Tujina

Saleh se je vrnil, pričakali so ga boji

Sana, 23. 09. 2011 08.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
1

Jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh se je po več kot treh mesecih zdravljenja v Savdski Arabiji po napadu protestnikov na njegovo rezidenco vrnil v domovino, kjer je znova zelo vroče.

Po treh mesecih zdravljenja v Savdski Arabiji se je jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh vrnil v domovino, kjer še vedno potekajo boji med uporniki in silami, ki podpirajo oblasti.

Ob vrnitvi je pozval k "premirju in prekinitvi ognja", ki bi omogočila pogajanja med vsemi političnimi stranmi. Kot je poudaril, "rešitev ni v puškah in topovih, temveč v dialogu in razumevanju, končanju prelivanja krvi in ohranitvi varnosti in stabilnosti države."

Spopadi med vladnimi silami in uporniki v mestu Tiaz
Spopadi med vladnimi silami in uporniki v mestu Tiaz FOTO: Reuters

Sicer so se spopadi v tem tednu še stopnjevali. Najnovejše nasilje je namreč izbruhnilo v nedeljo, ko se je pozivu opozicije k protestom odzvalo na tisoče ljudi. Protestniki so se s Trga sprememb, kjer taborijo že več mesecev, odpravili proti središču prestolnice, nato pa so nanje začele streljati varnostne sile in pri tem ubile 26 ljudi. Od takrat je bilo v petih dneh ubitih več kot 100 ljudi, od začetka vstaje proti Salehu, ki se je začela pred osmimi meseci, pa je skupno umrlo že okoli 450 ljudi.

Saleh vseeno ne popušča in ne namerava odstopiti s položaja kljub številnim poskusom tudi mednarodne skupnosti, da bi dosegla odhod Saleha z oblasti in mirno prehodno obdobje. V začetku junija so uporniki izvedli napad na njegovo rezidenco, pri čemer je bil sam huje ranjen in močno opečen. Nemudoma so ga odpeljali v Riad, kjer se je več kot dva meseca zdravil v tamkajšnji vojaški bolnišnici.

Tudi namestnik jemenskega ministra za informiranje Abdu al Džanadi je zatrdil, da Saleh nikakor ne namerava odstopiti. "Govorice o morebitnem odstopu širi opozicija, ki želi razrešiti krizo v državi v svojo korist," je dejal.

A za zdaj ima 69-letni Saleh še vedno dovolj podpore znotraj vojske in med nekaterimi plemeni, ki napadajo protirežimske protestnike. Jemen je tako vse bolj na robu državljanske vojne.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wizeman
23. 09. 2011 09.22
Zakaj pa NATO ne brani teh protestnikov? Aja, niso na njegovem plačilnem seznamu.....