Tujina

Sabor v petek o arbitražnem sporazumu

Zagreb, 19. 11. 2009 19.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Potem ko sta predlog zakona o potrditvi arbitražnega sporazuma soglasno potrdila odbora za evropske integracije ter spremljanje pogajanj Hrvaške z EU, bo o njem razpravljal sabor. Poslanci ga morajo potrditi z dvotretjinsko večino.

Zasedanje hrvaškega sabora
Zasedanje hrvaškega sabora FOTO: Reuters

Hrvaški sabor bo v petek razpravljal o predlogu zakona o potrditvi arbitražnega sporazuma za rešitev vprašanja meje s Slovenijo. Odločitev so v saboru sprejeli, potem ko sta predlog zakona o sporazumu danes soglasno potrdila saborski odbor za evropske integracije in nacionalni odbor za spremljanje pogajanj Hrvaške z EU. Poslanci bodo o predlogu zakona odločali po hitrem postopku, zakon pa morajo potrditi z dvotretjinsko večino.

Odbora, ki sta danes soglasno podprla ratifikacijo arbitražnega sporazuma, sta o njem razpravljala že v ponedeljek, ko pa jima ni uspelo doseči soglasja. Kot je danes povedal predsednik odbora za evropske integracije Neven Mimica, sicer član opozicijskih socialdemokratov (SDP), so poslanci SDP v prejšnjih razpravah problematizirali predvsem vprašanje načina oz. kriterijev izbire sodnikov arbitražnega sodišča.

Zato se je predsednik SDP Zoran Milanović nedavno sešel s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barosso, na tem srečanju pa bili ti kriteriji razjasnjeni, je dodal Mimica.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.