Tujina

Ruska cerkev jih poziva h kesanju

Moskva, 30. 09. 2012 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Če članice zasedbe "izrečejo besede, ki kažejo na kesanje, to ne sme ostati neopaženo", pravi ruska pravoslavna cerkev. Odvetnica skupine pa je dejala, da ne računajo več na spremembo obsodbe.

Pussy Riot
Pussy Riot FOTO: Reuters

Ruska pravoslavna cerkev članice punk zasedbe Pussy Riot poziva h kesanju. V tem primeru bi se cerkev izrekla za to, da bi sodišče pritožbo članic obravnavalo z naklonjenostjo.

Kot je znano, so članice izvedle punk molitev v moskovski katedrali, s katero so kritizirale podporo Cerkve ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Sodišče bo pritožbo obravnavalo v ponedeljek.

Tri članice Pussy Riot so bile pred mesecem dni obsojene na dve leti zapora s prisilnim delom zaradi z verskim sovraštvom spodbujenega huliganstva. Njihova obramba se je na obsodbo pritožila, podporniki zasedbe pa upajo vsaj na milejšo kazen.

"Skorajda nimamo upanja, da bi prišlo do spremembe obsodbe. Upamo lahko le na skrajšanje zaporne kazni za pol leta. Edina zakonita sodba bi bila oprostilna. Vendar ne moremo računati na pravosodne organe," je povedala odvetnica skupine Violeta Volkova.

Ruska pravoslavna cerkev pa je pred obravnavo pritožbe na sodišču sporočila, da če članice zasedbe "izrečejo besede, ki kažejo na kesanje, to ne sme ostati neopaženo".
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
03. 10. 2012 00.11
+1
---- Predstavljajte si kaj bi šele nastalo, če bi se visoki katoliški dostojanstveniki pričeli pajdašiti s pravoslavnimi. Neobvladljiva pošast, ki bi zakuhala svetovno vojno. Tako pravo. Ne takšno mini za katero nekateri mislijo, da že poteka.
KosezVeliki
30. 09. 2012 16.36
+1
Nekatere ekstremisticne frakcije v evropskem parlamentu si prizadevajo na vsak nacin uzrupirati odnose med EU in Rusijo. Prav zaljiva in nizkotna je gesta nekaterih evropskih poslancev, ki so predlagali skupino Pus sy Riot za nagrado Andreja Sakharova. Andrej Sakharov je bil ruski intelektualec, ki ga je preganjala bivsa komunisticna oblast. Gorbacov je kasneje rehabilitiral Saharova in celotno njegovo druzino. Sakharov je doprinesel ogromnemu razvoju atomskega programa in teoreticne fizike v Rusiji. Pussy Riot v tem pogledu niso doprinesle nicesar ruski znanosti in razvoju. Njihove provokacije in zalitve niso nikakrsen doprinos k miru in blagostanju v druzbi ! Rusijo kot drzavo oblikujejo njeni ljudje in njeni naravni resursi. Evropa mora imeti razumevanje za svojo veliko vzhodno sosedo in njene ljudi. Rus se je vedno cutil za evropejca. Vedno je je gledal zazrt v Evropo. Posnemal in ustvarjal po vzoru Evrope. Ruska umetnost in kultura je vedno posnemala vzorce evropske umetnosti. Povprecen Turk, Arabec, Perzijec...se ni nikoli pocutil kot evropejec. V njegovi dusi je vedno tlela nomadska Islamska kri. Duh Orienta in njegovih kulturnih prvin. Vzhodno partnerstvo mora postati prioriteta evropske zunanje in varnostne politike. Rusiji je potrebno dati status enakovrednega partnerja in jo postopoma sprejeti v skupen ekonomski in politicni okvir zdruzene Evrope.
Explainator
30. 09. 2012 17.03
-3
vatre
30. 09. 2012 17.18
+2
se strinjam- Mora pa tudi rusija kaj naraditi v smeri približevanja evropi. Izkušnje zadnjih 90 let so ravno obratne. Res je imel narod smolo s komunizmom, ki je pohabil rusko dušo. No, v Sloveniji smo samo taoliko na boljšem. da je ta ogonija trajala polovico manj časa, rane pa bomo oboji celili še dolgo.
KosezVeliki
30. 09. 2012 17.26
-1
Putin ne bo vecno na oblasti. Demokracije pa nisi moral izgraditi kar tako preko noci v Rusij kot so to fantazirali liberalci... V drzavi, kjer je zivelo 50 % ljudi pod pragom revscine v 90-tih letih. V drzavi katero so ogrozali separatisti in mednarodni teroristi. V drzavi v kateri je vladal kriminal in kaos. Demokracija bo prisla v Rusijo postopoma. Rusija pa mora do takrat postati bogata in razvita drzava.
Explainator
30. 09. 2012 19.33
+2
če putin odide, smo ga naj... cela evropa oz cel svet
KosezVeliki
30. 09. 2012 19.44
-1
Putin je dober in sposoben predsednik. V 12 letih je preuredil in pospremil Rusijo na pot gospodarskega okrevanja in razvoja. Za svoje delo si zasluzi najvecje drzavno priznanje in bo zapisan v zgodovino z zlatimi crkami. Vendar mora iti politicna evolucija naprej tudi v Rusiji. Na sceno morajo priti novi progresivni politiki, ki bodo nadaljevali gospodarko politiko razvoja nove razvijajoce se Rusije. Ti politiki morajo biti sposobni in dobro podkovani. Putin mora ostati njihov mentor in svetovalec.
tsdafsdfsfgjhtz
30. 09. 2012 15.46
+4
tisto v sredini bi pustil na prostost
KosezVeliki
30. 09. 2012 15.44
+2
Rotim vas urednistvo 24ur ! Prenehajte s to norostjo lepo vas prosim ! Rusko naftno podjetje Rosneft in britanski gigant BP (British Petroleum) sta podpisala in ratificirala dolgo pricakovani multimilijardni sporazum, ki bo imel daljnosezne razvojne ugodnosti za rusko naftno industrijo in ekonomijo. Poleg crpanja nafte na arktiki (kjer se nahajajo najvecje zaloge nafte in plina na planetu) bo ruski Rosneft dobil moznost razvoja naftnih polj v mehiskem zalivu in na severu Evrope. BP bo tako dobil moznost crpanja nafte v Sibiriji in na arkticnem severu...obenem pa bo postal tudi eden izmed strateskih lastnikov in partnerjev ruske naftne druzbe Rosneft. Kaj ni to bolj pomembna vest, kot pa da ze mesece prikazujete samo te tri zblojene babnice po televiziji ?
Frater
30. 09. 2012 15.31
+1
Pa kako se bodo ateistke kesale? Krščanska indoktrina uči vzdržnosti do poroke, do poroke! Če nam je v interesu ohraniti vrednote, živeti v občestvu z božjo besedo, tistim kar uči biblija (ne cerkev) bi se potemtakem moral skesati vsak sleherni par, ki je spolno občeval pred ali izven svetega zakona. Takšnih je veliko, še več pa je tistih, ki grešijo skrivaj na roke kadar nihče ne gleda. Vendar on vse vidi, vse ve, vse beleži. Greh Onana je danes vsak dan prisoten, še najbolj med gorečimi verniki, pa se na to nihče ne ozira niti ne zahteva kesanja! Saj smo neumnosti prerasli, zahvaljujoč militantim ateistom. Naj jim bog odpusti!
g.noj
30. 09. 2012 15.51
+8