Tujina

Ruski vrh obseden z javnim mnenjem

Moskva, 17. 08. 2011 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medvedjev in Putin ves čas tekmujeta za naklonjenost volivcev. Končni spopad bo na predsedniških volitvah prihodnje leto. Za rast priljubljenosti pa se skupaj tudi odpravita lovit ribe.

Dnevno politiko v Kremlju večinoma narekuje javno mnenje, saj temu posvečajo ogromno pozornosti. Merijo ga vsak teden, rezultate pa dobi v roke glavni ideolog Vladislav Surkov, ki jih nato analizira skupaj z ekipo strokovnjakov. Ruski vrh, torej predsednik Dmitrij Medvedjev in premier Vladimir Putin sta tako kot ostali vrh ruske politike obsedena s priljubljenostjo med ljudmi, poroča ameriški časnik The New York Times.

Kdo bo ujel večjo?
Kdo bo ujel večjo? FOTO: Reuters

Rusko vodstvo namreč vidi priljubljenost kot ključ političnega preživetja, volitve pa so po navedbah časnika pravzaprav le nekakšen ritualni prikaz lojalnosti. 20 let po razpadu Sovjetske zveze so namreč osebnosti voditeljev ene redkih stabilnih institucij. Življenje Putina in Medvedjeva se tako zdi kot nenehna volilna kampanja, v kateri se želita čim bolj dokazati kot moška, voditelja in neustrašna borca. Seveda obvezno pred objektivom.

To je še toliko bolj pomembno, saj bo glavna tekma za premoč na naslednjih predsedniških volitvah potekala prav med njima. Bo učenec Medvedjev premagal mentorja Putina? Slednji je sicer ostal dominantna osebnost, čeprav je njegova politična funkcija premierja bistveno manj vplivna kot predsednikova.

''Ta sistem se je razvijal zadnjih deset let in temelji na podpori prebivalcev, to je dejstvo,'' je dejal predsednik fundacije za javno mnenje Aleksandr Oslon, ki tedenska poročila v Kremelj dostavlja že zadnjih 15 let. ''V zadnjih 10 letih je bilo okoli tega veliko sporov, vendar sedaj ni več nobenega dvoma. Velika podpora prebivalcev je bistvo obstoječe družbene ureditve. Na tak način je zgrajena ta država,'' je dejal.

Oslonova ustanova je ena od večih, ki pripravljajo meritve javnega mnenja. Izvajajo tudi obsežne meritve 'georejtingov'. Redno merijo mnenje 60.000 Rusov, tedenske meritve pa opravljajo na vzorcu 3000 ljudi. V analizah postavljajo tudi vprašanja, ki so zaupne narave in za katere lahko izvesta samo Putin in Medvedjev. Namen raziskav je ugotoviti upade v priljubljenosti regionalnih voditeljev, še preden postanejo prevelik problem za Kremelj. Analizirajo pa tudi priljubljenost posameznih politik med ljudmi.

In te javnomnenjske raziskave kažejo, da se ''Putinova večina'' vendarle krči. Tako Putin kot Medvedjev vstopata v volilno obdobje z najnižjo podporo od leta 2008, še vedno pa se lahko oba pohvalita z ogromno podporo po mednarodnih standardih. Bolj zanimivo je, da je precej upadla podpora Putinovi stranki Združena Rusija.

Putin in Medvedjev
Putin in Medvedjev FOTO: Reuters

Da bi zaustavili upadanje podpore, morajo pritegniti resnično podporo ljudstva, pravi poslanec iz vrst Združene Rusije in analitik blizu Kremlja Sergej Markov. ''Barvite revolucije se zgodijo, če vodja ni priljubljen,'' pravi. Da bi zaustavili padanje Putinove podpore, bi se lahko spet zatekli k avtokratskemu populizmu, znanemu kot, kako primerno, Putinov fenomen.

V času ko je Putin prvič nastopil kot kandidat za predsednika, so analize kazale, da Rusi najbolj občudujejo izmišljene superjunake. Zato mu je priljubljenost rasla tudi ves čas, ko je trdo udaril po Čečenih, prevzel nadzor na opozicijskimi televizijami in spravil uporniške oligarhe na kolena.

Po mnenju Putinu privrženih analitikov se bo to zgodilo tudi letos, vendar zaradi njegovega udara po preprodajalcih mamil, kriminalu in moralnemu propadu. Čeprav bi nekateri raje udarili po ameriški hegemoniji.

Dmitrij Medvedjev
Dmitrij Medvedjev FOTO: Reuters

Drugačni argumenti prihajajo iz liberalnejšega kroga strokovnjakov, ki pravijo, da podatki kažejo, da ljudje hočejo bolj odprt in tekmovalen politični model.

Medtem pa tako Putin kot Medvedjev tudi poleti ne počivata. Prejšnji teden je kamera sledila Putinu pri potapljanju na jugu države, tokrat je oba glavna politika ujela pri prijateljskem ribarjenju. Kdo je ujel večjo ribo, je manj pomembno, če ni na posnetku, bistveno bolj pomembno bo, kdo bo na svojo priljubljenost naslednje leto ujel več volivcev.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sherum
18. 08. 2011 09.35
w_sharky Ni samo Borut rad pred fotografi , je tudi gospod Janša velik ljubitelj kamere in publikacije
franceljtancelj
18. 08. 2011 07.21
Seveda se brigajo za javno mnenje, ker se zavedajo, da so odvisni od davkoplačevalcev. Lepo bi bilo, če tudi naši prisluhnili javnemu mnenju.
majci2205
17. 08. 2011 19.42
janez6b
17. 08. 2011 16.05
Ce prevzames nadzor se nad opozicijskimi mediji, nadzorujes tudi te, kaj je potem tezko biti izvoljen, kako se pa manipulira z ovcicami, lep primer!
P0gi
17. 08. 2011 15.09
Medtem ko ZDA ni mar za javno mnenje. V komunizmu nisi smel povedati svojega mnenja, v kapitalizmu pa lahko govoriš, a te nihče ne posluša.
DJ Suzuki
17. 08. 2011 14.53
trubar je imel pav ko je soviet hardcore naslavljal v ukrajinskem jeziku! vsakdo si zasluži košček ukrajine, celo bolgarija.
wsharky
17. 08. 2011 13.57
... ne samo ruski vrh... tudi nas Borutek se rad nasmehne kameram, ko kaj 'modrega' pove ...