Tujina

FOTO in VIDEO: Libija le korak od svobode?

Tripoli, 23. 08. 2011 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.S./M.R./U.Z.
Komentarji
314

Libijski uporniki so vdrli v Gadafijevo rezidenco. Njega sicer niso našli, so pa izobesili svojo zastavo in hišo dodobra izropali. Odnesli so vse, kar jim je prišlo pod roke – orožje, slike, steklene vaze, celo hladilnik. Nato pa so se po ulicah popeljali še z njegovim vozilom za golf.

Ruska agencija Interfax poroča, da je z Gadafijem po telefonu govoril Kirsan Iljumzhinov, predsednik mednarodne šahovske zveze. Gadafi naj bi mu dejal: "Živ in zdrav sem. Sem v Tripoliju in ne nameravam zapustiti Libije. Boril se bom do konca. Ne verjemi lažnivim zahodnim televizijam.“

Po srditih bojih in številnih polemikah o tem, kdo sploh nadzoruje Tripoli, so uporniki, ki so zbirali moči pred starimi vrati na zahodni strani rezidence Bab al Azizije voditelja Moamerja Gadafija, danes vendarle vdrli noter. Gre za veliko poslopje, pod katerim naj bi bili številni rovi. Gadafi naj bi se skrival v kompleksu, vendar pa uradne potrditve o lokaciji, na kateri se nahaja, ni.

Uporniki so se pred vrati Gadafijevega kompleksa, ki so ga obkolili, zbirali cel dan. Najprej je nekaj posameznikov prestopilo prva, zunanja vrata poslopja, potem pa jih je na stotine vdrlo v rezidenco in njegov dom. Gadafijevi možje jih niso mogli več ustaviti, zato so zbežali ali pa so se jim predali. Ob tem je bilo v znak proslavljanja slišati številne strele v zrak, uporniki pa so v rezidenci izobesili svojo zastavo. Iz hiše so odnesli vse, kar jim je prišlo pod roke – orožje, slike, steklene vaze, celo hladilnik. Slavje se je preselilo tudi na ulice, po katerih so se popeljali z Gadafijevim vozilom za golf.

Utrinke z ulic veselega Tripolija si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji.

Čeprav o Gadafiju in njegovi družini ni niti sledu, uporniki pričakujejo, da bo Libija svobodna v naslednjih 72 urah, je povedal drugi človek diplomacije Prehodnega nacionalnega sveta Ibrahim Dabaši, ki pravi tudi, da želijo Gadafija predati sodišču. Verjamejo, da ni zapustil Libije, pač pa se skriva nekje v Tripoliju ali v bližnji okolici. "Našli ga bomo prej ali slej. Po najboljšem scenariju ga bomo prijeli živega in ga aretirali, če pa se bo upiral, bo umrl," je dejal po poročanju Reutersa. Uporniki pa so sporočili, da bodo svoj štab preselili iz Bengazija v Tripoli.

Veselje libijskih upornikov ob Gadafijevem vozilu za golf.
Veselje libijskih upornikov ob Gadafijevem vozilu za golf. FOTO: Reuters

Že popoldne je predstavnik Nata sporočil, da zavezniška letala preletavajo Tripoli, ni pa potrdil, da so tudi streljala na položaje Gadafijevih podpornikov. Dodal je še, da zdaj niti ni tako zelo pomembno, kje se Gadafi nahaja, saj bo rešitev trenutnega položaja v državi predvsem politična, ki pa ne bo del nje. "Kje je Gadafi? Če veste, mi povejte. Mi ne vemo. Nimamo pojma in pravzaprav to ni več pomembno. Za nas on ni več ključni igralec," je povedal Roland Lavoie. Je pa streljanje Natovih letal, s katerim naj bi razbili živi zid Gadafijevih mož okoli rezidence, potrdil dopisnik Al Jazeere.

Libijski Prehodni nacionalni svet so kot zakonitega predstavnika libijskega ljudstva danes priznali še Irak, Bahrajn, Nigerija, Norveška, Maroko in Grčija.

Zaradi povečanega števila ranjencev so zdravniki zaprosili za zdravila. "Ves libijski narod prosim, pridite in darujte vsaj kri, prostovoljci počistite bolnišnico, počistite sobe, poskušajte pripeljati bolnike in ranjence. In tudi vsi zdravniki, ki ste v bližini, pridite na pomoč," je dejal tamkajšnji zdravnik Bousnina. Bolnišnice naj bi bile namreč prenatrpane.

Uporniki ne počivajo niti na vzhodu države, kjer so zavzeli mesto Ras Lanuf, Gadafijeve podpornike pa so pregnali na obrobje mesta Bin Džavad, še poroča katarska televizija, ki dodaja, da se sedaj vsi podporniki umikajo proti mestu Sirta, ki je še trdno v njihovih rokah.

