Tujina

Ruski embargo: tovornjaki s hrano že obračajo na meji, bo Evropa ostala brez ruskega plina?

Helsinki/Moskva, 08. 08. 2014 09.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.K./M.R./STA
Komentarji
378

Ruski embargo na uvoz hrane iz EU, ZDA, Avstralije, Kanade in Norveške se že čuti, čeprav zahodne države zagotavljajo, da hujših posledic ne bo. Tako na rusko-finski meji že nastajajo kolone tovornjakov s hrano, ki izdelkov zaradi embarga ne morejo prepeljati v Rusijo. Ukrajina napoveduje, da bo prepovedala tranzit ruskega plina.

Kar 43 odstotkov prehranskih izdelkov, ki jih Rusi kupijo, je uvoženih.
Kar 43 odstotkov prehranskih izdelkov, ki jih Rusi kupijo, je uvoženih. FOTO: Reuters
Evropski komisar za kmetijstvo Dacian Ciolos je v luči ruske prepovedi uvoza hrane iz EU kmetijskemu sektorju v uniji izrekel podporo. "Razumem vznemirjenje prizadetih kmetov. Imamo potrebne instrumente, da jim pomagamo, če se bo to izkazalo za potrebno. To vključuje tudi krizno rezervo, ki je že na voljo," je zagotovil.

Predstavniki ameriške administracije so ruske sankcije proti Zahodu označili za politično motivirane in zanemarljive. Po prepričanju Washingtona gre dejansko za sankcije proti Rusom samim, saj bodo posledice sankcij veliko hujše zanje kot pa za Zahod. Ruske sankcije so za ameriške potrošnike celo dobra novica, saj bodo znižale cene tamkajšnje perutnine, ki predstavlja velik del ameriškega prehrambenega izvoza v Rusijo.

Tudi nemški kmetijski minister Christian Schmidt miri, da posledice ne bodo tako hude, kot se skuša prikazati v javnosti. Kot trdi, je ruski trg že tako tvegan in se je nemški izvoz na ta trg že zdaj drastično zmanjševal. Tudi slovensko zunanje ministrstvo se je že odzvalo na embargo in izrazilo obžalovanje, a podatke, kaj bi to pomenilo za slovenska podjetja, še zbirajo. So pa toliko bolj zaskrbljeni na gospodarski zbornici. Opozarjajo, da jim bo embargo povzročil poslovno škodo, bojijo pa se tudi viškov izdelkov na evropskem trgu, s čimer bi se znižale cene živilskih proizvodov.

Prav tega pa se veselijo v Grčiji, poroča Euronews. "Ljudje bodo jedli hrano s popustom. Samo pridelovalci bodo manj zaslužili, to je edini problem. Njih bo embargo prizadel, ljudje v mestih pa bodo jedli poceni sadje in zelenjavo," pravi trgovec s sadjem Spilios Nassopoulos. In medtem ko se večji del Evrope le sprašuje in špekulira, kaj bo prinesel embargo, se njegove prve posledice že poznajo na finsko-ruski meji. Tako tam nastajajo dolge kolone tovornjakov s hrano, ki jih ne spustijo v Rusijo.

V embargu vidijo priložnost države, ki jih ta ni zadel. Tako brazilska mesna industrija pravi, da bi morali izkoristiti to zlato priložnost in izvoziti še več mesa v Rusijo. Ta je sicer že zdaj drugi največji uvoznik brazilske svinjine in govedine.
V embargu vidijo priložnost države, ki jih ta ni zadel. Tako brazilska mesna industrija pravi, da bi morali izkoristiti to zlato priložnost in izvoziti še več mesa v Rusijo. Ta je sicer že zdaj drugi največji uvoznik brazilske svinjine in govedine. FOTO: Reuters

Sicer pa vsi poudarjajo, da bo imel embargo hujše posledice za ruske državljane kot pa za evropska oziroma zahodna podjetja. Kar 43 odstotkov hrane, ki jo Rusi pojedo, je uvožene. Polovico sirov v Rusijo pride iz tujine, prav tako skoraj dve tretjini zelenjave ter približno četrtina govedine in svinjine. A potrošniki niso zaskrbljeni, v embargu vidijo celo priložnost. "Mislim, da je to prava odločitev. To je priložnost za naše pridelovalce hrane, da povečajo svoj delež v ruskih trgovinah. Tako bomo tudi začeli kupovati več domače hrane," pravi nakupovalka iz Moskve.

