Tujina

Turški minister po nizozemskih volitvah: Evropo čaka verska vojna

Haag, 16. 03. 2017 06.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Turški zunanji minister je po zmagi nizozemskega premierja Marka Rutteja na parlamentarnih volitveh dejal, da ni nobene razlike med njim in populistom Wildersom. Napovedal je, da Evropi grozi verska vojna. Evropski voditelji so sicer po večini pozdravili Ruttejevo zmago, premier Cerar je dejal, da so volivci glasovali za Evropo prihodnosti.

Turčija se je pričakovano ostro odzvala na rezultate sredinih parlamentarnih volitev na Nizozemskem. Kot so poudarili v Ankari, ni razlike med vladajočimi nizozemskimi liberalci in fašistično, proti migrantom usmerjeno politiko desničarskega populista Geerta Wildersa.

"Ni razlike, če pogledate socialdemokrate in fašističnega Wildersa. Imajo isto mentaliteto," je po poročanju turških medijev dejal turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu. Po poročanju Independenta je napovedal, da se bo v Evropi začela verska vojna. "Kam potiskate Evropo? Začel se je njen konec. Evropo vlečete v brezno," je dejal.

"Ker so bili različne vere, so se pred stotimi leti pobijali med sabo," je še dejal turški zunanji minister, pri tem pa ni pojasnil, na kaj se nanaša njegova izjava. "A naučili so se lekcije in ustanovljena sta bila Evropska unija in Svet Evrope. Evropa se vrača v te stare čase," je še dejal.

Turški zunanji minister je tudi podvomil v nizozemsko razumevanje človečnosti, demokracije in svobode. "Videli boste, v prihodnosti bomo naredili nadaljnje korake," je še posvaril, ne da bi tudi tukaj podrobno pojasnil, kaj ima v mislih.

Kasneje se je odzval tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in nizozemskemu premierju sporočil, da je izgubil Turčijo kot prijateljico. "Hej, Rutte. Iz volitev si morda izšel kot zmagovalec, a vedeti moraš, da si izgubil Turčijo kot prijateljico," je v televizijskem nagovoru dejal Erdogan.

Rutte: Konec je populizma

Dosedanji nizozemski premier Mark Rutte, čigar stranka Ljudska stranka za svobodo in demokracijo (VVD) je zmagala na sredinih parlamentarnih volitvah na Nizozemskem, je v sredo zvečer dejal, da so Nizozemci glasovali proti populizmu.

Končne neuradne rezultate parlamentarnih volitev bodo objavili z zamudo. Do davi so prešteli dobrih 93 odstotkov glasov, preostale pa bi lahko preštevali vse do petka. Predvidoma naj bi končne uradne rezultate volitev objavili 21. marca.

"To je večer, ko so Nizozemci po brexitu in ameriških volitvah rekli konec populizmu," je pred svojimi privrženci v Haagu dejal Rutte, ki bo najverjetneje ostal na premierskem položaju.

Na podlagi preštetih 93 odstotkov glasov je VVD dobila 21,2 odstotka glasov in pristala na prvem mestu. Sledi ji skrajno desna Stranka za svobodo (PVV) populista Geerta Wildersa s 13,1 odstotka glasov. Na tretje mesto so se uvrstili krščanski demokrati (CDA) z 12,6 odstotka glasov, tik za njimi so z 12,1 odstotka levo usmerjeni, liberalni demokrati (D66).

Glede na poslanske sedeže v 150-članskem nizozemskem parlamentu bo VVD dobila 33 mandatov, PVV 20, CDA in D66 pa po 19 poslanskih mandatov.

Wilders je po objavi izidov vzporednih volitev prek Twitterja Rutteju sporočil, "da se ga še ne bo znebil". Opozoril je, da je njegova stranka izboljšala rezultat glede na zadnje volitve.

Ruttejeva Ljudska stranka za svobodo in demokracijo (VVD) je zmagala na parlamentarnih volitvah.
Ruttejeva Ljudska stranka za svobodo in demokracijo (VVD) je zmagala na parlamentarnih volitvah. FOTO: AP

Veliki zmagovalki sta krščanski demokrati (CDA), ki bodo dobili 19 sedežev, potem ko jih imajo sedaj 13, in sredinska D66, ki je po vzporednih volitvah, ki jih je izvedel center Ipsos, prav tako dobila 19 poslancev, medtem ko jih ima sedaj 12. Rutte bo tako verjetno koalicijo skušal oblikovati s tema strankama. Največja poraženka volitev je Ruttejeva koalicijska partnerica od leta 2012, socialdemokratska Stranka za delo (PvDA), ki je s sedanjih 38 poslanskih sedežev padla na devet. Padec je bil celo večji, kot so napovedovale ankete. Okrepili so se tudi Zeleni, ki so po sedanjih štirih sedežih dobili 16.

