Tujina

'S testom devištva se je vojska želela zaščititi'

Kairo, 31. 05. 2011 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Neimenovani egiptovski general je priznal, da so med revolucijo aretirane ženske intimno pregledali. S testom devištva so želeli dokazati, da so bile razdevičene že pred aretacijo.

Novinarji ameriške televizijske hiše CNN so pridobili izjavo egiptovskega generala, ki sicer ni želel biti imenovan, da so med revolucijo aretirane protestnice morale opraviti tudi test devištva. O tem je najprej poročala organizacija Amnesty International, egiptovske vojaške oblasti pa so te navedbe ves čas zanikale.

Vojaki so ženske trgali iz množice ali so jih prijeli na cesti, nato so jih odpeljali v varovane prostore, v katerih so jih mučili in pretepali. Da bi jih "izučili", so uporabljali tudi elektrošoke. Ženske so se morale pred vojaki sleči, med postopkom pa so jih vojaki zmerjali s prostitutkami. Prav tako so jim grozili, da jih bodo ovadili zaradi prostituiranja.

"Vojska se je želela zaščititi"

Vojska je ženske želela ponižati in jim odvzeti dostojanstvo.
Vojska je ženske želela ponižati in jim odvzeti dostojanstvo. FOTO: Reuters

Neimenovani general je dejal, da so teste devištva uporabljali zato, ker se je vojska želela zaščititi. "Pridržana dekleta niso bila kot vaša hči ali moja," je dejal general in v nadaljevanju razložil svojo izjavo. Dejal je, da so dekleta na trgu Tahrir spala v šotorih skupaj z moškimi, v šotorih pa naj bi odkrili molotovke in celo mamila.

Vojska je želela pridobiti dokaz, da so bile ženske razdevičene že pred aretacijo. "Nismo želeli, da bi rekle, da smo jih spolno napadli ali posilili, torej smo želeli dokazati, da že v osnovi niso bile device," je razložil in dodal, da so s testi dokazali, da so bile vse ženske razdevičene že pred aretacijo.

Ženske so se med egiptovsko revolucijo aktivno borile za spremembe.
Ženske so se med egiptovsko revolucijo aktivno borile za spremembe. FOTO: Reuters

20-letno Salwo Hoseini in 16 drugih žensk so vojaki prisilili, da so opravile test devištva. Tega je opravil moški zdravnik, in sicer v prisotnosti vojakov. Najprej v test niso privolile, nato pa so jim vojaki zagrozili, da jih bodo še naprej mučili z elektrošoki. "V teh trenutkih sem doživljala živčni zlom," je dejala 20-letnica, njen primer pa je opisala tudi organizacija Amnesty International. Med preiskavo je bila prisotna tudi ena ženska.

Sicer je bilo med revolucijo in po njej slišati številna pričevanja moških protestnikov, ki so dejali, da so jim med pridržanjem grozili s posilstvom.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pika.poka12
31. 05. 2011 15.13
zizovrag31.05.2011, 14:550 pika.poka12 31.05.2011, 12:26 V Savudski arabiji grejo ženske v zapor, če vozijo avto. Mislim* Veš, tudi v SLO to ne bi bila slaba ideja. Je mnogo nesposobnih in nevarnih žensk na naših cestah ---------------------------------- Ka... pa moških, ki norijo po cestah ali pa nekih dedkov, ki vozijo v nasprotno smer. Po statističnih podatkih, kljub temu, da smo malo manj sposobne voznice, pa povzročimo manj nesreč. Tako da ne zagovarjaj samo ene strani. Obstajajo tako nesposobni moški vozniki kot ženske voznice.
zizovrag
31. 05. 2011 14.57
Admin zakaj brišeš?
zizovrag
31. 05. 2011 14.55
pika.poka12 31.05.2011, 12:26 V Savudski arabiji grejo ženske v zapor, če vozijo avto. Mislim* Veš, tudi v SLO to ne bi bila slaba ideja. Je mnogo nesposobnih in nevarnih žensk na naših cestah.
pika.poka12
31. 05. 2011 12.26
V Savudski arabiji grejo ženske v zapor, če vozijo avto. Mislim*
pika.poka12
31. 05. 2011 12.22
Takim moškim, ki so prisilno preverjali deviškos, bi morali v ritno luknjo vtakniti štil od metle. Da bi vedeli, kako so se ppočutile.
User71754
31. 05. 2011 11.59
Aha, tu so testirali "deviškost" deklet, drugje so eno kamenjali do smrti, ker se je modno oblačila in udeležila lepotnega tekmovanja, spet tretjo so pobili, ker je mož menil, da mu ni dovolj zvesta. Mhm, spoštovanje žensk in miroljubnost. Ja, to bo to.
_i_love_you_
31. 05. 2011 11.56
kok pa da ni nobenga članka o murkotu zadnje čase????
kotletix
31. 05. 2011 11.53
Pravi samaritani in kavalirji, kateri vedo, kako se reči streže.