Ukrajina napovedala ukrepe proti Rusiji

Sicer pa je danes ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk obelodanil seznam sankcij, ki so uperjene proti nizu podjetij in posameznikov, predvsem iz Rusije. Sankcije ciljajo tiste, ki naj bi podprli rusko priključitev Krima in financirali proruske separatiste na vzhodu Ukrajine. Parlament v Kijevu bo o sankcijah odločal v torek. Seznam vključuje 65 večinoma ruskih podjetij in 172 "državljanov Rusije in drugih držav", je povedal.

Predlog zakona predvideva niz povračilnih ukrepov, kot so prepoved vstopa v Ukrajino ali zamrznitev premoženja, pa tudi prepoved izvršitve nekaterih finančnih operacij. Po besedah Jacenjuka ukrepi zadevajo tudi prepoved tranzita naravnih virov. Skoraj polovica ruskega zemeljskega plina, ki ga potroši Evropa, gre preko ukrajinskega ozemlja.

Jacenjuk je sicer povedal, da bi lahko Ukrajina, v primeru najslabšega scenarija, zabeležila izgube v višini sedem milijard dolarjev, ne le zaradi sankcij, temveč tudi zaradi agresivne politike Kremlja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (378)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hanzz
10. 08. 2014 10.21
+3
Že čakam kdaj se bo pocenila hrana!!! O kateri govorijo vsi ministri!!!
vezuv_
10. 08. 2014 09.43
Spet razgete glave in odločitve za svojo rt ne pa tudi upoštevanje širše javnosti. Kar pa zadeva izdelkov z visoko ceno - hmmm mogoče bo pa čas, da se cena mesa malo zniža, ker je zadnje čase vrtoglavo naraslo.
blef
10. 08. 2014 09.25
+4
Rus je rus in tako smešni ukrepi bodo škodovali samo eu. Nesposobneži ......
roten
10. 08. 2014 09.14
-1
UKRAJINA BO POZIMI ZMRZNILA TAKO IN DRUGAČE BO OBAMA PLIN POSLAL V VREČKI
Beopen
10. 08. 2014 08.39
+5
Super. Bravo Rusija. Ne pustite se Ameriški politiki želje svetovnega policaja.
pikiflongi
10. 08. 2014 08.56
+0
Sam še kakšne vodene rakete morjo prletet na tvojo glavo
cirus
10. 08. 2014 08.24
+3
Konflikt v Ukrajini koristi največ Putinu in ZDA . Putinu za to, ker odvrača pozornost od notranjih problemov Rusije in ZDA , ker to močno oslabi Evropsko gospodarstvo. Da tam umirajo ljudje, ne moti nikogar.
?udežni de?ek
10. 08. 2014 07.36
balast ne bo prizadet
setisfekšn
10. 08. 2014 04.54
+4
to je kapitalizem!pohlep po dobičku¨!sam kolk bo kdo komu prodal in zaslužil!!Ta mega proizvodnja škart in umetne nezdrave robe se mora enkrat končat!!
pikiflongi
10. 08. 2014 08.57
+3
joja11
09. 08. 2014 20.49
+0
slovenija lahko ponovno pade v recesijo zaradi velikih...res žalostno
peet001
09. 08. 2014 23.05
+15
Fika Armel
09. 08. 2014 20.17
-19
Naj se igrajo ti Rusi a ko bo Rusom zmankalo hrane a kaj potem si bodo lahko nazdravili z tekočim plinom a tega ne vedo da imajo tudi ponekod lakoto in siromašno okolje a Putin in okrog njega bodo že lepo živeli a narod se bo nekoč pobunil ker lačna vojska se nebo borila in kmetje tudi v nedogled Putina in njegovo mesto nebodo dolgo zalagali z hrano bo tudi tega konec a kaj potem,bo hudič ja,ja ...........-----------............
nevski
09. 08. 2014 21.20
+20
Zakaj bi jim zmanjkalo hrane, če so izvozniki hrane? Uvažali so zaradi WTO dogovorov.
galop
09. 08. 2014 22.30
+20
Hrano lahko uvažajo tudi iz kje drugje kot eu in amerike.Lačni sigurno ne bodo,bolj bomo lačni pri nas,poglej si vrste na rdečem križu in karitasu.
Noro1
10. 08. 2014 15.57
-1
Vse je cisto preprosto. Tako Amerika kot Rusija nujno rabita vojno.... U vojnise najlazje prikeije denar katerega ze davno ni vec. Hkrati pa se zluzi nov denar. Tako je bilo vedno in tako bo tudi naprej.
scernig
09. 08. 2014 20.00
+8
Vse je isti šmorn eni kot drugi podpirajo elito ki vlada ovcam!!!!!!!!!!!
Rains-
09. 08. 2014 18.06