81-odstotna volilna udeležba

Volilna udeležba je bila 81-odstotna oziroma najvišja po letu 1977, ko je bila 88-odstotna. Velik vpliv na to naj bi imelo lepo vreme, pa tudi želja po odločanju po žgoči predvolilni kampanji, ki je bila osredotočena bolj na iskanje identitete in kulturnih vrednot kot pa na običajna vprašanja o gospodarskem napredku.

Za glasove 13 milijonov nizozemskih volilnih upravičencev se je potegovalo rekordnih 28 strank. Za razliko od večine evropskih držav na Nizozemskem nimajo v vnaprej določenega volilnega praga za vstop v parlament, tako da imajo dobre možnosti za poslanski mandat tudi manjše stranke.

Volitve so veljale tudi za preizkus priljubljenosti skrajno desnih in populističnih strank pred letošnjimi volitvami v ključnih članicah Evropske unije, predsedniškimi v Franciji in parlamentarnimi v Nemčiji.

Potekale so v senci spora s Turčijo zaradi prepovedi udeležbe turških ministrov na zborovanju v Rotterdamu pred turškim referendumom o ustavnih spremembah.

Veselje Ruttejevih podpornikov.
Veselje Ruttejevih podpornikov. FOTO: AP

Evropski voditelji pozdravljajo rezultate

Čestitkam številnih evropskih voditeljev nizozemskemu premierju za zmago na volitvah se je pridružil tudi predsednik slovenske vlade Miro Cerar. Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, premier Cerar "pozdravlja odločitev nizozemskih volivcev, ki so odločno glasovali za Evropo prihodnosti in ne preteklosti".

Rutteju so za zmago med drugim čestitali tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, francoski predsednik Francois Hollande in nemška kanclerka Angela Merkel. Slednja sta se danes pogovarjala po telefonu in zavrnila turške nacistične primerjave. Kot so poudarili v skupnem sporočilu po pogovorih, sta odločno zavrnila nacistične primerjave Nemčije in drugih evropskih držav, kot je Nizozemska, s strani turške vlade.

Prav v Franciji bodo prihodnji mesec predsedniške volitve, na katerih se obeta, da bi v prvem krogu slavila voditeljica francoske skrajne desnice Marine Le Pen, v Nemčiji pa bodo septembra parlamentarne volitve, kjer se za kanclerski položaj ponovno poteguje Merklova, njen najresnejši tekmec pa je bivši predsednik Evropskega parlamenta, kandidat nemških socialdemokratov Martin Schulz.

Juncker je Rutteju za zmago na parlamentarnih volitvah čestital v sredo zvečer. V čestitki na Twitterju je poudaril, da je njegova zmaga na parlamentarnih volitvah na Nizozemskem glas za Evropo in proti skrajnežem.

Vrednote, kot so odprtost, spoštovanje drugih in vera v prihodnost Evrope, so edini pravi odgovor na nacionalizem in izolacionizem, ki pretresata svet. Francois Hollande

Neimenovani vir je za francosko tiskovno agencijo AFP ob tem dejal, da se v Bruslju po objavi rezultatov nizozemskih volitev občuti olajšanje. "Vrnil se je zdrav razum. Kombinacija posledic brexita in še posebej zmaga Donalda Trumpa je iz Evrope naredila dejavnik stabilnosti in razuma v svetu norosti," pa je ocenil drug neimenovani vir.

Hollande je prav tako dejal, da gre za očitno zmago nad ekstremizmom. "Vrednote, kot so odprtost, spoštovanje drugih in vera v prihodnost Evrope, so edini pravi odgovor na nacionalizem in izolacionizem, ki pretresata svet," je poudaril.

Na Twitterju se je tudi oglasil francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault, ki je čestital Nizozemcem, da so zaustavili rast skrajne desnice.

Nemška kanclerka je v telefonskem pogovoru z Rutterjem izrazila veselje za nadaljevanje sodelovanja med prijatelji, sosedi in Evropejci. Drugi nemški politiki so prav tako izrazili olajšanje. Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je rezultate označil kot zmago za Evropo in izrazil optimizem, da na skorajšnjih francoskih predsedniških volitvah prav tako ne bo slavila Le Penova. Shulz je ocenil, da so rezultati parlamentarnih volitev na Nizozemskem jasen ne Wildersovemu zaničevalni retoriki in nevzdržnim stališčem do celotnih etičnih skupin.

Le Penova je sicer ocenila rezultat skrajno desne Stranke za svobodo (PVV) populista Geerta Wildersa za zelo pozitivnega in da je "dokaz, da naše skupne ideje v različnih evropskih državah napredujejo". Kot je dejala, bi bila razočarana, če bi dobil enako oz. manjše število glasov kot na zadnjih volitvah. "Ampak jih je dobil več in stranke na oblasti so precej padle," je dodala.

Marine Le Pen je rezultat Geerta Wildersa ocenila za zelo pozitivnega.
Marine Le Pen je rezultat Geerta Wildersa ocenila za zelo pozitivnega. FOTO: AP

Odzval se je tudi kandidat francoske desnice na predsedniških volitvah Francois Fillon, ki je pod udarom škandala zaradi domnevno fiktivne zaposlitve soproge, in tvitnil, da so jasen program in vrednote politične desnice in sredine najboljša trdnjava proti populizmu in ekstremizmu.

