Tujina

Vodja ruskih protestov Navalni za pet let v zapor

Kirov, 18. 07. 2013 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.S./G.G./STA
Komentarji
14

Sodišče je prvega moža protivladnih protestov Alekseja Navalnega spoznalo za krivega poneverbe. Sodnik ga je poslal za pet let v zapor. Navalni je prepričan, da gre za politično motiviran proces, ker je vodil proteste proti Putinu. Tožilstvo se

Navalni (na sredini) je bil spoznan za krivega.
Navalni (na sredini) je bil spoznan za krivega. FOTO: Reuters

Ruski vodja protestov Aleksej Navalni je bil spoznan za krivega poneverbe. Sodnik Sergej Blinov je dejal, da je Navalni ogoljufal lesno podjetje. Navalni trdi, da gre za politično motiviran proces, ki so ga sprožili zaradi njegovega oporekanja ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Navalni je v Kirov pripotoval iz Moskve. V sodni dvorani je imel na obrazu nasmeh, ki je izdajal njegovo vdanost v usodo, poroča BBC. Sodnik je izrekel petletno zaporno kazen.

Obsodba pomeni, da Navalni na septembrskih volitvah ne bo smel kandidirati za mesto župana Moskve. Prepoved političnega delovanja bo začela veljati šele po koncu prizivnega postopka, ne takoj po razsodbi.

Kot je poleg tega sporočil vodja njegove volilne kampanje Leonid Volkov, bo Navalni kandidaturo umaknil. Njegovi podporniki so se odločili, da bodo volitve v začetku septembra bojkotirali. "Volilni štab se spreminja v bojkotni štab," je dejal Volkov.

Tožilstvo je zanj zahtevalo šest let zapora in denarno kazen milijon rubljev (30.000 ameriških dolarjev) zaradi poneverbe v poslu z lesom iz leta 2009, ko je bil svetovalec guvernerja regije Kirov. Javno podjetje Kirovles naj bi oškodoval za okoli 400.000 evrov.

Navalni je vodil množično protestno gibanje proti Putinu decembra 2011, proti njemu pa poteka več preiskav. Ruska opozicija oblasti obtožuje, da želi s sodnimi procesi umakniti Navalnega iz političnega življenja.

Tožilstvo se je pritožilo, ker so Navalnega takoj strpali v pripor

Po obsodbi že potekajo protesti. V Moskvi in Sankt Peterburgu se je zbralo več tisoč ljudi, policija je več deset protestnikov pridržala.

Rusko generalno tožilstvo se je medtem presenetljivo pritožilo na odločitev sodišča. Tožilstvo ocenjuje, da ni obstajal prav noben razlog za to, da so Navalnega danes v sodni dvorani v mestu Kirov takoj po izreku obsodbe prijeli in ga odpeljali v pripor. Izrečena kazen namreč še ni pravnomočna, Navalni pa ima še pravico do pritožbe.

Po obsodbi so se v Moskvi zbrali protestniki.
Po obsodbi so se v Moskvi zbrali protestniki. FOTO: Reuters

Gre za selektivno rabo vladavine prava?

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je že izrazila zaskrbljenost zaradi obsodbe, ki po njenem prepričanju sproža "številna vprašanja" glede delovanja pravne države v Rusiji. Obtožbe tako proti Navalnemu kot soobtoženemu Ofecerovu na sodišču niso bile zadostno podkrepljene z dokazi, je zapisala v sporočilu.

"Civilna družba v razkrivanju kršitev in pri zaščiti človekovih pravic igra pomembno vlogo in ne sme biti utišana," je še sporočila.

Velika Britanija je opozorila pred "selektivno rabo vladavine prava". "Odločitev, da se Navalnega obsodi na pet let, je ponovno vzbudila zaskrbljenost glede selektivne rabe vladavine prava v Rusiji," je menil britanski zunanji minister William Hague in dodal, da so obveščeni, da se bo Navalni na obsodbo pritožil.

