Tujina

Ruski parlament za neodvisnost

Tbilisi/Moskva, 25. 08. 2008 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Oba domova ruskega parlamenta sta po glasovanju na predsednika Dmitrija Medvedjeva naslovila zahtevo za priznanje neodvisnost Abhazije in Južne Osetije.

ZDA preučujejo svoj "celoten odnos" z Rusijo, je sporočil predstavnik Bele hiše Tony Fratto. Rusiji je obenem očital, da še vedno ne spoštuje mirovnega načrta za končanje nasilja v Gruziji, glede napovedi o ruskem priznanju Južne Osetije in Abhazije pa je Moskvo opozoril, da ne more odločati o usodi gruzijskih regij.

450 poslancev spodnjega doma parlamenta, dume, je soglasno sprejelo deklaracijo, v kateri predsednika Dmitrija Medvedjeva pozivajo, naj uradno prizna Južno Osetijo in Abhazijo kot samostojni državi. Predsednik sveta federacije Sergej Mironov je ob tem poudaril, da odnosi med Rusijo in Gruzijo po genocidu slednje v Južni Osetiji ne bodo nikoli več enaki. Že pred tem je zgornji dom ruskega parlamenta s 130 glasovi za sprejel odločitev o priznanju pokrajin Abhazije in Južne Osetije.

"Prebivalci Južne Osetije in Abhazije imajo pravico biti neodvisni“, je dejal predsednik zgornjega doma parlamenta Sergej Mironov.
"Prebivalci Južne Osetije in Abhazije imajo pravico biti neodvisni“, je dejal predsednik zgornjega doma parlamenta Sergej Mironov. FOTO: Reuters

"Sedaj je jasno, po agresiji Gruzije proti Južni Osetiji, da se odnosi med Gruzijo in Južno Osetijo in Gruzijo ter pokrajino Abhazijo ne morejo vrniti na prejšnje stanje“, je dejal predsednik zgornjega doma parlamenta Sergej Mironov.

"Prebivalci Južne Osetije in Abhazije imajo pravico biti neodvisni“, je še dejal. Zahteva za Medvedjeva sicer ni zavezujoča, vendar politični analitiki poudarjajo, da bi to omogočilo Rusiji boljša pogajalska izhodišča z Zahodom glede prisotnosti ruske vojske v Gruziji.

Sklic Evropskega sveta

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki predseduje Evropski uniji, je danes na zahtevo večine članic EU za 1. september sklical vrh Evropskega sveta o prihodnosti odnosov EU z Rusijo. Govora naj bi bilo tudi o nadaljni pomoči Gruziji. Kot je znano, je Rusija že v petek sporočila, da je končala umik svojih sil iz Gruzije, razen iz pokrajin Južne Osetije in Abhazije ter okoliških tamponskih con.

Ob tem je še zatrdila, da bo ohranila pomembne strateške položaje na zahodu države, predvsem okoli pristaniškega mesta Poti.

Mesto Gori.
Mesto Gori. FOTO: Reuters

Sarkozy je v sobotnem telefonskem pogovoru od ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva zahteval "hiter umik" ruskih sil s cestne povezave, ki vodi od Potija do bližnjega Senakija. Ruskemu predsedniku se je ob tem zahvalil za uresničitev zaveze o umiku ruskih sil iz Gruzije. Oba predsednika sta izpostavila tudi pomen popolne uresničitve sporazuma o prekinitvi ognja v šestih točkah, ki ga je v imenu EU predlagalo francosko predsedstvo EU.

Humanitarna pomoč

Številni Gruzijci so še vedno odvisni od humanitarne pomoči. Večjo pošiljko pomoči je v nedeljo pripeljala ameriška bojna ladja, ki se je zasidrala v Batumiju. Še eno črnomorsko pristanišče, Poti, ki leži okoli 80 kilometrov severneje, pa ostaja pod nadzorom ruskih sil.

Zveza Nato je večkrat pozvala k umiku ruskih sil iz Gruzije na svoje položaje pred izbruhom krize 6. avgusta. Tiskovna predstavnica za Nato Carmen Romero je še pojasnila, da je bilo stališče Nata vedno poziv k popolni prekinitvi ognja in da se to ni spremenilo.

Ozadje konflikta

Gruzijska vojska je napadla Južno Osetijo, saj naj bi zaznali premike 'oboroženih separatistov'. V konflikt se je vmešala tudi Rusija, ki zatrjuje, da želi le zaščititi svoje državljane (več kot 90 odstotkov prebivalcev Južne Osetije ima rusko državljanstvo) in pripadnike ruskih mirovnih sil.