Odzval se je tudi italijanski premier Paolo Gentiloni, ki je poudaril, da je na Nizozemskem izgubil tabor nasprotnikov Evropske unije. Kot je zapisal na Twitterju, je sedaj treba poskrbeti za preporod EU.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1698)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

knivar
17. 03. 2017 17.58
izpolni polje vzdevek 16.03.2017 21:37:32 -1 1 2 Najprej, dejstva. Turčija je čalnica NATA kot tudi Rusija TU KOMENTIRAŠ VSEPREK PAMETUJEŠ A ŠE TEGA NE VEŠ DA RUSIJA NI ČLANICA NATA
Nightyfly
17. 03. 2017 11.31
+2
prašek 17.03.2017 08:57:13 1 3 2 Da vas ne bo tako strah, pojdite regrat nabirat !************** Medko , nasvet , tudi ce ves .Strokovnjaki opozarjajo , da je zelenjava v pasu 300-400 m levo in desno jasno od avtocest takoj za v smeti ,se bolje zakopati na deponijo . Sele od tam naprej je pogojno uzitna , rekel bi -na lastno odgovornost . To sem napisal zaradi regrata ,ki ga narod nabira . Verjamem , da to ze ves , ker so delali raziskave ze v sedemdesetih letih , kaj sele danes ,ko je ze vse zastrupljeno . Dober tek vsem nam .
prašek
17. 03. 2017 12.08
+1
Se bom najprej zahvalil za dobronameren nasvet, potem bi ti pa povedal, da imam tu, kjer imam hišo cca. 50 višinskih metrov razlike nad Tržaško in cca. 4.000 kvadratnih metrov moje zemlje, kjer raste čudovit regrat ! Ker me obiskovalka nič več ne obiskuje, zadeva tudi ni nič onesnažena . Drugače pa ima spodaj še brat zemlje ........ še pa še ! Nekaj je bilo seveda jeseni preorane in najboljši regrat je ravno nabran iz razorov !
Nightyfly
17. 03. 2017 10.52
+5
jagermeister1 17.03.2017 08:30:41 1 3 2 Erdogan je samo potrdil tisto , kar je ISIS vseskozi govoril..........vojna se širi v Evropo in v imenu islama bo stopil skupaj zmerni in skrajni islam , ker v končni fazi verujejo v istega boga in isti cilj , to je islam po celem svetu ! ! ! !*******************verjetno ne bo tako hudo ,je pa res , da masa teh ljudi ustvarja nelagodnost pri vseh ,ki imamo Voltaire -a v mislih in krvi ter tako tudi zivimo in razmisljamo . Tudi sam ne bom nikoli dopustil , da mi bo kdorkoli to dediscino mojih prednikov z nasiljem poskusil odvzeti ali spremeniti . Zal pa so za taksno masovno stevilo teh ljudi krive same Evr. drzave ,ki so jih tako masovno tudi sprejemale .In to iz enega razloga . Na njih zasluziti in ustvariti bogastvo . Saj so , toda zdaj zelijo probleme razdeliti na vse druge drzave ,ki so jih spretno povabili medse v ta konglomerat predpisov . To je to . Slovenija je pridobila na dolgi rok ? Sicer pa ,po toci je skoraj prepozno zvoniti . Vsaka poroka in vsak razhod te na koncu koncev kosta .!
Uporabnik113189
17. 03. 2017 11.08
+3
Night, Erdogan ( ne Turčija) ni imel nikoli načrtov da bi se vključil v EU, prav nasprotno, on vidi EU kot podrejeno ozemlje njegovega sultanata. Iz njegovih dejanj je tudi razvidno, da potrebuje samo še dokončno predsedniško oblast, potem bo v njegovih rokah zelo močna vojaška sila, poleg vseh drugih možnosti z migracijami, energetiko preko njegovih ozemelj. Skratka, če mu bo uspelo ustvariti centralizirano vodeno državo s predsedniškim sistemom, oprati množice z verskim nabojem, potem imamo hud problem in retorika z grožnjami ter halo Evropa se bo pomnožila. . Dvomim da si takšno Turčijo želi Putin, ker potem bo moral krepko spremeniti svoj koncept obrambe.
Nightyfly
17. 03. 2017 11.25
+3
seveda , se strinjam .To sem tudi napisal , da si ta clovek zeli absolutno oblast in posledicno pridobitev moci v celi regiji , pari a pari z mogocno Saudsko kraljevo druzino ,ki komandira tiste konce . Toda na drugi je Iran , tudi zelo mocan dejavnik . Vsekakor pa sedi Erdogan na prelomu evropske z azijsko celino in to bo skusal vnovciti . Od Evrope si zeli to , da bi ga vzeli za enakopravnega sogovornika ,torej mu priznali moc , to pa pomeni ,da bi Turcijo ekonomsko dvignili za nekaj stopenj ,kar je v gospodarskem pomenu nesmisel .
