Tujina

Bonitetna ocena Francije: So se zmotili ali jim je ušlo?

Pariz, 11. 11. 2011 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška bonitetna hiša Standard & Poor's je strankam poslala obvestila o tem, da je znižala bonitetno oceno Francije. Šlo je sicer za "tehnično napako", ki pa se je zgodila v najbolj nepravem trenutku.

Franciji tudi dejansko grozi, da bo izgubila najvišjo bonitetno oceno AAA.
Franciji tudi dejansko grozi, da bo izgubila najvišjo bonitetno oceno AAA. FOTO: Reuters

Sredi evropske dolžniške krize in vse slabših gospodarskih napovedi je ameriška bonitetna hiša Standard & Poor's (S&P) v četrtek nekaterim strankam poslala obvestila o tem, da je znižala bonitetno oceno Francije.

Pozneje so sicer pojasnili, da je šlo za "tehnično napako'' in zatrdili, da francoska bonitetna ocena ostaja pri AAA, obeti pa so stabilni. A ker finančni trgi že nekaj časa špekulirajo, da bi Francija lahko izgubila najvišjo bonitetno oceno, bi taka ''tehnična napaka'' lahko imela povsem realne učinke na trgih.

"Zaradi tehnične napake je bilo danes nekaterim naročnikom S&P Global Credit Portal avtomatično poslano sporočilo o znižanju bonitetne ocene Francije," je v četrtek objavil S&P. "To se ni zgodilo: boniteta Francije ostaja AAA/A-1+ s stabilnimi obeti in ta incident ni povezan z nobeno aktivnostjo revizije bonitetnih ocen. Vzroke za napako preiskujemo," so zapisali.

Francoski finančni minister Francois Baroin je k preiskavi dogodka pozval francosko in evropsko agencijo za nadzor nad finančnimi trgi.

Nerodna napaka S&P se je zgodila v času, ko se razlika med zahtevano donosnostjo na francoske in nemške 10-letne državne obveznice giblje na rekordno visoki ravni. To pomeni, da finančni trgi izgubljajo zaupanje v države z evrom, le Nemčija se jim zdi še varna.

Francoska vlada je pripravila varčevalni program in zagotavlja, da so finance države pod nadzorom. Do leta 2016 bo Francija uravnotežila proračunske prihodke in odhodke kljub zaustavljanju gospodarske rasti in težavam s sosednjo Italijo, obljublja vlada.

S&P ohranja najvišjo bonitetno oceno Francije, druga bonitetna hiša Moody's pa razmišlja o znižanju.
S&P ohranja najvišjo bonitetno oceno Francije, druga bonitetna hiša Moody's pa razmišlja o znižanju. FOTO: Reuters

A druga bonitetna agencija, Moody's, je Francijo minuli mesec opozorila, da se je njena finančna moč zmanjšala in da je "med najšibkejšimi z oceno AAA". Moody's se bo tako v prihodnjih treh mesecih odločil, ali je Francija še upravičena do stabilnih obetov za njeno bonitetno oceno ali pa je Pariz na poti k znižanju.

Številni komentatorji so v četrtek svarili, da povečevanje razlike med zahtevano donosnostjo na nemški in francoski dolg pomeni, da finančni trgi francoski dolg že smatrajo za bolj tveganega, kot nakazuje njegova najboljša bonitetna ocena. Razlika med zahtevano donosnostjo na 10-letne obveznice omenjenih držav je v četrtek dosegla nov rekord pri 1,702 odstotne točke.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
12. 11. 2011 11.58
Ni ušlo, pa tudi napaka ni, ...nevem zakaj dvomiti, vse je del večjega načrta, ...znižati ocene, države pahniti v zadolževanje, ipd. ...skratka do zloma evra, ...bonitetne hiše v Evropi niso evropske, ...tako da se ve, kam pes taco moli.
yarrick
11. 11. 2011 18.49
pa ne vem, če jim je "ušlo2 ali ne, vem pa da si francija NE zasluži Triple A bonitetne ocene.francoski skupni zunanji dolg se giblje okoli 4.7 BILJONA evrov ( France 4,698,000,000,000; by wiki), kar je nekako za četrtino ameriškega minusa, oz skoraj tretjino.Procentualno pa se gibljejo med 80 in 90% BDP zadolžitve, tko da znižanje bonintetne ocene niti nebi bila taka greška..
Hereti?na
11. 11. 2011 14.39
Uide dojenčku ali pa dementnemu.
MR-1919
11. 11. 2011 14.37
p o s. er em sa na bonitetne hiše
outHand
11. 11. 2011 13.35
mislim ej pišejo neke kvazi ugledne firme neke banalne bonitete kaj to sploh je? naj raje pogledajo pred svoj prag ameri so zadolženi tolk da celo tisočletje ne odplačajo kolk so si izposodli zadolženitolk kot da bi za primerjavo vzel štiristo evropskih unij skupaj bluz kako še jih sploh lahko upoštevajo ziher zazo kr imajo par raket z osiromašenim uranom ki so ga tudi nakradli kjer pač so z vojsko harali
minimalisch
11. 11. 2011 11.45
ups..nacrtno?..