Tujina

Ruski letali pristali v Siriji: na krovu naj bi bila humanitarna pomoč

Moskva, 13. 09. 2015 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruske oblasti trdijo, da sta letali, ki sta pristali v oporišču pod vodstvom Asadovih sil, nosili humanitarno pomoč. ZDA in Nato so v začetku tedna zaskrbljeno razlagali, da Rusija krepi vojaško prisotnost v Siriji. Kremelj pa je to zanikal.

Dve ruski tovorni letali, ki naj bi nosili okoli 80 ton humanitarne pomoči, sta pristali v Siriji, poročajo sirski državni mediji. Poročilo prihaja v času, ko se krepijo govorice, da se Rusija vse bolj vmešava v sirski konflikt.

Letali sta pristali v bazi blizu mesta Latakia, ki je oporišče sirskega predsednika Bašarja al Asada. Rusija je bila vseskozi njegova zaveznici in analitiki menijo, da bi Asad že padel, če ne bi imel njene podpore.

Letali sta nosili material, da postavijo kamp za begunce, je zatrdil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Maj Gen Igor Konašenkov. Dodal je, da je tovor sestavljen s postelj, štedilnikov, vodnih zbiralnikov in hrane.

Fotografije letal je posredovala sirska državna tiskovna agencija Sana.

Rusija zanika

ZDA in Nato so v začetku tedna zaskrbljeno razlagali, da Rusija krepi vojaško prisotnost v Siriji. Kremelj je to zanikal, je pa zunanji minister Sergej Lavrov dejal, da bo Rusija Siriji poslala več pomoči, če bo treba. ''Rusija pošilja letala v Siriji tako z vojaško opremo v skladu z dogovorom in s humanitarno pomočjo,'' je dejal. ''Rusija dodatnih korakov ni naredila,'' je dodal.

ZDA menijo, da bi Rusija Asadu lahko pomagala, ker je izgubil veliko teritorija. Sirske vladne sile so namreč nedavno izgubile nadzor nad ključno letalsko bazi v severovzhodni provinci Idlib.
Prejšnji torek Bolgarija sicer ni dovolila, da bi ruska letala letela prek njenega zračnega prostora, a nato je dobila dovoljenje za prelet iranskega teritorija.

In med tem velesili Rusija in ZDA stojijo vsaka na svojem bregu, ljudje v vojni umirajo naprej. Do zdaj je umrlo najmanj 240.000 ljudi, na milijone oseb je zbežalo iz državo. Številni so si za cilj izbrali Evropo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3