ZDA so izrazile "globoko razočaranje" nad obsodbo. "Smo globoko razočarani nad obsodbo Navalnega in nad očitnimi političnimi motivacijami pri tem sojenju," je sporočil veleposlanik ZDA v Rusiji Michael McFaul.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odgovorje42
19. 07. 2013 00.56
+1
Lol ashtonova & co. pa Snowden? Pa Manning? Tam pa tiho?
KlubPravilnoPretepenihŽena
18. 07. 2013 21.21
+1
Rusija bo slej ko prej podlegla državljanski vojni, podpora Assadu se že pozna na Kitajskem, kjer je baje bilo ubitih 20 policistov, Rusiji je največji sovražnik Putin, ki še vedno misli, da lahko sam filtrira vse konsekvence današnjega časa v Ameriki odgovornost obsežnih in globalnih deliktov porazdelijo na celo prebivalstvo in vse institucije v Rusiji so pa še vedno v kraljevini in se zanašajo na vsemogočnega kralja, ki se mu že močno pozna nervoza in podložnost zahodu....živeli
nevski
18. 07. 2013 19.24
+0
Če je tat, mu je mesto v zaporu. Sicer pa je Putin tudi odstavil obrambnega ministra Serdjukova in nekaj lokalnih veljakov zaradi korupcije.
Drejcslo
18. 07. 2013 20.30
+11
Putinovi prijatelji pa mastno služijo na račun prihajajoče Olimpijade. Če v Sloveniji km avtoceste stane 3x toliko kot v Evropi, potem v Rusiji kilometer "olimpijske ceste" stane 30x toliko.
Drejcslo
18. 07. 2013 20.34
+10
Če je tat? Navalni je bil že 2x oproščen vseh obtožb na sodišču - kar je v Rusiji velika redkost v za državo pomembnih procesih. Ni bilo dovolj dobro, zato so organizirali še dodaten proces s sodnikom s priimkom Palačinka. In v podaljšku se je Blinček izkazal.
KlubPravilnoPretepenihŽena
18. 07. 2013 21.23
+3
Putin ima 220 nepremičnin po svetu...toliko o korupciji hahaha
nevski
19. 07. 2013 19.46
Malo poglej, kaj vse gradijo v Sočiju. Pri nas bi za to namesto 50 milijard rabili 150 milijard (TEŠ6).
Drejcslo
20. 07. 2013 20.47
+1
Si res pogledal, kaj tam gradijo, npr. stolp iz Pizze in cela zgodba okoli tega, poisci v iskalniku "pizanskaya bashnya sochi". Si res pogledal, kaj vse gradi Rotenberg, posici v iskalniku "putin buddy gets 7 billion of deals for sochi olympics". Res da si povezan z Novim mestom (Novgorodom), ampak vseeno ne glej samo skozi perspektivo rtvslo in zombieyashika.
appollyon
18. 07. 2013 10.55
-16
Upam da tudi pri nas kakšnega pro-komunističnega protestnika ki maha z simbolom totaliarnega režima sovjetske zveze, obtožijo poneverb in ga strpajo v zapor!
Shisui
18. 07. 2013 15.00
+2
Eden je že v postopku, sicer pa pravi, da se bo pritožil :)
Drejcslo
18. 07. 2013 20.21
+6
Če že želiš koga povezati s pro-komunisti, potem je Putin pravi naslov. Obsodili so človeka, ki se bori proti Putinovemu vse bolj totalitarnemu sistemu. Oblast se ga boji, ker Navalni kandidira za župana Moskve in mu število glasov v raziskavah javnega mnenja vztrajno raste. Navkljub propagandi na vseh ruskih javnih TV kanalih - kot jih v Rusiji imenujejo "Zombi Kanali". Pozanimaj se o tem, kako v Rusiji poneverjajo volitve, kako Putin sledi svetlim vzgledom Stalina, kakšne zakone sprejema njihov parlament in kdo sedi v tem parlamentu.
Hilarij71
18. 07. 2013 10.50
-10
V ameriki so prejšni teden obsodili žensko (seveda črnko), ki je ustrelila enkrat vzrak s pištolo - v opozorilo nasilnemu možu - na 20 let zapora. Koga pa briga CIA plačanec, ki je organiziral nasilne demonstracije - dobil je kar je zaslužil - v ameriki bi bil pa obsojen na smrt.
Drejcslo
18. 07. 2013 20.25
+5
O kakšnem CIA plačancu govoriš? No, razen če ti je všeč Stalin, potem pa razumem, da ti ustreza obstoječa oblast Vladimira Vladimiroviča. Na srečo v Rusiji še deluje internet in neodvisne radijske postaje. TV postaje so pod popolnim vplivom carjeve oblasti. Nasilne demonstracije? Ja, tako kot v Turčiji, ko so nasilje organizirali policisti in vojaki v civilu.
I G N O R A N T
18. 07. 2013 10.06
+1
Oligarhi so v redu tam?