Tujina

FOTO: Norveška pošast bi lahko storila samomor

Oslo, 26. 07. 2011 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.S./T.Še./STA/Reuters
Komentarji
277

Breivikov odvetnik je dejal, da je prezgodaj govoriti o tem, ali se bo njegov klient zagovarjal kot neprišteven. Breivik naj bi verjel, da je v vojni ter da ga svet ne razume. Prav tako naj se ne bi zavedal smrtnih žrtev in občutkov naroda.

Anders Behring Breivik, norveška pošast, je, potem ko je izjavil, da je sodeloval še z dvema celicama, ostal v priporu. Norveška policija je zato razširila preiskavo. Geir Engebretsen, predsednik sodišča, je včeraj sporočil, da je obtoženi podal informacije, ki zahtevajo nadaljnjo preiskavo.

32-letnik ostaja v priporu.
32-letnik ostaja v priporu. FOTO: Reuters

Breivik je med prvim zaslišanjem sicer dejal, da je deloval sam, razlog pa je bil Evropo rešiti islama. Sodnik mu je odredil osemtedenski pripor, Breivik pa je že sporočil, da pričakuje, da bo ostanek življenja preživel v zaporu.

Breivik bo v celici zaprt sam, prav tako ne bo smel prejemati pisem, brati časopisa ali gledati televizije. Obiskoval ga bo lahko le njegov odvetnik.

Odvetnik: Prezgodaj govoriti o tem, ali je nor

Breivikov odvetnik Geir Lippestad je danes dejal, da je prezgodaj govoriti o tem, ali se bo njegov klient izgovarjal na neprištevnost, vendar celotna zadeva kaže v to smer. Breivik naj bi verjel, da je v vojni ter da ga svet ne razume. Prav tako naj se ne bi zavedal smrtnih žrtev in občutkov naroda. Kot je še povedal odvetnik, naj bi Breivik verjel, da ga bo policija ustavila že prej. Lippestad je še dejal, da Breivik sovraži vse, ki niso ekstremisti.

Breivikov odvetnik Geir Lippestad
Breivikov odvetnik Geir Lippestad FOTO: Reuters

Breivik naj bi sicer izjavil, da pripada protiislamistični mreži, ki ima dve celici na Norveškem in številne v tujini. Norveška policija in preiskovalci so že izrazili dvom o tem, ali taka organizacija sploh obstaja.

Norveški tožilec je danes sporočil, da bi lahko policija Breivika obtožila zločina proti človeštvu. Trenutno se sooča z obtožbo o terorizmu, ki mu lahko prinese 21 let zaporne kazni. Če bi ga obsodili zaradi zločinov proti človeštvu, bi lahko dobil 30 let zapora.

Breivik zaradi nevarnosti samomora pod stalnim nadzorom

Obstaja nevarnost, da bi Breivik poskušal storiti samomor.
Obstaja nevarnost, da bi Breivik poskušal storiti samomor. FOTO: Reuters

Tiskovni predstavnik kriminalistov v Oslu Pal Hjort Kraby je v pogovoru za norveške medije danes povedal, da je Breivik zaradi bojazni, da utegne narediti samomor, "pod stalnim opazovanjem". Povedal je tudi, da je Breivik v zameno za informacije o svojih domnevnih sodelavcih postavljal različne zahteve.

"Bile so različne zahteve. Nekaterih nikakor nismo mogli izpolniti," je dejal Kraby za časnik Verdens Gang. Gre za zahteve, ki jih je Breivik postavljal v zameno za informacije o svojih sodelavcih.

Kot poročajo mediji, naj bi napadalec med drugim zahteval dostop do lastnega računalnika ter do svojega 1500 strani dolgega, na spletu objavljenega manifesta in do spletne enciklopedije Wikipedia. Vztrajal naj bi tudi, da ga lahko pregledajo in ocenijo njegovo prištevnost le tuji psihiatri.

Za televizijo TV2 pa je Kraby danes povedal, da se policija boji, da bo Breivik poskušal storiti samomor, zato ga stalno opazujejo. Ni pa želel razkriti, v katerem zaporu je Breivik.

Breivik med sumljivimi

Norveška varnostna služba je že od marca opazovala Breivika, potem ko je prek spletne strani na Poljskem naročil veliko količino gnojila. A ker je imel registrirano kmetijo, ga niso imeli za nevarnega, njegovo ime pa se je vseeno znašlo med popisom 60 sumljivih oseb.

Na otoku so našli 57 trupel, deset so jih našli v vodi, ena žrtev pa je umrla v bolnišnici v Oslu. Petkova eksplozija v Oslu je po zadnjih podatkih zahtevala osem smrtnih žrtev.