Nightyfly
17. 03. 2017 11.26
+2
Hudic je samo , ker je Evropa polna Turkov , zdaj pa ta tiran grozi se z migranti ,ki jih drzi pri sebi kot blago menjave, raje izsiljevanja .
HorstWiesel
17. 03. 2017 11.33
To ni tak hudič, samo une AI in ostale klobasače o ČP treba stišat
Nightyfly
17. 03. 2017 12.08
+1
slov patriot ,,,,,,, jaz sem vedno mnenja oz.preprican v nekaj -tudi zaradi mojega zivljewnja v tujini . Ce tujci vedo , da imas svojo domovino zelo rad in se zanjo boris , te bodo spostovali , ker te morajo . Gredo iz lastne predispozicije , da imajo eno samo premesso -imeti svojo domovino radi in jo spostovati . Ce se tega zavedajo ,potem vedo , da tako ravnajo tudi domoljubi bilokje . Pustimo ob strani vsa verska in druga jajca ,zaradi katerih so kar naprej vojne . Ze ce bi opazovali zivalski svet , bi se veliko naucili .
Jimi1
17. 03. 2017 10.37
+2
Kolikor me spomin ne vara je "Judovski svetovni kongres" napovedal vojno 3 REICHU leta 1937(38?)...in v Parizu naredil atentat na nemškega vojaškega atašeja.... 3 REICH je kasneje sprejel "dokončno rešitev judovskega vprašanja".... Vemo kako se je slednja judovska "avantura" leta 1945 končala.... Zgodovina pa se ponavlja, pa se "oni najpametnejši" iz nje nikoli nič konkretnega ne naučijo.... Tudi tokrat gre za klasično vojno napoved, ki je EU vrh v svojih narko-alkoholnih blodnjah ni v stanju niti zaznati....
Emtisunce
17. 03. 2017 10.15
+7
Verska vojna se že dogaja, napad in osvajanje je, obramba pa konsenz - tepci EUjevski!
prašek
17. 03. 2017 08.57
-1
Da vas ne bo tako strah, pojdite regrat nabirat !
Uporabnik113189
17. 03. 2017 10.31
+4
Muči me dilema (podobna Hamletovi) jesti regrat ali svinjino to je sedaj vprašanje..
Jimi1
17. 03. 2017 10.38
+2
Jaz bi se odločil za pršut z teranom in svojo odločitev bom branil z vsemi sredstvi !
Nightyfly
17. 03. 2017 10.42
+2
Pozdrav obema . Kaj pa ,ce bi oboje ? Berem , da ima regrat blagodejne ucinke , celo zdravilne . Zal ga zelo malo jem , pa tudi ce bi ga ,verjetno kake spremembe ne bi videl . Vseeno pa upanje zadnje umre .Mora biti tako .
Jimi1
17. 03. 2017 10.48
+1
Prašek kakor izgleda Petek v postnem času spoštuje.... Moj poklon odločitvi g. Prašek, vendar me ob delu na polju regrad bolj slabo drži na nogah....
Uporabnik113189
17. 03. 2017 10.49
Mislil sem ( ker sem obziren človek) kaj bodo na to porekli moji muslimanski sosedi, ki vse vidjjo. Povsem možno je da s tem motim njihova religiozna čustva, pa ta maščoba od ocvirkov se lahko pojavi kdovekje in jo je težko čistit. Skrbi me, da bi me tožili glede človekovih pravic..
prašek
17. 03. 2017 10.58
+1
Jimi ...... Za delo na polju si omisli traktor. Iz lastnih izkušenj ti povem, da je veliko lažje ! Kar se pa odločitve o petkovem postu tiče ............. veš, meni moja najdražejša na regrat vrže kuhano jajce in ocvirkov, da težko vidiš regrat ! Ti pa garantiram, da te strah čisto mine ☺
prašek
17. 03. 2017 11.00
+2
Klasik ...... Ne vem sicer kje in kako stanuješ, ampak dam ti zelo dober nasvet : če le moreš, zunaj na žaru speci svinjsko vratovino in povabi sosede. Boš videl da bodo "navalili" kot mutast na telefon ☺
prašek
17. 03. 2017 11.01
+0
Drugače pa , na žaru je tudi zelo dober florentinec !
Nightyfly
17. 03. 2017 11.07
+0
Uuuuuuuuuu , fiorentina . Koliko ? 90 dek ?
Uporabnik113189
17. 03. 2017 11.10
+1
Hvala za nasvet, sem že poskusil, pa so mi preventivno prinesli popolnoma nov žar, da bom tam istočasno pekel ribe ali piščanca.
prašek
17. 03. 2017 11.12
+0
Nighty ....... Pri meni je vedno skupaj s kostjo , čez 1 kg. Kost odrežem šele, ko je pečen ! njami, njami !
