Gospodarstvo

Ryanair bi dal ponudbo za nakup družbe Air Berlin, a se sprašuje, zakaj ima ta tolikšne izgube

Berlin, 22. 08. 2017 20.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pri Ryanairu razmišljajo o ponudbi za nakup družbe Air Berlin, njegov direktor pa se hkrati sprašuje, zakaj ima drugi največji nemški letalski prevoznik tako veliko izgubo. Pri Air Berlinu bi morali medtem objaviti rezultate poslovanja prvega polletja, a želijo stanje sedaj še enkrat preveriti in posodobiti.

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair bi bil pripravljen podati ponudbo za nakup celotne družbe Air Berlin, a potrebuje o finančnem stanju drugega največjega nemškega letalskega prevoznika več podatkov, je povedal Ryanairov glavni izvršni direktor Michael O'Leary.

Družba Air Berlin naj bi imela za nakup njenega premoženja tri interesente.
Družba Air Berlin naj bi imela za nakup njenega premoženja tri interesente. FOTO: AP

"Z veseljem bi dali ponudbo za celotni Air Berlin, ki načeloma opravlja prevoze na kratkih razdaljah, je prevoznik v okviru EU. Vendar ne vemo, koliko prestrukturiranja bo potrebnega, koliko denarja izgublja in zakaj izgublja tako veliko denarja na trgu, na katerem ga mi ustvarjamo," je dejal O'Leary.

Družba Air Berlin je minuli teden sodišče zaprosila za zaščito pred upniki, potem ko ji je njen največji lastnik, Etihad Airways iz Združenih arabskih emiratov, sporočil, da ji ne bo več finančno pomagal. Ryanair je nato na nemški zvezni urad za varstvo konkurence in Evropsko komisijo naslovil pritožbo zaradi načrtovane prodaje dela podjetja Air Berlin družbi Lufthansa. V družbi Air Berlin so sicer dejali, da so za nakup njenega premoženja v igri trije interesenti.

"Kaj bo ostalo potem, ko bo Lufthansa zaključila pogovore," se je danes glede informacij, da naj bi bila prva v pogovorih Lufthansa, vprašal O'Leary.

Na pomisleke glede okrnitve konkurence se je po Ryanairovi pritožbi minuli teden odzval tudi nemški minister za promet Alexander Dobrindt. Kot je dejal, te nevarnosti ne vidi, saj naj bi šlo le za delni prevzem.

Drugi največji nemški letalski prevoznik zadnja leta kopiči izgube. V 2015 je izguba dosegla skoraj 447 milijonov evrov, lani pa je znašala nekaj manj kot 782 milijonov evrov. Rezultate v prvem polletju letos bi glede na napoved moral objaviti minuli petek, a je objavo rezultatov zamaknil za nedoločen čas, ker da jih morajo "v luči zadnjega dogajanja" še enkrat preveriti in posodobiti.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.