Tujina

S spuščenimi hlačami v EU?

Zagreb, 21. 11. 2009 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prvo soočenje kandidatov za predsednika je na Hrvaškem minilo v prepiru glede arbitražnega sporazuma o rešitvi meje s Slovenijo. Nekateri kandidati so dejali, da je Hrvaška na kolenih.

Na Hrvaškem je potekalo prvo soočenje kandidatov za predsednika. Vsi kandidati so izpostavili skrb za mlade in pomen izobraževanja, niso pa se mogli tudi izogniti vprašanju arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško. Neodvisna kandidata za predsednika Josip Jurčević in Miroslav Tuđman sta sedanjo oblast obtožila, da so prodali hrvaško ozemlje in plačali določeno ceno za vstop Hrvaške v EU. 

Podpis arbitražnega<br>sporazuma
Podpis arbitražnega<br>sporazuma FOTO: Reuters

Kandidatka stranke HNS Vesna Pusić je to zanikala in dejala, da Hrvaški ne grozi nikakršna izguba ozemlja. Kandidatom, ki tako govorijo, je dejala, da ne vidijo dlje od svojega nosu. S svojimi populističnimi izjavami in demagoškim pristopom po njenem mnenju ovirajo pot Hrvaške v EU.

Neodvisni kandidat  Dragan Primorac je dejal, da hrvaško ozemlje ni naprodaj. Trdi, da Hrvaška lahko vstopi v EU brez prodaje ozemlja, saj bi tisti predsednik, ki bi dopustil trgovanje z ozemljem, postal “največji izdajalec v zgodovini”. Neodvisni kandidat Nadan Vidošević pa je dejal, da je Hrvaška že zamudila priložnost za zgodnji vstop v EU, sedaj pa “smo na kolenih in zelo oslabljeni”. Poudarja še, da bi sedanja vlada lahko dosegla boljši sporazum.

Neodvisni kandidat Milan Bandić ni želel podati ocene sporazuma, saj nima dovolj informacij o njem. Zatrdil pa je, da predsednik države najverjetneje nikomur ne bi odstopil niti delček ozemlja. “Nisem euroskeptik, toda vprašanje je, ali bomo vstopili v Evropsko unijo s spuščenimi hlačami.” Bandić je še poudaril, da vse vlade do sedaj niso storile tri pomembne stvari: reformo pravosodja, reformo državne uprave in vzpostavitev reda v državnih podjetjih.

V svojih izjavah so vsi kandidati poudarjali skrb za mlade in izobraževanje, ki je ključ do uspeha. Primorac je poudaril, da je potrebno odpreti vrata mladim in vrniti optimizem, Josipović pa je poudaril, da se Hrvaška ne bo izvlekla iz krize, če se ne bo soočila s korupcijo. Bandić pa je poudaril, da mora Hrvaška postati dežela dela in znanja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
22. 11. 2009 15.18
Ja pa še kako spuščene hlače bodo imeli in tudi posrane.
Tony Yeyo
22. 11. 2009 01.11
joj ko nebo več izhoda na odprto morje, nebo več sardelic njam-njam!!!! borut ka pa si šu nardit!!!!!!!!!!!!!!!!!
kozarc1
22. 11. 2009 00.06
hr v eu 2500, da!
justime
21. 11. 2009 20.20
ni važno v kateri državi teli predsedniški kandidati samo lažejo in se napihujejo.ko so izvoljeni in je čas za izpolnjevanje obljub pa jih nenadoma zapusti spomin.kar tekmujejo kdo je hujši lažnivec.
Uporabnik113189
21. 11. 2009 18.15
EU je pač edini kraj, kjer se lahko nadejajo pomoči v znesku ki bo še kaj zalegel. 2,5 milijarde je številka, ki ni šala. Za precej nižje cifre marsikdo spusti hlače, pa tudi država.
alojzrijavec@gmail.com
21. 11. 2009 17.55
TO JE VELE IZAJA ZA POČETJE NAŠE VLADE.
Uporabnik113189
21. 11. 2009 17.54
Tisti, ki pravijo da je Hrvaška na kolenih imajo prav. Vendar za to ne morejo kriviti Slovenijo. Za vse skupaj so krivi popolnoma sami. Vstop v EU pa jasno ni glavni razlog oziroma je samo posreden. Zgodba je preprosta. Dolgovi so tako veliki, da ne vidijo izhoda in ni več nikogar, ki bi jim bil v času krize pripravljen ponuditi dodaten denar. Ne gre za prebivalstvo ali državljane ampak za oblast..Oblast je namreč tista, ki je stvar zavozila in je v resnih problemih. Edini izhod, ki ga imajo je garancija nekoga ki je zelo velik, to pa je EU.. Ali pa v enem letu ali dveh kolaps. To resnico so razložili v bruslju tudi opoziciji, zato so sporazum sprejeli z veliko večino. Kriza se namreč res počasi končuje (prihaja na dno) ampak nezaposlenost bo še naraščala in socialna bomba že danes poka po šivih, kaj šele bo čez eno leto. Na oblast lahko postavijo čarovnike, pa ne bo nič bolje. Skratka edino upanje je tistih obljubljenih 2.5 milijarde EUR leta 2011-2012 sicer se bodo nasedli in se potopili. Da bi jih dobili, morajo imeti za seboj velikega garanta, ki jih bo nadziral, to pa je EU. Sicer jim nihče ne zaupa da bodo karkoli kdaj zares vrnili. Njihova praksa je namreč takšmna, da si sposodijo, potem je pa njihovo za večno. Vidimo kako je z Istro. Probleme imajo zelo velike in voda jim teče v grlo. Ko bo zares, bodo popolnoma utihnili o teh njihovih pedljih zemlje in bodo srečni če bo kdorkoli želel kaj kupiti..Karkoli.. Moj pogled na stvar. Ne želim jim slabega, ampak pomagal jim pa tudi ne bom..V dno srca so se mi zamerili z njihovim izzivanjem s sredino piranskega zaliva in izrinjanjem slovencev, ko vendar natančno poznajo zgodovino..Niso tako neumni, samo delajo se trapaste, ko jim to ustreza. Zamerili so se tudi drugim s svojim nacizmom. Sedaj se jim vse to vrača, pa šele začelo se je.
...Kemo...
21. 11. 2009 17.01
Sej neja morem verjet...edino pametno izjavo je dala ženska :D
sam0
21. 11. 2009 16.58
Neverjetno kako populistični so tile predsedniški kandidati, vključno z našo opozicijo. Sploh se še ne ve kje naj bi potekala meja, pa tako eni kot drugi govorijo o prodaji ozemlja. Res ne vidijo dlje od svojega nosu.
Adolph
21. 11. 2009 16.48
Ja brati Hrvati ,se bliza Bozicek, napisite vse vase zelje ,sem preprican,da Vam ne bo nic prinesel,v bodocnosti si morate vse zelje sami pridelati
SARSAL99
21. 11. 2009 16.46
po izjavah sodeč hrvaška ne potrebuje evropo in zakaj jih mi potem forsiramo,prosim da to nekdo obrazloži jaz tega ne razumem.hvala.