Tujina

Saleh bo začasno odšel v ZDA, krvavi protesti pa se nadaljujejo

Sana, 24. 12. 2011 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
4

Jemenski predsednik Saleh pravi, da bo odšel v ZDA in prehodnim oblastem omogočil temeljito pripravo na volitve. Medtem pa so v prestolnici potekali množični protesti proti njemu, pri čemer naj bi bilo ubitih najmanj devet ljudi.

Jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh je napovedal, da bo zapustil državo in odšel v ZDA ter tako prehodnim oblastem omogočil, da se pripravijo na prevzem nadzora v državi. Hkrati pa protestniki zahtevajo sojenje Salehu zaradi nasilja nad protestniki, v katerem je bilo ubitih okoli 2.000 ljudi.

"Odšel bom v ZDA. Ne na zdravljene, saj sem čisto v redu, temveč zato, da ne bom več v središču pozornosti in tako vladi narodne enotnosti omogočil, da se primerno pripravijo na volitve," je povedal. Pojasnil je, da bo v ZDA ostal več dni, nato pa se bo vrnil, saj noče svojih ljudi in prijateljev pustiti na cedilu. Ob tem zagotavlja, da se bo umaknil iz politike in se bo "na ulicah pridružil opoziciji".

Protestniki ob prihodu v Sano.
Protestniki ob prihodu v Sano. FOTO: Reuters

V jemenski prestolnici Sana pa je danes potekal množični protestni shod proti dolgoletnemu predsedniku, ki se ga je udeležilo več kot 100.000 ljudi. V posredovanju varnostnih sil, ki so proti protestnikom uporabile tudi orožje, je bilo po podatkih zdravniških virov ubitih najmanj devet ljudi.

V Sano je namreč danes prišlo na tisoče protestnikov, ki so se pred štirimi dnevi iz južnega mesta Taiz podali na 270 kilometrov dolg pohod. V Sani so jih z orožjem, solzivcem in vodnimi topovi ustavile elitne enote republikanske garde, zveste Salehu. Poleg že omenjenega števila žrtev je bilo ranjenih okoli 150 ljudi.

Protestniki so danes izrazili svoje nasprotovanje dogovoru, po katerem bi dolgoletni predsednik v zameno za umik z oblasti dobil imuniteto pred kazenskim pregonom.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Max_Headroom
25. 12. 2011 11.46
-1
Najprej jim je treba zgraditi ceste in postaviti potke, z video nadzorom ter avtomatskim prepoznavanjem obrazov. Še dobro, da imajo vklopljen blue to to to tooth, drugače nihče ne bi vedel, kateri program naj gledajo, predvsem pa, kdaj pride mednje predsednik. Medtem ko se ljudstvo vrti v krogu, je on odromal na globalne medije, edino pravilno, najlažje je osvoboditi množice, če veš, kaj točno jih zadrž drž drž držuje.
Zrkizz
25. 12. 2011 09.57
A je se kje razen v Kitajski in v Rusiji, ki ni marioneta ZDA ?
bigich
25. 12. 2011 08.09
+2
Ameriska marioneta, alavit in brezverec gre na obisk gospodarju. Napada na iran in sirijo ne bo!