Tujina

Ryanair naj ne bi plačeval prispevkov zaposlenim v Italiji

Bergamo, 16. 10. 2012 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tožilstvo v Bergamu je proti letalskemu prevozniku Ryanair uvedlo preiskavo zaradi domnevnega neplačila 12 milijonov evrov prispevkov za socialna zavarovanja zaposlenih. Ryanair trdi, da davkov in prispevkov v Italiji niso dolžni plačevati.

Letalo družbe Ryanair
Letalo družbe Ryanair FOTO: Reuters

Italijanska finančna policija je več mesecev preiskovala domnevne nepravilnosti nizkocenovnega letalskega prevoznika Ryanair. Po poročanju italijanskih medijev je zdaj tožilstvo tudi uradno uvedlo kazensko preiskavo. Preiskovali naj bi dve povezani kaznivi dejanji. Na eni strani naj bi Ryanair zaposlene, ki sicer živijo in delajo za družbo v Italiji, zaposlil na Irskem in tam zanje tudi odvajal vse dajatve, na drugi strani pa naj bi ti zaposleni zdravstvene in druge socialne storitve koristili na račun italijanskih blagajn.

Ker so dajatve za zaposlene na Irskem precej nižje kot v Italiji – na Irskem so plače v povprečju obdavčene 12-odstotno, v Italiji pa 37-odstotno –, si je Ryanair po ugotovitvah tožilstva zagotovil neupravičene davčne koristi v primerjavi z ostalimi letalskimi družbami na italijanskih tleh. Drugi letalski prevozniki, kot poročajo italijanski mediji, davke in prispevke za zaposlene, ki so vezani na Italijo, namreč plačujejo v Italiji.

Številka za zdaj znaša 12 milijonov evrov in se nanaša na 220 zaposlenih pri Ryanairu med junijem 2006 in februarjem 2010. K temu pa bi tožilstvo utegnilo prišteti še morebitno oškodovanje na račun zdravstvene blagajne v Lombardiji, ki pa za zdaj ne sodi v sklop tožilskih preiskav. Kazenski postopek sicer izvira iz obvestila o neplačanih prispevkih za socialna zavarovanja, ki ga je konec lanskega leta Ryanairu poslala bergamska izpostava Nacionalnega instituta za socialno varnost.

Ryanair je imel na voljo 90 dni časa, da odpravi očitane nepravilnosti in plača prispevke za 220 zaposlenih, vendar tega ni storil, zaradi česar je tožilstvo uvedlo kazensko preiskavo. V Ryanairu vztrajajo, da davkov in prispevkov v Italiji niso dolžni plačevati, ker so vsa njihova letala registrirana na Irskem in torej dejansko predstavljajo irsko ozemlje. Poleg tega v Italiji nimajo nobenega sedeža poslovanja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
16. 10. 2012 19.21
+3
Če bi si vsaka velika firma res lahko sama izmišljevala, kje bodo in kje ne bodo plačevali prispevkov, bi se vojna že začela. Tako pa bomo morda le lahko v miru uživali vsaj še nekaj časa.
rockorama
16. 10. 2012 17.49
+1
Irska izkoriščevalska mafija z O´Learyjem na čelu. Folk sam ne it delat v to firmo.
JurijGrmMlajsi
16. 10. 2012 15.29
+3
Ti so bili pri naših "podjetnikih" na šolanju!
Z globalizacijo se je odprla pandorina skrinjica za iznajdljive. Preveč so zapletli vse skupaj, da bi sedaj lahko to kontrolirali. Potreben je en dober RESET.
SilverBullet
16. 10. 2012 14.00
+2
Čaki no, iznajdljivih, sposobnih in drznih pa ja ne bi smeli štopat z nekimi poleni pod noge ala zakoni in pravila! Nenazadnje, a si misliš koliko dodatnih delovnih mest bi ustvaril Al Capone, če mu država ne bi stala na poti s svojimi socialističnimi forami... celotno družbo bi pretvoril v indijo Koromandijo! Da ne omenjam tega, koliko denarja bi država prišparala na račun nepotrebnih procesov in njegovega bivanja v zaporih. Raje bi s tem denarjem kar sama subvencionirala odprte sodnike na procesih in tako pomagala ustvarjati ugodno gospodarsko klimo...