-25
Rusi bodo kmalu v vrstah stali za WC papir.
prašekk
09. 08. 2014 19.17
+19
bozicki
09. 08. 2014 16.45
+15
Nemški pilot Pater Haisenko, ki je skušal poiskati vzrok za nesrečo na podlagi številnih posnetkov, ki te dni polnijo strani na medmrežju (navaja pa hkrati, da so nekateri posnetki tudi že izginili !). Kot pravi, je bil najprej presenečen, kako malo fotografij razbitin je bilo moč najti s pomočjo Googla. Večina jih je v slabi ločljivosti, z izjemo ene: dela kokpita na pilotovi (levi) strani. Prav ta posnetek pa je po mnenju nemškega pilota (upravljal je med drugim tudi velikega trimotornega DC-10) šokanten. Vse posnetke je nemški pilot dobil z medmrežja, priporoča pa pozoren ogled slednje, ki jo je moč naložiti kot PDF v dobri ločljivosti. Kar je nujno, kot pravi, če hočete razumeti njegov opis. Posnetek nedvoumno, jasno in glasno govori, da so na tej oplati kokpita sledovi luščenja površine, vidne pa tudi vstopne in izstopne luknje. Rob teh lukenj je upognjen navznoter. Te manjše luknje so okrogle in »čiste«, kažejo pa na točke – luknje zadetkov, kot bi bile te posledica izstrelkov kalibra 30 mm. Tudi izstopne luknje, malce večje in napete, kažejo kot da bi bile posledica izstrelkov istega kalibra. Nemški pilot tudi navaja, da so »topovske krogle 30 mm« prebile najtrši del pilotske kabine, ki ima močnejšo zaščito zaradi morebitnih trkov ptic pri velikih hitrostih. (pri tem navaja primer padca Pan Americanovega letala pri Lockerbyju, ko je del nosu letala ostal pri padcu nepoškodovan prav zaradi trdnosti.) Su-25 ima vgrajen dvojni top GSh-302/AO-17A in ima v nabojniku 250 nabojev dveh vrst: eksplozivne in fragmentacijske, namenjene pa so uničevanju lahkih oklepnikov in slabše zaščitenih vozil ter posadk na bojišču. Nemški pilot dodaja še podatke o največji operativni višini Su-25. Ta naj bi bila vsaj 10.000 m, po nekaterih referenčnih virih (“Flugzeuge der Welt” W. Greena iz leta 1984) pa cello 10.670 m. Od takrat pa so Su-25 frogfoote zanesljivo še posodobili in nadgradili.
pikiflongi
10. 08. 2014 09.01
Čestitke inženirjem, sam take zadeve vedno pridejo v roke brezvestnim neizobraženim revolucionarjem. Žal
bozicki
09. 08. 2014 16.43
+7
Nemški pilot Pater Haisenko, ki je skušal poiskati vzrok za nesrečo na podlagi številnih posnetkov, ki te dni polnijo strani na medmrežju (navaja pa hkrati, da so nekateri posnetki tudi že izginili !). Kot pravi, je bil najprej presenečen, kako malo fotografij razbitin je bilo moč najti s pomočjo Googla. Večina jih je v slabi ločljivosti, z izjemo ene: dela kokpita na pilotovi (levi) strani. Prav ta posnetek pa je po mnenju nemškega pilota (upravljal je med drugim tudi velikega trimotornega DC-10) šokanten. Vse posnetke je nemški pilot dobil z medmrežja, priporoča pa pozoren ogled slednje, ki jo je moč naložiti kot PDF v dobri ločljivosti. Kar je nujno, kot pravi, če hočete razumeti njegov opis. Posnetek nedvoumno, jasno in glasno govori, da so na tej oplati kokpita sledovi luščenja površine, vidne pa tudi vstopne in izstopne luknje. Rob teh lukenj je upognjen navznoter. Te manjše luknje so okrogle in »čiste«, kažejo pa na točke – luknje zadetkov, kot bi bile te posledica izstrelkov kalibra 30 mm. Tudi izstopne luknje, malce večje in napete, kažejo kot da bi bile posledica izstrelkov istega kalibra. Nemški pilot tudi navaja, da so »topovske krogle 30 mm« prebile najtrši del pilotske kabine, ki ima močnejšo zaščito zaradi morebitnih trkov ptic pri velikih hitrostih. (pri tem navaja primer padca Pan Americanovega letala pri Lockerbyju, ko je del nosu letala ostal pri padcu nepoškodovan prav zaradi trdnosti.) Su-25 ima vgrajen dvojni top GSh-302/AO-17A in ima v nabojniku 250 nabojev dveh vrst: eksplozivne in fragmentacijske, namenjene pa so uničevanju lahkih oklepnikov in slabše zaščitenih vozil ter posadk na bojišču. Nemški pilot dodaja še podatke o največji operativni višini Su-25. Ta naj bi bila vsaj 10.000 m, po nekaterih referenčnih virih (“Flugzeuge der Welt” W. Greena iz leta 1984) pa cello 10.670 m. Od takrat pa so Su-25 frogfoote zanesljivo še posodobili in nadgradili.