Naftovodi, ki potekajo skozi Gruzijo, so pomembna strateška točka za zahodne države. Južna Osetija mednarodno ni priznana, čeprav je po razpadu Sovjetske zveze razglasila neodvisnost in si jo izborila v vojni z Gruzijo. Gruzija Rusiji očita, da vojaško pomaga Južni Osetiji ter s tem ohranja svojo prisotnost na Kavkazu. Abhazija, ki je s svojimi vojaki tudi prisotna v gruzijsko-ruskem spopadu, je druga pokrajina, ki si jo Gruzija želi ponovno priključiti k svojemu ozemlju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

klavdijl
27. 08. 2008 17.49
hja konec vladavine ZDA... ne bi rekel kar oni lahko še zdaj počenjo v Afganistanu pa kar so dovolil Izraelu da je počel ... zdaj ko pa Rusi delajo podobno se pa vsa svetovna skupnost zgraža in opozarja vse skupaj je že prav patetično enostransko prilizovanje
zakretene
26. 08. 2008 20.30
Genocidni Tatari pod Putinofilsko podgano spet na pohodu.
Mauzer_1389
26. 08. 2008 17.59
RUSI ŠE REPUBLIKO SRPSKO! ZACETEK KONCA AMERISKE VLADAVINE!!!! NATO POTREBUJE RUSIJO, NE RUSIJA NATA!
lockd
26. 08. 2008 13.59
MEDVEDJEV JE PRIZNAL J. OSETIJO IN ABHAZIJO
anton123
25. 08. 2008 21.54
Ni treba nasteveti take regije kot so Tatarstan ali Cecenija, tam se danes nihce noce osamosvojiti, z Rusi se jim prav uredu zvi! Dobivajo dobro financiranje, vecje kot pa ce bi bili v EU. Zakaj pa mislite da hocejo osetijci in abhazijci it iz gruzije v rusijo.
12543
25. 08. 2008 20.37
Zahod je naredil umetno državo Kosovo. Ne glede vse so odprli pot Rusiji pri pokrajinah, ki so si že izvojevali neodvisnost
lockd
25. 08. 2008 18.43
RUsi priznajte še Republiko Srpsko.
DarthRevan
25. 08. 2008 17.47
Pirates, Quebec je imel ta referendum že 2x. Drugi je padel le za pol odstotka. Če bo še eden, bo zelo verjetno uspel.
bluestar
25. 08. 2008 16.59
Putin mora zaščititi obmorsko letovišče Soči, ki je nevarno blizu Gruzijske meje še dovolj zgodaj, tam bodo leta 2014 zimske olimpijske igre. Tudi zato potrebuje abhazijo..
bluestar
25. 08. 2008 16.53
Sedaj se vsaj vidi, zakaj je rusija podpirala srbe pri kosovu. V bistvu jih je izkoristila, da bi lahko zaščitila svoje apetite po ozemlju druge države v svoji regiji. Fučka se njim za srbe in za kosovo.....
klavdijl
25. 08. 2008 16.35
Quebec je mel referendum kjer so se odločil da se ne bodo odcepili... je pa Kanada na njihovo željo po odcepitvi sicer rekla... ok če hočte... :)
jonson
25. 08. 2008 16.28
Pa texas bo zahteval samostojnost, pa kalifornija, florida, hawaii in ostale države ZDA. P aljaska bi tudi rada samostojnost. Da ne govorim o indijanskih plemenih v ZDA, ki so bili skoraj iztrebljeni, zahtevajo neodvisno državo.
stafordcic@email.si
25. 08. 2008 16.12
ajmo braco rusi tko se to dela oko za oko zub za zub
DarthRevan
25. 08. 2008 15.33
Hehe....Pygmalion...pozabljaš na Quebec v Kanadi, pa Korziko, Baskijo, Škotsko... Misliš da je Rusija edina država ki ima separatistične regije? (konec koncev pri tako ogromni državi to ni nič čudnega)
porka.malorka
25. 08. 2008 14.45
Prav je če so se kosovci lohka se lohka tud te
Pygmalion
25. 08. 2008 14.11
niu pa še Ingušetija, Dagestan, Severna Osetija, Tatarstan, pa še Sibirske republike, pa bomo od Sibirskih republik kupovali nafto :-))
niu
25. 08. 2008 13.42
potem se pa lahko še čečenija odcepi od rusije. bomo vidli kako bodo rusi takrat "navdušeni"
G10
25. 08. 2008 13.29
Pravilno, naj se odcepijo in bo kao mir... potem pa še Baskija, Flamski del Belgije, Republika Srbska in vsi ostali...
Uroš Palhartinger
25. 08. 2008 12.55
Kosovski precedens...
mafia89
25. 08. 2008 12.30