 2012 15.33
+1
Če jih fliknemo ven iz EU bodo imeli dovolj prostora za dihanje...
Ksenofont
22. 08. 2012 18.44
+1
Ja to je nekako za njih najboljša rešitev. Sicer težek začetek, ampak v par letih dobro življenje. Upam le, da bodo znali se otresti tudi drugih težav, ki jih imajo. Težava je v tem, da evropske banke bodo s težavo to požrle. Kar se pa držav unije tiče je trenutno Francija lahko vzor vsem, ampak pozorno in počasi, ker je lahko mutnja.
yarrick
22. 08. 2012 21.48
+1
@roaddogg Misliš da bo to rešilo EU in EMU? Boš videl, ko bodo grčiji sledile še ostale visokozadolžene države(med katerimi bodo tudi španija, italija in SLOVENIJA) in bodo v EMU oz EU ostale zgolj severno evropske države+Nemčija.Si res želiš nemške nadvlade?
hondica
22. 08. 2012 14.20
+5
"Iziti moramo iz te negativne psihologije, ki je kot črna luknja." Se absolutno strinjam, obenem pa je to tudi rešitev za Slovenijo.
Ksenofont
22. 08. 2012 18.47
+1
Ja. Res je. Samo se o tem še ne govori. Se bo pa takoj po padcu samoklicanega vodje. Aja normalno on nebo nič kriv,... =)
Skdesni
22. 08. 2012 13.52
+5
Kar naj dihajo samo brez našega denarja, mi se naj pa zadušimo zaradi njih.
Pecikltigr
22. 08. 2012 13.30
+2
Ni frke, stari, 3 mesece pa bo Grčija na konju. A veste kako mu je ime?
tony_abcde@yahoo.com
23. 08. 2012 00.36
+2
wsharky
22. 08. 2012 11.51
+7
...Samaras: Grčija potrebuje več prostora za dihanje .... z drugimi besedami, Grcija potrebuje manj nadzora, da bo lahko ponovno prirejala bilance ... he he he ...
Taipei 101
22. 08. 2012 11.16
+3
Hah, se za nas nimamo nic, pol bomo pa njim dajal neki kar sploh nimamo. Evo zdele bo slo use u maloro :)