''Informacij ali indicev, ki bi kazali na kakršen koli teroristični napad, ni bilo,'' so pojasnili v agenciji. Direktorica varnostne službe je dejala, da je Breivik živel zelo vzorno in da ni kršil nobenih zakonov. ''Vse, kar je naredil, je bilo v zakonskih okvirih. Opozorila enostavno ni bilo,'' je dodala.

Medtem britanska policija preiskuje navedbe, da naj bi bil Breivik povezan z britanskimi desničarskimi skrajneži in naj bi načrtoval tudi napade v Veliki Britaniji.

Europol naj bi od Scotland Yarda zahteval, naj razišče povezave Breivika na Otoku.

Številni britanski mediji danes poročajo, da se je Breivik lani med drugim udeležil shoda skrajno desničarskega gibanja English Defence League (EDL) in da je bil z okoli 150 člani gibanja v rednih stikih preko elektronske pošte. Po navedbah enega od članov gibanja je imel Norvežan "hipnotičen učinek" na ljudi.

Vodja EDL Stephen Lennon je napade na Norveškem obsodil in zanikal kakršne koli stike z Breivikom. Skupina se je od napadov distancirala v več sporočilih, objavljenih na spletu. Je pa Lennon v pogovoru za britanski BBC opozoril, da bi se podoben napad "v naslednjih petih do desetih letih" lahko zgodil tudi v Veliki Britaniji.

Nemška policija pa preiskuje navedbe, da je Breivik svoj 1500 strani obsegajoč manifest poslal tudi desničarskim skrajnežem v Nemčiji. Nemške oblasti so doslej zatrjevale, da Breivik ni imel stikov v Nemčiji, vendar pa se je neuradno izvedelo, da naj bi Breivik svoj manifest poslal nekaterim nemškim neonacistom, med drugim v Dortmundu.

Nemška policija po krvavih napadih na Norveškem podrobno spremlja desničarske skrajneže v Nemčiji. Odzivi na spletnih forumih desničarskih skrajnežev so za zdaj zadržani in večinoma ne odobravajo tega, da so bili mladi tarča terorističnega napada.

Med streljanjem poslušal pesem

Na dan pa prihajajo nove podrobnosti hladnokrvnega streljanja po otoku Utoya. Breivik naj bi med pohodom poslušal skladbo britanskega glasbenika Clinta Mansella, ki jo je opisal kot ''izredno močno pesem'', ki mu bo pomagala premagati strah.

V več kot 1500 strani dolgem manifestu je Breivik zapisal, da bo med streljanjem poslušal pesem Lux Aeterna, ki jo bo na svojem iPodu nastavil na večkratno predvajanje, glasnost pa bo nastavil na največjo. ''Sploh si ne morem predstavljati, kakšno bo moje stanje duha v času operacije. Ta bo med steroidnim ciklom, po vrhu tega pa se mi bodo med hitenjem povečale agresivnost, fizična predstava in duševna pozornost za vsaj 50 do 60 odstotkov, najverjetneje pa kar za 100.''

Norveški pravosodni minister se je danes zahvalil policiji za "fantastično" delo po napadih, ki so zahtevali 76 žrtev. ''Zelo pomembno je, da imamo odprt in kritičen pristop …, ampak čas je za vse,'' je povedal Knut Storberget po pogovorih z direktorjem policije, ki se sooča s kritikami, da se je policija na dogodek prepočasi odzvala.

''Svoj iPod bom nastavil na največjo glasnost in tako zatrl strah, če bo potrebno. Zavrtel si bom pesem Clinta Mansella, ki je zelo močna. Kombinacija vseh teh dejavnikov (vključno z intenzivnim treningom, simulacijo, oklepom in orožjem) te spremeni v izjemno osredotočeno in smrtonosno silo, vojsko enega človeka.''

Breivik je še zapisal, da obožuje to pesem, in pojasnil, da Lux Aeterna pomeni ''večno luč'', ki je po njegovem mnenju ''primeren naslov''. ''To pesem sem poslušal več stokrat in nikoli se je ne naveličam,'' je še zapisal.

Identiteta žrtev znana kmalu

Norveška policija je sporočila, da bodo danes začeli objavljati imena 68 žrtev petkovega strelskega napada na otoku Utoya. "Takoj, ko bodo imena potrjena, jih bo policija v Oslu objavila," je dejal načelnik policije v Oslu Arnstein Gjengedal in pojasnil, da imen ne bodo objavili naenkrat, ampak postopoma, potem ko bodo najprej obvestili družine umrlih.

