Tujina

S prvo komercialno raketo v vesolje tudi posmrtni ostanki

Cape Canaveral, 25. 05. 2012 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prvi komercialni vesoljski polet je pred ključnim trenutkom. Vse je namreč pripravljeno za pristanek kapsule zmaj na mednarodni vesoljski postaji. Na kapsuli so poleg opreme za osebje na postaji tudi posmrtni ostanki ameriškega igralca Jamesa Doohana, ki je zaslovel s filmom Star Trek.

Raketa je proti mednarodni vesoljski postaji poletela v torek. Njena naloga je, da kapsulo ponese v orbito, kjer se bo predvidoma danes združila z mednarodno vesoljsko postajo. Po enem tednu bi se morala kapsula z opremo, ki jo je treba popraviti, vrniti na Zemljo. Sprva je bilo predvideno, da bo raketa v vesolje poletela že v soboto, a so izstrelitev zaradi tehničnih težav v zadnjem trenutku preložili.

Če bo tokratni polet uspel, bo SpaceX prva komercialna družba, ki bo lahko dostavila tovor na ISS.
Če bo tokratni polet uspel, bo SpaceX prva komercialna družba, ki bo lahko dostavila tovor na ISS. FOTO: Reuters

To je sicer prva komercialna kapsula, namenjena na vesoljsko postajo, ki je v lasti podjetja SpaceX. Doslej so bili poleti na vesoljsko postajo namreč izključno v pristojnosti vladnih agencij, potem ko je ameriška vesoljska agencija Nasa letos upokojila raketoplane, pa so se ZDA odločile za sodelovanje z zasebnimi podjetji.

Pogodba za oskrbovanje mednarodne vesoljske postaje med podjetjem SpaceX in Naso je vredna 1,6 milijarde dolarjev, nanaša pa se na oskrbo postaje, medtem ko človeške posadke v vesolje potujejo z ruskimi raketami sojuz.

V vesolje tokrat odpeljali okoli 320 posmrtnih ostankov

Poleg pol tone zalog za postajo je raketa v vesolje odpeljala tudi veliko posmrtnih ostankov oseb, med katerimi je pepel ameriškega igralca Jamesa Doohana, ki je umrl leta 2005.

Igralec James Doohan s soigralci iz filma Star Trek.
Igralec James Doohan s soigralci iz filma Star Trek. FOTO: Reuters

Doohan je zaslovel z vlogo v filmu Star Trek. V uspešnici je nastopil v vlogi inženirja Montgomeryja Scotta, mnogim ljubiteljem znanstvene fantastike pa je ostal v spominu po frazi "Beam me up, Scotty!" (Prežarči me, Scotty!).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tinetone
25. 05. 2012 19.02
+4
"...mnogim ljubiteljem znanstvene fantastike pa je ostal v spominu po frazi "Beam me up, Scotty!"..." ker je on igral scotty-ja ni mogel zasloveti s to frazo saj je ni izrekel... in zaslovel ni s filmom temveč z nadaljevanko ki je bila posneta precej pred filmom
T47
25. 05. 2012 18.45
+1
No, samo v vednost: nihče v Star Treku ni nikoli rekel "Beam me up, Scotty"
dostojevski70
25. 05. 2012 14.14
+2
No to je lepo. Rajse to, kot da te "zemljani" odkopavajo pa premeščajo, da lahko zazidajo luksuzne apartmaje.