Saif al Islam se je pokazal javnosti

Sicer pa so danes zgodaj zjutraj, ko so se sile, zveste Gadafiju, bojevale z uporniki, osvobodili dva od sinov polkovnika Gadafija, ki naj bi ju prijeli konec tedna, poroča CNN.

Saif al Islam Gadafi se je pojavil v hotelu Rixos, eni od še stoječih utrdb Gadafijevih privržencev, spremljal pa ga je konvoj oboroženih avtomobilov. S tem pa se odpira vprašanje o resničnosti trditev upornikov, ki so včeraj zatrjevali, da imajo pod nadzorom že okoli 80 odstotkov prestolnice, problematična pa naj bi bila le še Gadafijeva rezidenca in manjše celice njegovih podpornikov.

Gadafijev režim je tik pred kolapsom, o tem ni dvoma. ameriško zunanje ministrstvo

"Tu sem, da ovržem laži. To je naša država. Tukaj živimo in tudi umrli bomo tu. Zmagali bomo," je dejal. V kratkem intervjuju z novinarjem ameriške televizije CNN je povedal, da so njegov oče kot tudi številne sestre na varnem v Tripoliju ter da so zvesti možje ''zlomili hrbet'' upornikom, ki so v prestolnico vdrli konec tedna.

Saifa al Islama, ki ga želijo zaradi vojnih zločinov postaviti pred mednarodno kazensko sodišče v Haagu (ICC), so po poročanju prijeli v nedeljo, skupaj še z dvema njegovima bratoma. 

Mlajši Gadafi je sporočil, da je bila novica o njegovi aretaciji trik upornikov in da je potoval okoli Tripolija v spremstvu konvoja. Povedal je tudi, da so vladne sile zvabile upornike v past ter da so Gadafijevi privrženci ''zlomili hrbtenice tistih podgan in tistih gangsterjev''.

Luis Moreno-Ocampo, glavni tožilec mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu, je v nedeljo sporočil, da bo zahteval izročitev Saifa al Islama Gadafija, ko ga bodo prijeli. Na vprašanje, kaj pravi na to, da ga želijo prijeti, je Saif al Islam odvrnil: ''K hudiču z ICC.''

Muhamed na prostosti, kaj pa je s Sadijem?

Predstavnik uporniškega Prehodnega nacionalnega sveta Vahid Buršan pa je dejal, da so imeli potrdila, da je Saif al Islam v njihovih rokah in da mu ni povsem jasno, kako mu je uspelo pobegniti. Pobegnil naj bi tudi Gadafijev najstarejši sin Mohamed Gadafi, za katerega so v nedeljo zvečer uporniki prav tako trdili, da ga imajo zaprtega. So pa včeraj uporniki zatrdili, da so aretirali tudi Sadija Gadafija, tretjega sina libijskega polkovnika.

Saif al Islam Gadafi
Saif al Islam Gadafi FOTO: Reuters

Kdo nadzoruje prestolnico?

Do danes sta obe strani trdili, da imata pod nadzorom večji del mesta. Gadafijev predstavnik Musa Ibrahim je zatrdil, da Gadafijeve sile nadzorujejo 75 odstotkov mesta, uporniki pa trdijo, da imajo v rokah 80 odstotkov mesta. Da uporniki obvladujejo večino mesta, so danes potrdili tudi v Pentagonu, kjer verjamejo, da je Gadafi še vedno v Libiji. Tuji novinarji informacije težko preverjajo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (314)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

