Tujina

Šafik: Vaša revolucija je bila ugrabljena, pripeljal jo bom nazaj

Kario, 26. 05. 2012 15.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zadnji premier strmoglavljenega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka, Ahmed Šafik, je obljubil, da bo obnovil revolucijo v Egiptu. Prisegel je, da se ne bodo vrnili k staremu režimu, temveč da bodo začeli z novim obdobjem.

Ahmed Šafik
Ahmed Šafik FOTO: Reuters

Zadnji premier strmoglavljenega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka, Ahmed Šafik, je danes obljubil, da bo obnovil revolucijo v Egiptu, in prisegel, da se ne bodo vrnili k staremu režimu. V drugem krogu prvih svobodnih predsedniških volitev se bo sicer Šafik za položaj potegoval s kandidatom Muslimanske bratovščine Mohamedom Mursijem.

Šafik je po razglasitvi neuradnih rezultatov prvega kroga volitev nagovoril mladino, ki je bila lani na čelu egiptovske vstaje. "Vaša revolucija je bila ugrabljena in jaz sem zavezan temu, da jo bom pripeljal nazaj," je sporočil Šafik, pri čemer je očitno meril na Muslimansko bratovščino, ki ima v parlamentu večino.

Nekdanji premier je odgovoril tudi na pomisleke glede svoje vloge v Mubarakovem režimu in Egipčanom prisegel, da bodo "začeli z novim obdobjem".

Šafik je k sodelovanju pozval tudi ostale kandidate in vse partnerje, kot sta kandidat naseristov Hamdin Sabahi, ki se je na volitvah uvrstil na tretje mesto, ter nekdanji član bratovščine oziroma neodvisni islamist Abdel Monejm Abul Fotuh. Obljubil je tudi, da bodo vsi skupaj delali v dobro Egipta.

Dvoboj med Šafikom in Mursijem pa bo še naprej delil narod, ki je pred 15 meseci vstal proti avtoritarnemu Mubaraku, vendar državo od takrat pestijo hude gospodarske težave in tudi nasilje.

Naslednji predsednik Egipta bo moral sodelovati z večinsko islamskim parlamentom, vendar pa njuna vloga in pristojnosti še niso ustavno določene. V Egiptu namreč še niso začeli pisati nove ustave, komisija, ki naj bi jo pripravila, pa sploh še ni bila oblikovana.

Okoli 50 milijonov volilnih upravičencev je ta teden na prvih svobodnih volitvah po lanskem strmoglavljenju dolgoletnega voditelja Mubaraka med 12 kandidati izbiralo njegovega naslednika. Volitve je zaznamovala visoka volilna udeležba, potekale pa so večinoma mirno. Drugi krog bo predvidoma 16. in 17. junija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CJ92
26. 05. 2012 19.04
+2
glih tolk kolk bo veliki brat iz ZDA dovolil pa ne za dolgo kmal bo tut ZDA na tleh doletela jih bo enaka usoda kot je doletela države ki so jih izropali
Infadel
27. 05. 2012 12.45
-2
To si slišal v džamijo ko ste orožje zlagal?!? Sanja svija u kruzi!