Tujina

S plesom bodo zaslužili kar 80 milijonov evrov

Dunaj, 03. 02. 2012 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dunajska plesna sezona je velik posel. Vsaj enega od plesov bo obiskalo skoraj pol milijona ljudi, ki naj bi na plesu v povprečju zapravili 230 evrov, kar je celo več kot lani. Največ jih pride, da bi preživeli lep večer v dvoje.

Od januarja do začetka marca se bo v različnih dvoranah na Dunaju zvrstilo 450 plesnih prireditev.

Do 21. februarja, ko se na Dunaju konča plesna sezona, naj bi po ocenah dunajske gospodarske zbornice tamkajšnje gospodarstvo na račun plesov "zaslužilo" 80 milijonov evrov. To je kar za sedem milijonov evrov več kot lani. Kljub krizi in napovedim o novi recesiji naj bi bilo obiskovalcev plesov na Dunaju več kot lani, pa tudi zapravili naj bi v povprečju za 10 evrov več kot lani.

Za enega od vrhuncev dunajske plesne sezone velja Operni ples. Letos bo 16. februarja, cena vstopnice pa je 230 evrov.
Za enega od vrhuncev dunajske plesne sezone velja Operni ples. Letos bo 16. februarja, cena vstopnice pa je 230 evrov. FOTO: Reuters

Različne plese na Dunaju naj bi po ocenah zbornice obiskalo kar 475.000 gostov. Vsak četrti obiskovalec prihaja iz tujine ali iz drugih avstrijskih zveznih dežel. Vsaj en ples naj bi letos obiskalo 270.000 Dunajčanov, medtem ko je lani vsaj en ples obiskalo 250.000 Dunajčanov, četrtina pa se jih bo udeležila tudi več plesnih prireditev. Med letošnjo plesno sezono se bo v avstrijski prestolnici zavrtelo tudi 115.000 gostov iz ostalih zveznih dežel in tujine.

Gostje naj bi na plesu v povprečju porabili 230 evrov, kar je za 10 evrov več kot lani. To pomeni, da bo glede na več obiskovalcev in večjo potrošnjo letos za sedem milijonov večji priliv v dunajsko gospodarstvo kot lani. Priliv bo tako po ocenah gospodarske zbornice kar 80 milijonov evrov, so sporočili iz Agencije za stike z mestom Dunaj ComPRess. Tuji gostje bodo za nočitve porabili še dodatnih 30 milijonov.

Skoraj pol milijona obiskovalcev plesnih prireditev na Dunaju naj bi mestnemu gospodarstvu prineslo 80 milijonov evrov prihodkov.
Skoraj pol milijona obiskovalcev plesnih prireditev na Dunaju naj bi mestnemu gospodarstvu prineslo 80 milijonov evrov prihodkov. FOTO: Reuters

Za obleke, čevlje in nakit 20 milijonov evrov

Za vstopnice, rezervacije miz ter hrano in pijačo naj bi gostje na plesih porabili 39 milijonov, za plesno garderobo, čevlje in nakit 20 milijonov ter za frizerja, obrazno nego, večerjo pred plesom, vožnjo s taksijem in obisk plesnih tečajev pa še dodatnih 21 milijonov evrov.

Vendar obiskovalci na plesne prireditve ne prihajajo le zaradi plesa samega. Ta je, kot je pokazala anketa, šele na četrtem mestu. Največ vprašanih se plesov udeležuje zato, da preživijo lep večer v dvoje, kot drugi vzrok so navedli vzdušje in ambient, na tretjem mestu pa je srečanje s prijatelji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Desktop.Messiah
03. 02. 2012 18.16
Gala prireditve z udeležbo dunajskega jet-seta so vedno čudovita priložnost za promoviranje Slovenije zato si zaželimo, da bo po elitnem novoletnem koncertu prisotnost Dr. Danila Turka na tovrstnih prireditvah postala stalnica.
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
04. 02. 2012 11.16
da bo po elitnem novoletnem koncertu prisotnost Dr. Danila Turka na tovrstnih prireditvah postala stalnica. ja res sej druzga ni sposoben