Tujina

Ruske oblasti že tri tedne zadržujejo begunsko družino na letališču

Moskva, 29. 09. 2015 09.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ruskim policistom je bilo na letališču v Moskvi sumljivo, ko je šestčlanska družina prišla z iraškimi in sirskim potnimi listi. Obtožili so jih, da imajo ponarejene dokumente. Družina je doma uredila vse potrebne dokumente in celo pridobila vizo na ruskem konzulatu.

Ruski mediji poročajo o sirsko-iraški družini, ki je že tri tedne ujeta na letališču v Moskvi. Ruski policisti so jim takrat na letališču zaplenili potne liste, saj so menili, da so ponarejeni. Od takrat jih zadržujejo na območju. Gre za zakonca in njune štiri otroke, stare med 3 in 13 let.

Družina je v Moskvo priletela v začetku septembra, in sicer z letalom iz turškega Istanbula. Hasan Abdo Ahmad je sirski Kurd, njegova soproga Gulistan Shaho pa je Kazahstanka. Vsi v družini so državljani tako Sirije kot Iraka.

Predstavniki človekoljubnih organizacij opozarjajo ruske oblasti, da gre v tem primeru za popolnoma napačen pristop reševanja begunskega vprašanja. Ker družina beži pred vojno, bi jim morali dovoliti vstop na rusko ozemlje, nato pa reševati morebitne zaplete z dokumenti. Zadrževanje na samem letališču, in sicer tako dolgo, je nesprejemljivo, dodajajo.

A ruske oblasti so zoper družino sprožile še dodatno kazensko preiskavo, in sicer zaradi namere nezakonitega vstopa v državo.

Odvetnica družine Roza Akhmedova je dejala, da je v četrtek sodišče odločilo, da mora družina plačati 50.000 rubljev na osebo (okoli 700 evrov na osebo), če se želi zagovarjati s prostosti. Sestra Gulistan Shaho – Tamara – , ki je tudi ruska državljanka, je za celotno družino plačala zahtevani znesek. A kljub temu je družina še vedno ujeta v tranzitni coni ruskega letališča. Če to območje zapustijo, jih bodo obravnavali zaradi nezakonitega vstopa na rusko ozemlje oziroma prečkanja meje. Če to namerno stori skupina ljudi, jih lahko po ruskih zakonih obsodijo do šest let zaporne kazni.

Zato družina še naprej ostaja v tranzitnem območju in čaka na obisk predstavnika ruskega urada za migracije. Upajo, da bo po tem srečanju kazenski pregon zoper njih ustavljen, kar bi pomenilo, da bodo lahko zapustili letališče. A omenjenega predstavnika kar ni in ni, policisti pa so popolnoma neodzivni.

Trenutno se družina prehranjuje tako, da prejmejo kuhano hrano, ki jo pripravi Shahina sestra. Shaho je namreč novinarjem, ki so jo poklicali na telefon, dejala, da si hrane v tamkajšnji restavraciji ne morejo privoščiti, saj je predraga. Družina spi na stolih ali na tleh. "Z najmlajšo hčerko sem želela oditi v sobo za starše in otroke, a me tja niso spustili, saj nisem imela najinih dokumentov in letalske karte," je dejala Shaho.

Zbežali pred vojno

Tranzitne cone na letališčih ne spadajo pod nobeno specifično jurisdikcijo. Prav zato lahko služijo kot območje, kjer države zadržujejo nezaželene osebe.

Shaho je dejala, da so zbežali iz mesta Erbil, ki je prestolnica iraškega Kurdistana. Njen mož je bil zaposlen v tiskarni, sama pa je bila gospodinja. Shaho je sicer Kazahstanka, ki se je leta 2002 poročila z Ahmadom. Oba z možem imata dvojno državljanstvo, tako sirsko kot iraško, prav tako njuni otroci.

Mesto Erbil je na žalost najbolj znano po tem, da je tarča skrajnežev samooklicane Islamske države (IS). V mestu in na njegovem širšem območju izvajajo vsakodnevne samomorilske napade, potekajo spopadi.

"Ko so teroristi prišli, smo bili resnično prestrašeni. Moji otroci so bili preveč prestrašeni, da bi šli v šolo. Skoraj leto dni so bili z menoj doma," je dejala Shaho. Ker je celotna situacija postala nevzdržna, še posebej za otroke, se je družina odločila, da zbeži.

Zakaj Rusija?

Ruske oblasti in agencija za migracije primera nista želeli komentirati.

Shaho je dejala, da so v času, ko so se odločili za beg, štirje v družini imeli iraške potne liste, dva otroka pa nista imela dokumentov za potovanje. Zato so pri iraškem uradu za ta otroka vložili zahtevo za izdajo potnih listov. Slednji so jim dejali, da so za nedoločen čas ustavili izdajo novih potnih listov in so njihovo zahtevo zavrnili. Obrnili so se na sirski urad, ki pa jim je na podlagi izpisov iz matičnega urada odobril izdajo dveh potnih listov za otroka. In prav to je bilo nato ruskim policistom sumljivo: zakaj ima del družine iraške, dva člana pa sirske potne liste.

V potnih listih so imeli tudi ruske vize, ki so jih dobili na ruskem konzulatu v Iraku. Nato so vstopili v Turčijo in se napotili v Istanbul, kjer so kupili letalske karte za Moskvo, kjer živi sestra od Shaho. Prav slednja bi jim nudila zavetišče. Sestri načrtujeta odprtje trgovine, Shaho pa pravi, da želi zaščiti otroke in jim nuditi normalno življenje v miru.

Številne napake v postopkih

Človekoljubne organizacije opozarjajo, da ruske oblasti neprimerno postopajo z begunci. Od januarja do avgusta letos je za azil v tej državi zaprosilo 912 oseb, sistem pa ni zabeležil številnih ljudi, ki so v državi, a jih nihče noče registrirati in obtičijo v nekem meddržavnem vakuumu. Na koncu sami izgubijo upanje in zapustijo Rusijo. Tako je bilo tudi v primeru mladeniča iz Sirije, ki je prosil za azil, a so oblasti dejale, da je trenutno v Alepu mirno in da se lahko vrne tja. Naj spomnimo, da je sirsko mesto Alep popolnoma uničeno, spopadi pa skoraj ne prenehajo. Mladenič je na koncu zapustil Rusijo, kam se je nato odpravil, pa ni znano.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1