prašek
17. 03. 2017 08.51
+0
Tako kot v prvem migrantskem valu, bo tudi sedaj naša oblast potegnila prave vzvode !
prašek
17. 03. 2017 08.51
+1
noire
17. 03. 2017 09.05
+1
Naredi vsem uslugo in nehaj gnojit po forumih.
prašek
17. 03. 2017 09.16
-2
Jimi1
17. 03. 2017 10.39
+1
Že videno, vladajoči bodo skupaj z Cmerarjem samo razmišljali in cmerali.....
Nightyfly
17. 03. 2017 10.43
+1
noire ........ugotavljam , da se je bonton na dalec izognil vasi fizicni pojavi . Vas ni nihce ucil vsaj osnovne kulture ,ali pa ste totalni mazohist in dosegate vrhunce ko vam nekdo vrne dvojno .
Nightyfly
17. 03. 2017 10.44
+1
Se zdaj ne vem kdo je ta Cmerar ,pa nihce noce napisati koga je s tem imenom mislil .
Jimi1
17. 03. 2017 10.51
+0
Pozdrav..... Cmero pač ni Kalimero..., čeprav sta bila oba svojedobno grobarja slovenske države oz Cmero to še vedno je....
Nightyfly
17. 03. 2017 11.10
+2
Uf , v economske sposobnost te ekipe se res ne smem in ne bom spuscal ,ker nevem nic o tem .Nekaj je pa sigurno .Tako kot je ta osebek JJ razdelil narod in ustvaril mracno vzdusje med ljudmi ,tega ni naredil se nihce . Se zdaj me malo zanima cemu je vzrok ,da to pocenja .Mascevanje ? Nekaj ga mora da to pocne .
Jimi1
17. 03. 2017 11.25
+1
Ja stari mu je 45 iz "luknje" prilezel, po tem ko so ga z ukradenimi voli zajeli... Tu gre za komplekse "Kalimerota", ki jih žal Pučnik ni znal pravilno ovrednotiti in je napačnemu dal v roke "moč opozicije in pomladnih sil"... S tem dejanjem je v Sloveniji nastopilo obdobje zime, ki bo trajalo dokler bo ta osebek na položaju kot ga zaseda... Žal je tako, posledica pa Bratuškova, Jankovič,Baučar...... Cmerar&co.
resslovenka
17. 03. 2017 08.46
+6
Verske vojne pa, naj večje zlo ki se lahko zgodi. V imenu čigavega boga, če je bog le eden?
prašek
17. 03. 2017 08.48
-1
noire
17. 03. 2017 09.06
+0
Uporabnik113189
17. 03. 2017 10.26
+2
Odlično prašek. Če bi se ljudje poglobili v zgodovino verstev, bi ugotovili da so svoje čase ćastili razne krave, pa bike, presedlali na sonce in planete, tako kot se je človekova zavest izboljševala iz opičje... Edini bog ki res je so zakoni narave..To so odkrili že v Aleksandrijski knjižnici, pa so jo "verniki" požgali, potisnili svet v temo..
Jimi1
17. 03. 2017 10.55
+0
Bog je pač odličen "razlog" za rezanje glav in natikanje le teh na kole.... Če v takšni obliki razmišljaš s svojo glavo ali Bog ne daj kot ateist najverjetneje končaš na "kolu" ali na "grmadi"... No sam zase vem na kateri strani bom, ateiste pa čaka resna dilema za katero "poimenovanje" boga se bodo takrat morali na hitro odločiti....
resslovenka
17. 03. 2017 11.07
+2
prašek 08.48-17.03.2017 No ja...ne vem. Najbrž res ne, ker ne če je njegov cilj uničiti življenje na tem planetu. Vse gre počasi in ziher v to smer. Ne po božji ali ne vem čigavi volji. Po volji tepcev, ki krojijo naše usode. Človeštvo pa sledi temu z zdravo pametjo skreganimi prepričanji.
resslovenka
17. 03. 2017 11.09
+1
Ovca12345
17. 03. 2017 08.45
+10
najbolj zalostno je pa to, da se bodo tisti ki so okrog hodili z willkomen plakati usedl na prvi avion in zviznl dalec od problemov. tisti, ki smo pa ze od zacetka upozarjal da mnozicne migracije niso ok, bomo pa naiebal.
resslovenka
17. 03. 2017 08.47
+6
Jimi1
17. 03. 2017 10.43
+2
Resno vprašanje je zgolj ali se bomo najprej "pogovorili" z bežečimi vzroki, ali z prihajujočimi problemi.... Žrtev bo manj, če se bomo začeli "podovarjati" najprej z prvimi naštetimi.... Ne verjamem, da bo Merklci Donald dal azil, ko bo na metli priletela v ZDA...?
prašek
17. 03. 2017 08.44
-2
En lep in sončen dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
prašek
17. 03. 2017 08.46
-1
Nekako me preveva občutek, da najbolj pogumne preveva strah ! Pogumni na netu, v življenju bi se pa lahko kosali z zajci !
