Tujina

Saleh: Ne arabska pomlad, arabska anarhija

Sana, 15. 11. 2011 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh pravi, da je pripravljen odstopiti v 90 dneh. Odstop je sicer pogojen s sprejetjem pobude zalivskih držav, ki poskušajo rešiti devet mesecev trajajočo krizo v Jemnu.

Jemenski predsednik Saleh je trdoživ politik, ki se je v državo iz Savdske Arabije nepričakovano vrnil po poskusu atentata, ko so mnogi že šteli za odpisanega.
Jemenski predsednik Saleh je trdoživ politik, ki se je v državo iz Savdske Arabije nepričakovano vrnil po poskusu atentata, ko so mnogi že šteli za odpisanega. FOTO: Reuters

Ali Abdulah Saleh je doslej zavračal sprejetje iniciative šestih zalivskih držav, a je včeraj na francoski televiziji Channel 24 izjavil, da je svojemu namestniku dal pooblastilo za pogojanja z opozicijo. Na vprašanje, kdaj namerava zapustiti predsedniško pisarno, je Saleh odgovoril: ''Potem ko bo dosežen dogovor o inciativi zalivskih držav, potem ko bo ta dogovor podpisan in se bomo strinjali o operativnem mehanizmu, ter potem ko bodo izpeljane volitve.''

Povedal je tudi, da bo odstopil 90 dni po sprejetju dogovora. ''Na oblasti sem 33 let in poznam težave, poznam tako negativne kot tudi pozitivne plati položaja. Tisti, ki se oklepa oblasti, je nor,'' je še dejal Saleh.

Neimenovani predstavnik opozicije pravi, da poskuša Saleh z vztrajanjem na oblasti do novih volitev misijo poslanca Združenih narodov Jamala Benomarja. Ta poskuša v Jemnu uresničiti pobudo za prenos oblasti, ki jo je predstavila skupina zalivskih držav, podpirajo pa jo tudi Združeni narodi.

''Saleh želi ohraniti vsa svoja pooblastila do izvolitve novega predsednika, kar pa opozicija zavrača. Zaradi tega bo propadla misija odposlanca Združenih narodov,'' pravi neimenovani predstavnik opozicije. Benomar je sicer v ponedeljek vse jemenske frakcije pozval k dogovoru, ki bi ''jemenski narod rešil pred trpljenjem in trenutno krizo''.

Jamal Benomar
Jamal Benomar FOTO: Reuters

Po ''operativnem mehanizmu'', ki ga predlaga Benomar, bi Saleh nemudoma odstopil, kar bi sprožilo oblikovanje vlade narodne enotnosti, ki bi državi vladala do predsedniških volitev. Vzpostavilo bi se tudi posebno telo, ki bi preoblikovalo oborožene sile.

Saleh je v intervjuju izjavil, da ne ugovarja preoblikovanju vojske, ki se je razcepila po začetku vstaje proti njegovemu režimu. Obsodil pa je proteste arabske pomladi, ki jo je imenoval ''arabska anarhija''. Dejal je, da protestnike podpira ''majhna država brez teže'', s čimer je mislil Katar, bogato zalivsko državo, v kateri domuje tudi televizija Al Jazeera, ki je vse od začetka naklonjeno poročala o vstajah v Libiji in Siriji.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CrusaderKnight
15. 11. 2011 18.51
Soldier9915.11.2011, 16:304 Še enkrat preberi , prvo so zadušili proteste, potem je pa saudska vojska prišla na pomoč, in tako pomagala Bahrainskemu princu da zatre Iranski poiskuz državnega udara!
Soldier99
15. 11. 2011 16.30
Čudno, da velike medijske hiše niso 24ur non-stop poročale o invaziji Saudijske vojske v Bahrain, kjer so krvavo zadušili demostracije. Začuda niso mediji in politiki nič pozivali k letalskem bombardiranju in sankcijam. Aja, saj res Saudova arabija in Bahrain sta zaveznika...
Zrkizz
15. 11. 2011 14.13
Arabci so bili pac v oceh zahoda ze premocni in jih je "potrebno" sesuti.