bozicki
09. 08. 2014 16.41
+15
Malezijski potniški Boeing 777 (let MH17), ki je strmoglavil v vzhodni Ukrajini 17. julija 2014, je bil sestreljen z raketo zrak-zrak in pa topom 30 mm iz ukrajinskega jurišnika Su-25, ki je potniško letalo spremljal v »senci«. Tako je pred dnevi poročal New Straits Times, dnevnik, ki izhaja v Maleziji v angleškem jeziku.
bozicki
09. 08. 2014 16.16
+10
Medijska blokada,kot jo imenujemo, je pravzaprav cenzuriranje vseh porocil z vzhoda Ukrajine,predvsem porocil o civilnih zrtvah ter drugi prestopki ki diskriminirajo ali kakorkoli drugace prizadenejo kreditibilnost vlade Porosenka traja ze ves cas te njegove kazenske expedicije. To je cisto zavestna kampanija, ki z dezinformacijo skrbi zato,da se predstavlja slika danasnjé vlade v Kievu kot vlade,ki stremi samo za enim ciljem,namrec za unizacijo cele drzave in jso zato zato njeni napori popolnoma legalni. Nikakor se ne sme dopustiti,da bi v javnost prisli pravi podatki o civilnih zrtvah o nacinu kako se tu bombardira urbana naselja .prepovedane klosterbombe,beli fosfor,balisticne rakete. Primerjaj samo z porocili z Gazi,ko smo bili prica direktnim prenosom vseh vecjih zahodnih TV medijev .ko smo live in seveda se lahko live sledimo attakom izraelske soldateske. Vzhod Ukrajine je terra incognita za te medije, je popolen tabu in vsa porocila od tam so le skopi opisi resnicne tragedije.
majo2
09. 08. 2014 14.58
+31
Največja napaka je ta, da EU slepo sledi navodilom ZDA, ki pa vseskozi delajo vse samo za svojo korist. Jasno je, da bo največjo težo embarga pokasirala EU, kakor pa poznamo Amere, bodo preko drugih kanalov pošiljale svoje proizvode v Rusijo. Nič niso boljši od Rusov. Evropa se mora prebuditi in stopiti trdno na lastne noge.
puspan
09. 08. 2014 14.43
-24
Putin si je nataknil prevelike cevlje, sedaj pa ne more vec iz njih. Ta napaka ga bo pripeljala tako dalec, da se bo spodtaknil, prekucnil, za seboj pa potegnil se mnoge druge, ki temu niso nic krivi, no razen nekaj njegovih obozevalcev pri nas, ki pa si kaksno busko upraviceno zasluzijo.
taklemamo01
09. 08. 2014 14.46
-3
Zgodba nekako spominja na avstrijskega kaplarja. Upajmo da bo ob nadaljnem napenjanju mišic prevladal razum in strah pred atomskim orožjem.
puspan
09. 08. 2014 14.48
-10
evasle
09. 08. 2014 14.03
-19
Putin ne sodi več v ta čas... o njem se ne sme pisati ničć kritičnega - 150 umorjenih raziskovalnih novinarjev, okoliški narodi so "teroristi", sestrelijo lahko potniško letalo... vsi drugi na svetu bi morali biti pa tiho, ko bo on še izsiljeval vse po vrsti?? Še dobro, da imajo plin, drugega pa tak ni od njih! Zgroziš se, ko bereš zgodovino ruskega naroda... kaj vse so delali komunisti z ljudmi... pa še ni konca in kraja...
evasle
09. 08. 2014 14.34
-6
Aha, pa še danes objavljeno... prepoved anonomnega dostopa do javnih omrežij... hm... si predstavljate, da bi se točno vedelo, kdo piše kaj na tem portalu, pa da bi nas potem kakšen velik, močan in neusmiljen obiskal na domu? Sodobna inkvizicija.
LOPOVI V AREST
09. 08. 2014 13.50
+23
Tokrat se je EU s sankcijami ustrelila v koleno! USA služi Ukrajina - Kijevska hunta samo za spor med EU in Rusijo in se nam fino smeje in odpira šampanjce!