prašek
17. 03. 2017 08.53
+1
Kaj je minusar, si tudi pogumen na netu ????
resslovenka
17. 03. 2017 08.37
+3
Nostradamus : In antikrist bo zavladal svetu". Jaz: Vse kaže tako. To je cilj teh skrajnežev s tem voditeljem vred. Česa vsega so zmožni, vemo vsi. To je en drug svet. Navdaja me z nelagodjem in skrbjo za moj rod. In ne paničarim, vendar ne se slepit.
jagermeister1
17. 03. 2017 08.30
+5
Erdogan je samo potrdil tisto , kar je ISIS vseskozi govoril..........vojna se širi v Evropo in v imenu islama bo stopil skupaj zmerni in skrajni islam , ker v končni fazi verujejo v istega boga in isti cilj , to je islam po celem svetu ! ! ! !
HorstWiesel
17. 03. 2017 08.38
+2
No, nekj teh turbanov se upam prevzeti nase
Jimi1
17. 03. 2017 10.46
+0
Tudi jaz se že veselim "začetka", bom svoje "fetiše" med njimi nabiral, kot ata od babice v onih "lepih časih" 1873 leta.... Še danes o njemu knjige govorijo....
mulc113
17. 03. 2017 08.03
+11
V Evropi imamo krščanstvo. Turek torej namiguje, da misli Islam v Evropo širiti z mečem.
HorstWiesel
17. 03. 2017 08.19
+5
A po tvoje torej mi ateisti ne spadamo v evropo?
jagermeister1
17. 03. 2017 08.27
+7
@slovenskipatriot..........ne misli , da boš v očeh islama izgledal kaj drugače od kristjana...........ali boš sprejel islam ali pa te čaka ista usoda kot kristjana ! ! ! !
HorstWiesel
17. 03. 2017 08.36
+7
Niti v sanjah ne bom sprejemal nikakršne vere, če najmanj pa neke tuje invazivne vrste. Un, ki bo želel nad mano izvajati kakršnokoli religiozno posiljevanje, me bo moral spravit pod rušo; svojo kožo pa mislim kar najdražje prodat.
mulc113
17. 03. 2017 08.46
+9
Tudi sam sem ateist in sem sprejel, da živim med kristjani. Med muslimani pa ne bom, predvsem zato, ker mi je zelo tuj njihov odnos do žensk in otrok.
kaslc 1
16. 03. 2017 23.45
+13
ja tegale zdravnika mu dol posljite
Vrhovni
16. 03. 2017 22.59
+47
Erdogan ima že 5 miljonov svojih vojakov v EU, navozil so mu še 2 m emigrantov, zna bit veselo.
jagermeister1
17. 03. 2017 08.34
+9
samo v Nemčiji naj bi bilo že čez 5 milijonov Turkov (+ ostali muslimani )..........se spomnim pred leti , ko je bilo prvenstvo v nogometu v Nemčiji in je bila tekma med Nemci in Turki , pa so že takrat Turki govorili , da igrajo na domačem terenu ! ! ! !
Mr.
16. 03. 2017 22.38
+2
@GaiusJuliusCaesar 16.03.2017 22:20:50 Najlažje je pisat neumnosti!! Le kdo nas je rinil v NATO... če si pozabil so bili to des. njaki... in neki SDS s politik je tudi kvasil neumnosti, da Turčija spada v EU... no ja opranoglaci ste danes na pohodu!
izpolni polje vzdevek
16. 03. 2017 22.48
-4
In če ne bi šli v NATO? Pol bi nas že zdavnaj Hrvati pohrustali. Joj, joj, ljudje!!!! Nas je 2 milijona. Rabimo perut velikega orla. Vedno smo jo imeli v zgodovini.
CyberWorm90
16. 03. 2017 22.48
+8
folk se je odloču na referendumu za nato al kok že blo tko k za europo itd : )))
BildiTheEmperor
16. 03. 2017 22.50
+1
Še malo pa bo mene omenjal v povezavi z marsovci. To je ko ti nek politik poškoduje možgane.
CyberWorm90
16. 03. 2017 22.51
+3
leta 2003 al kdaj že blo k je folk odloču na referendumu : )))
CyberWorm90
16. 03. 2017 22.52
+8
drgač je pa janšot kriw k bil leta 04 na ablasti hahaha
izpolni polje vzdevek
16. 03. 2017 22.55
-6
CyberWorm90
16. 03. 2017 22.58
+1
teb se tut cajt nazaj rola widm : ))) w nato pakt se je folk odloču leta 03: ))) janšot je pa prwič pršu na ablast leta 04 : )))
HorstWiesel
17. 03. 2017 08.20
In zakaj naj bi članstvo v natu bilo nujno?
jzkzfzmz
17. 03. 2017 08.33
+2