V Oslu 150.000 ljudi

Včeraj zvečer se je več kot 150.000 ljudi v Oslu spomnilo vseh 76 žrtev napadov v Oslu in na Utoyi. Žalujoči so peli pesmi in polagali cvetje pred mestno palačo. Premier Jens Stoltenberg je množici dejal, da Norveška zaradi tragedije ne bo poražena. ''Zlo lahko ubije človeka, ne more pa poraziti celotnega naroda,'' je dejal.

Na pohodu za žrtve se je v Oslu zbralo več kot 150.000 ljudi.
Na pohodu za žrtve se je v Oslu zbralo več kot 150.000 ljudi. FOTO: Reuters

Türk se je podpisal v žalno knjigo

Predsednik republike Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se ob tragičnih dogodkih na Norveškem danes opoldne na Veleposlaništvu Kraljevine Norveške v Ljubljani vpisala v žalno knjigo. Predsednik republike je zapisal, da smo v Sloveniji globoko pretreseni ob nepopisno tragični usodi, ki je doletela žrtve nedavnega grozovitega zločina v Oslu in na otoku Utoya. Vsem svojcem žrtev in prijateljskemu norveškemu narodu, vladi in kraljevemu paru je izrekel globoko sožalje.

KOMENTARJI (277)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hellcat666
28. 07. 2011 10.02
crnkamn 26.07.2011, 17:56 če z mi mislš današnje slovence si se krepko zmotu...karantanija je bla slovAnska državna tvorba...in če se že gremo tko...ne večinskem etničnem območju današnje slo ki se je nekoč imenovalo kranjska se je v času karantanije nahajala druga slovAnska tvorba in sicer karniola...kot slovence nas je prve začel nazivat trubar v 16.stoletju...tko da pred 16.st smo bli samo slovAni...kšn etimološki slovar uzem u roke...in ni hudič da si se učiw u šoli, da je pradomovina slovanov med porečji rek dnjepr, dnestra in visla v zakrpatju...in ne...slovenščina spada pod južnoslovanske jezike in ne zahodnoslovanske zarad česar smo si bližje s hrvati in srbi, nikakor pa ne čehi in slovaki...to bi vedu, če bi poznaw njihovo slovnico...pa določene besede..beseda otrok v češčini pomeni nekaj popolnoma drugega kot v slovenščini, ravno tako pomeni beseda divno v češčini nekaj popolnoma drugega kot v hrvaščini in slovenščini...tako da lingvistično gledano, smo si bližje z južnoslovanskimi narodi, žal.
bajsi77
27. 07. 2011 22.50
-1
bajsi77
27. 07. 2011 22.50
Anders Behring Breivik - IDOL 3. TISOČLETJA!!! THE LEGEND
Iztok Mikec
27. 07. 2011 16.17
Da se kdo spomni naredit kaj takega! Žalostno :(
Daki_D
27. 07. 2011 11.38
Mene bega še to, da se je našel človek, ki mu je pripravljen biti odvetnik...
crowl
27. 07. 2011 11.35
24ur kdo vam dovoli, da nekoga kličete pošast?
dekart1
27. 07. 2011 10.56
"Gre za zahteve, ki jih je Breivik postavljal v zameno za informacije o svojih sodelavcih." Torej je lahko kristalno jasno, da ni sam! Ogromno jih je še za tem!
MEDIORAZ
27. 07. 2011 10.40
puste pr mir človeka
Deathrow
27. 07. 2011 10.29
Ne vem, zakaj bi takšnega človeka še sploh spuščali na svobodo in zakaj se tako bojijo, da bo storil samoumor? Naj ga stori, če že mora, bo vsaj en psihopat manj na svetu....
greer
27. 07. 2011 09.59
najprej 3 reklame za druzinske pustolovscine, da znoris..pol pa kak je ubijal ljudi:S... 24 ur...prossiiiim nooooo!!! ce ze morte reklame popat bodte vsaj mal ovidevni! ne morte, no!
greer
27. 07. 2011 09.51
gospakatja
27. 07. 2011 09.29
requiem for a dream je fenomenalen film (o razne sorte zasvojenosti) s fenomenalno glasbo, ki ni nič kriva, da si jo je nek premaknjenec izbral za "ozadje" svoje norosti!!
Platon23
27. 07. 2011 08.49
infrayellow27.07.2011, 08:070 ta človek dejansko je neprišteven, kdo normalen bi kaj takega naredil? to moraš imet res twisted mind... veliko normalnih ljudi si v glavi lahko misli da dela prav zaradi verskih ali kakšnih drugih prepričanj ali pa mogoče zaradi vojaškega ukaza! Kdo je normalen in kdo ni se pokaže po dogodku večina ameriških vojakov zboli na psihi ker se zavedajo da kar so počeli je bolano torej imajo neko moralo! Pri temu se bo še videlo!