upornik007
24. 08. 2011 22.20
polifem 23.08.2011, 23:49 se strinjam tocno to sam eni pac kr se naprej slepo verjamejo da je nato neki dobrega
janez6b
24. 08. 2011 09.11
točno to hoho123
Hesus_Hristus
24. 08. 2011 08.27
bedni slovenčki ocenjujete stanje v deželah ki jih še vidli niste. Samo zato ker se nekatere upirajo ameriškem imperializmu še ne pomeni da so ''dobre''. le svoj delež bogastva in oblasti hočejo tisti diktatorji.
Hesus_Hristus
24. 08. 2011 08.23
@hoho123 Sicer pa, pozabil si omeniti na svojem seznamu Sirijo in Demokratično ljudsko republiko Korejo.
Hesus_Hristus
24. 08. 2011 08.21
@hoho123 Tukaj niso Ahmadinedžad, Gaddafi, Al Asad se nič upirali Ameriškem sistemu zato da bi obvarovali svoje ljudstvo, temveč so sami izkoriščali svoje ljudstvo na enak oziroma še hujši način kot Amerika, zato ne bo nič slabše za njih ko bodo postali kapitalistična država.
godhead
24. 08. 2011 07.55
kaj pa resnica?
hoho123
24. 08. 2011 07.54
Saj to je tudi eden glavnih razlogov zakaj je Gadafi trn v očesu zahodnih roparjev. Ker ni bil podvržen zahodnim finančnim gangsterjem, njihovemu roparskemu oderuškemu Mednarodnemu finančnemu skladu(IMF) in njihovi zasužnjevalski Svetovni Banki Za Razvoj ki ji ves čas predsedujejo USAvci. Kaj je dejal najhujši bankirski smrad vseh časov Rotschild? "Give me control of a nation's money and I care not who makes her laws" Mayer Amschel Bauer(Rothschild) (Founder of the Rothschild Banking Dynasty) In zakaj imajo USA vladni kriminalci na nišanu države ki nimajo oziroma dokler jih niso zasedli niso imele centralne banke? In katere so tedržave? sudan libia pakistan cuba iraq iran afga... te države so planirane za odstrel (nekatere so že padle) pod bombami zahodnega vladnega gnoja, ki mu ukazuje še dosti večji bankirski, kapitalistični, fevdalni gnoj.
artifakt
24. 08. 2011 07.52
kod da bi jih gadafi tri dni čakal v svoji rezidenci, ko so se oni zbirali pred njegovimi vrati..mislim halo....buče buče buče....
Sputnik
24. 08. 2011 06.40
libija je le korak od revščine žalosti in državljanske vojne za katero sploh ne bomo slišali ker zda ne bo pustila objave medijev
Roxy79
24. 08. 2011 06.23
uporniki izropali Gadafijevo rezidenco. mar jo NATO ne bombardira ze pol leta??? pa so ostale cele vaze in slike???
Jokerr
24. 08. 2011 02.59
Sej kaj je pa cilj ZDA in NATO-a, da obrnejo folk eni proti drugim, in libijci strelajo na libijce.Oni pa uživajo na Karibih. Sam tega folk po svetu nevid, tko je tud ZDA razdelila Korejo na Severno in Južno, in zdj se kregajo med sabo.
XmassivX
24. 08. 2011 02.50
Libija ne bo nikoli bolj svobodna kot je že . Ko bo prišla pod nadzor zahodnjakov in ZN bodo izdajali da je Libija svobodna, v bistvu jo bodo dobesedno prodali in oklestili vsega kar ima. V zameno bodo dali ljudstvu nekej kruha in lepih besed in vse skupaj potišali.
roaddogg
24. 08. 2011 01.23
200 ton Gadafijevega zlata diši mmmmmm In malo Gadafijeve naftice mmmmm Aja, ups.. mi smo tam zaradi zaščite civilov :)))))) HOHOHO:..
roaddogg
24. 08. 2011 01.19
In zdaj pridejo na vrsto čudovita leta demokratične svobode.. S slogu Iraško - Afganistanskega medsebojno bratskega klanja zadnjih 8-10 let... NATO bo razglasil zmago, mediji se bodo umaknili in bratska kalvarija se lahko začne... že videno...
kaviar_komunist
24. 08. 2011 01.08
Komunajzi spijaznite se. konec je z titovim učencem,
grmstrm
24. 08. 2011 00.51
Svobodni ja, tko k smo mi po vstopu v NATO in EU . FUJ FUJ FUJ
englumac
24. 08. 2011 00.23
prelepa je nasa planeta in potrpzljiva,kaj se vse dogaja.....tem in ostalim podobnim "borcem" ki so ze desetletja v vojni bi poslal v kaksno drugo planeto naj tam dokoncajo kaj so zaceli(ce sploh)in iscejo "svobodo"...kar se tice ZN in ostalim,ne najdem ta pravo besedo-sram naj im bo...v ruandi je umlo pol milijona ljudi oni so hodili v ene sestanke in pametovali.....
povemvsem
24. 08. 2011 00.10
Kot sem povedal,tukaj gadafi ne ira glavne vloge v nobenem primeru!Gre se zato,če so ZN odobrili napad na svojo članico katera ni vojaško prekoračila svojega ozemlja,pote na tem planetu ni nihče več varen,ker sedaj mislijo,da lahko tako storijo vsakemu kateri jim ne bo po volji: In slovenci smo tudi del tega planeta!
tomazkljun
24. 08. 2011 00.03
polifem23.08.2011, 23:352 NATO,ali Severno atlatska zveza ima v ustanovni listini zapisano,da se ustanavlja izključno za obrambo svojih članic.Z napadom na področju bivše YU so to prvič prekšili! Torej ne spoštujejo niti lastne besede! bravo kratko in jedarnato a vi bud...ale kot da niste hodili v šolo in se tam o tem učili kaj je NATO in kaj je njegova naloga kot taka
MERDE-AVE-MERDE
24. 08. 2011 00.01
En od treh zajetih sinov, se danes vozil med ljudmi (posnetek RussiaToday) in ima govor ?! Kje je en (1) posnetek kako so z letali Bombardiral protestnike pred začetkkom te agresije nad Libijo? aja, ops, ni jih