V NATO paktu smo ker je bilo tako dogovorjeno od strani naših marionetk, ki so vodili odcepitev Slovenije od Jugoslavije, kakor Hrvaška,... NO to lahko najdete na strani Živega zida, kjer je bil govor koliko dnarcov so pobrali naši politiki za odcepitev. In ja Ivana Pernrja pri nas ne objavljajo, saj govori preveč resnice z dokazi. IN še dodam na Hrvaškem ljudje počasi odpirajo oči. Ivan Pernar je vse lepo povedal o Agrokorju kako se krade... in nenazdnje imajo s strani HDZ enako željo kot pri nas.. primer TEŠ kjer so pšri nas pokradli milijončke pardon milijardo in Pernar je jasno povedal da pri njih tega ne bo! Pa dobro jutro :)
Jožajoža
16. 03. 2017 22.34
+1
jaz osebno,če bo počilo, se na vasi bojim skrajnega desničarja, ki ima na hrbtu napis sds.
izpolni polje vzdevek
16. 03. 2017 22.48
-1
Ja, ker samo on lahko poči iz neregistrirane puške s katero hodi na nezakoniti lova na živali v nezakonito zgrajeni hišici v Triglavskem narodnem parku
Jimi1
17. 03. 2017 11.05
+1
Tudi jaz bom moral v imenu preživetja pri enemu prekrščenemu politikantskemu norcu najprej "deratizirati", da se bom imel kasneje čas onim s "turbani" v miru "posvetiti".... Razmere pač lahko zahtevajo skrajne ukrepe prilagajanja od poštenega človeka, ki bi rad samo živel in preživel....
BildiTheEmperor
16. 03. 2017 22.32
+58
Orban je odreagiral na grožnje Erdogana. Poziva na vstajo v Evropi. Pravi da je dovolj brezbožnikov iz Bruslja in njihovih izdajalskih pajdašev. (levaki). Pravi da je dovolj te zlizanosti levičarjev z ultrakapitalisti ala Soros, Rothchild in podobni. Zaradi katerih interesov nas levičarji izdajajo. Pravi da je treba izdajalce iz Bruslja zaustaviti. Ne morejo taki upravljat nacionalnih držav in nacionalne države morajo oblast spet vzeti v svoje roke.
izpolni polje vzdevek
16. 03. 2017 22.34
-32
Orban, kaj bo on proti Turkom. Naj prepleza mejo, če mu je. V trenutku ko se bo vojaško zganil proti Turčiji ga bo EU vrgla iz zavezništva in bo storil vojaški, politični in ekonomski samomor skupaj z miljini mrtvih Madžarov. Bad idea.
BildiTheEmperor
16. 03. 2017 22.35
+24
Ja tebe bo moral angažirat za svetovalca, da bo uspešen :)
krtofl
16. 03. 2017 22.36
-8
joj gaius....briljiraš v vseh pogledih....
mariomandzukic
16. 03. 2017 22.48
+19
turki nikol niso bli neka vojna sila,nikol niso veljali za pogumne borce.zato pa so si jemali janicare iz balkana in jih vzgajali za vojake,zato kr so balkanci bili velik bol pogumni,fizicni vecji in mocnejsi,sploh ajnicari iz dinarskega podrocja dalmacije,hercegovine,crne gore.janicari so bili elitna vojska v turskem cesarstvu
izpolni polje vzdevek
16. 03. 2017 22.49
+0
izpolni polje vzdevek
16. 03. 2017 22.49
-15
Danes so turki ena izmed top 5 vojsk na svetu.
AlternativeFacts
16. 03. 2017 22.50
-17
Orban da poziva na vstajo po Evropi, ta prodana duša? Mu je gospodar Vladimir dal ukaz, da mora začeti delati sračko po Evropi, sedaj ko jim je prvi pudelj spušnil volitve? Pa a se tebi nič ne zdi nenavadno, da je pred enim dnevom Le Penova iskala zavezništvo pri uničenju EU in to pri Poljakih in Madžarih, ta ista Le Penova pa zna povedati veliko dobrega o Rusih, tako kot Orban? Kdaj vam bo potegnilo da je EU tr v peti tako ZDA, kor Rusom, teli populisti, pa so samo njihovi pudlji? ....
izpolni polje vzdevek
16. 03. 2017 22.57
-6
mariomandzukic
16. 03. 2017 22.59
+14
turki ena izmed top 5 vojsk na svetu :) ja seveda.ce zda,rusijo,kitajsko,francijo,anglijo,izrael,italijo,.,.preselimo na mars
AlternativeFacts
16. 03. 2017 22.32
-4
Gremo vsi patrioti v en glas..EVROPA MOJA DEŽELA.....
izpolni polje vzdevek
16. 03. 2017 22.34
-5
AlternativeFacts
16. 03. 2017 22.35
-9
JE-BI-GA
17. 03. 2017 10.29
+3
JE-BI-GA
17. 03. 2017 10.34
+2
Turkov ne maram in islama, zgodovinska dejstva !!!
Jimi1
17. 03. 2017 11.07
+2
Evropa kakršno so naredili danes po videnem NI BILA NIKOLI MOJA DEŽELA. Za Slovenijo pa sem nekoč samo mislil da je......
BildiTheEmperor
16. 03. 2017 22.20
+39