jero_x
27. 07. 2011 08.30
to bo zdej nova norveška himna
SodjaD
27. 07. 2011 08.27
anovak1 ravno to sem hotel napisat pa vidim da si že ti.Še prej kot čez 5o let.
itiswhatitis
27. 07. 2011 08.07
ta človek dejansko je neprišteven, kdo normalen bi kaj takega naredil? to moraš imet res twisted mind...
Think with your own head
27. 07. 2011 07.50
Zadnjič sem brala članek o empatiji, ki govori o tem, da ljudje imajo različno razvito empatijo. In da obstajajo nekateri, ki ne čutijo empatije do sočloveka in da so taki v kombinaciji z močjo, ki jo pridobijo lahko zelo škodujejo družbi.
ishtmail
27. 07. 2011 07.43
Ne morem verjeti, da bo dobil 21 ali največ 30 let... Če se pri takih banalnih kaznih še sklicuje na neprištevnost, ga bodo strpali v kako umobolnico, čez deset let pa zaradi vzornega vedenja spet na prostost... Takega psihopata je potrebno trajno odstraniti iz družbe.
Raztezje
27. 07. 2011 05.40
Nekateri delujejo, kot da niso sposobni začutiti krivde, zato se velja ob tem vprašati, če se sploh lahko ima kdo za moralno osebo, ne da bi se počutil krivega. Tu govorimo o dveh vrstah moralne krivde. Vsi ljudje smo grešni, v sebi nosimo breme izvirnega greha, vendar zaradi tega še nismo nemoralni, ker za človeško naravo kakršna je sama po sebi, ne moremo biti krivi. Ne moremo se počutiti krive, če smo naravno tako ustvarjeni, kadar govorimo o morali, pa govorimo o svobodni volji posameznika, ki presega ta izvirni greh. Človeku se ni teba počutiti krivega, ker je to kar je, moralen človek mora biti iskren do samega sebe ter kritičen do svojih lastnih dejanj ter odločitev, da ne prizadene sebe ali drugega živega bitja, ker šele s tem lahko postane res kriv in nemoralen. Realnost ni taka, kot jo človek vidi ampak jo človek vidi tako, ker je s človeškim telesom ne more drugače videti. Najslabši ljudje torej niso razni psihopati, sadisti, spolni iztirjenci ali diktatorji, najslabši so tisti, ki v življeju ne najdejo nobenega pravega smisla. To so ljudje, ki so izgubili stik z realnim svetom, živijo v kaosu, prepuščeni na milost in nemilost svojih čustev ter nekontroliranih želja in hotenj, zato so tudi sposobni vsakršnega zla. Kdor si v življenju ne najde nobenih svojih ciljev, je lahko hitro prisiljen v odločitve, s katerimi bo prizadel druge. Uresničevanje lastnih želja in načrtov je proces, o katerem mora posameznik zavestno razmišljati, upoštevati realne okoliščine ter jim prilagoditi svoje ideje. Kdor se prepusča le trenutkom in si ne zna zamisliti nobenih lastnih vrednot, tudi ne bo znal presojati, kaj je zanj prav in pomembno, ne najde pravega veselja in užitkov, svoje življenje preživi v iskanju nekih univerzalnih vrednot, ki jih seveda nikoli ne bo našel. Zato je treba biti v življenju objektivno sebičen in se ne smemo obremenjevati z vsakim zlom, ki je del narave, moramo pa biti pozorni na lastne občutke, da z njimi ne oškodujemo ali prizadenemo druge. Veliko diktatorjev pade na tej preizkušnji, naložijo si preveliko breme za katerega mislijo, da to od njih zahteva narod, v resnici pa je to le izgovor in so v sebi prazni, posledično so sposobni vsakovrstnih, tudi najbolj okrutnih ter koruptivnih dejanj. Za to pa ni kriva narava ali neke okoliščine v svetu, sami so se tako odločili.
crnkamn
27. 07. 2011 02.19
Janrus: Mogoce kdo ve kje se lahko dobi ta manifest? Na internetu, napis anders breivik manifesto, ti bo vrgel vn nekaj linkov, sam sm ga dobil prek washington posta, pdf fajl, tko da lahko posljem na email.