Če prav razumem SLO levake, bi oni v primeru spopada med Rusijo in Turčijo, v sklopu NATOa, branili Turke?!? hahaaaaa pa če tole ni norišnica .....
AlternativeFacts
16. 03. 2017 22.24
-5
CyberWorm90
16. 03. 2017 22.28
+14
lewaki ala korintos podpirajo killary k hotla nardit konflikt med rusijo pa ameriko : ))) po drugi strani pa obožujejo putina : )))
CyberWorm90
16. 03. 2017 22.29
+8
pol pa še misljo da je wojna rusija ws amerika k ena fuzbal tekma k bojo lohka gledal po tw pa pol nawijali kle pa komentirali hahaha
izpolni polje vzdevek
16. 03. 2017 22.29
-9
Rusija in Turčija sta obe v NATU, torej v primeru spopada NATO razpade.
CyberWorm90
16. 03. 2017 22.31
+8
kaj že blo k objawu wikileaks k hotla killary zbombat ambasado k not assagne : ))) kej tacga ne pade na pamet najbolj fanatičnemu generalu : )))
CyberWorm90
16. 03. 2017 22.31
+9
teb se res že čist blede : ))) rusija w natu hahaha
Bendit
16. 03. 2017 22.32
+7
Polje, ampak zdej pa ze dvomim da kaj kadis, po moje bolj mamile s ta veliko seflo jes, sveze nore gobe al neki tazga...Rusija v NATU, wtf?? Dej izklopi elektriko da ne bo kdo slucajno slisal kake neumnosti klatis...
izpolni polje vzdevek
16. 03. 2017 22.32
-4
Če se Rusija in Turčija spopadeta, bo razpadli Nato verjetno šel takole: Na Rusko stran Srbi, Kitajci, Severna Koreja, Indija, Poljska, Romunija, in del Severne Afrike. Na Turško stran Nemčija, Francija, VB, Italija, Preostanek EU, Izrael, ZDA, Japonska, Južna Koreja. Od teh držav kar nekaj nuklearnih velesil, tako da NIKOMUR ni v interesu da se ta spopad zgodi odkrito.
izpolni polje vzdevek
16. 03. 2017 22.32
-2
V interesu ZDA in EU je, da se Rusijo IN Turčijo ekonomsko utrudi.
BildiTheEmperor
16. 03. 2017 22.34
+11
Kakšen NATO. To je samo neka pogodba preko katere je možno izvajat nekatera vojaška zavezništva. Nič drugega. Nihče se tu ne bo spuščal v žerjavico po kostanj za drugega, če mu to ne bo v interesu.
izpolni polje vzdevek
16. 03. 2017 22.35
-2
Ja, ta pogodba je osnova za mir po drugi svetovni vojni, tako da je kar važna pogodba.
izpolni polje vzdevek
16. 03. 2017 22.35
+3
Vojne se pa itak dogajajo samo ko je komu kaj v interesu, to je osnova. Idelogija je samo za ljudstvo našopat da se meče v smrt.
izpolni polje vzdevek
16. 03. 2017 22.36
+0
Torej komu je kaj v interesu? EU? Rusija? Turčija? ZDA? To so igralci, kakšni so interesi?
Bendit
16. 03. 2017 22.38
+1
Polje teb res ocitno nc ni jasn...ugasn luc
mariomandzukic
16. 03. 2017 22.50
+0
TURCIJA IN RUSIJA SPOPADLA HAHAHAHAHAHAH.pa oni so najvecji zavezniki,o cem vi govorite.pa turcija zivi od rusije.te iskre med erdoganom in putinom so sam predstava za vas nepoznavalce
izpolni polje vzdevek
16. 03. 2017 22.50
+0
izpolni polje vzdevek
16. 03. 2017 22.51
+0
mario.....prav imaš. Vse te države so zaveznice z vsemi. Na eni strani se kregajo in spodkopavajo moč na drugi se podpirajo.
izpolni polje vzdevek
16. 03. 2017 22.52
+1
EU in Turčija sta zaveznici, ZDA in Turčija Zaveznici, EU in ZDA zaveznici, Turčija in Rusija zaveznici, Rusija in EU zaveznici, edino ZDA ni bila nikoli preveč navdušena nad Rusijo.
izpolni polje vzdevek
16. 03. 2017 22.58
+1
Vsaka izmed teh držav gleda najprej na svoje interese in potem se pogaja z drugimi. Tu ni absolutnih zavezništev ampak interesi.
Jimi1
17. 03. 2017 11.14
He,he....saj bi levaki navijali na tej "tekmi" med Rusijo in Turčijo za Turke, samo jim bo med prvimi začetki "tekme" zaradi EM udarov televizor crknil, brez njega v temni kleti pa navijanje za "naše" žal ne bo več mogoče... Po 1 mesecu v lakoti (samo preživeli) pa tudi ne bo več moči za "navijanje", ker bo potrebno vodo pa koreninice okoli bivališča iskati.... Tako nekako bi to znalo izgledati... Pa dober tek ob pasjem in mačjem mesu vam vnaprej vsem skupaj želim.... !