Tujina

Rusija obtožila ZDA, da znova oborožuje Gruzijo

Moskva/Tbilisi/Washington, 05. 08. 2009 14.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rusija je ZDA obtožila, da leto dni po gruzijsko-ruski vojni po tihem ponovno oborožuje Gruzijo. Obenem je Washington posvarila, da se bo na to ustrezno odzvala.

Grigori Karasin
Grigori Karasin FOTO: Reuters

"Dobava orožja iz ZDA se nadaljuje ... To je zaskrbljujoče in nas bo prisililo, da sprejmemo ustrezne ukrepe," je novinarjem na današnjem briefingu pred prvo obletnico rusko-gruzijske vojne povedal namestnik ruskega zunanjega ministra Grigori Karasin.

Kakšno orožje točno naj bi ZDA dobavljale Gruziji in kako naj bi se Rusija na to odzvala, Karasin ni pojasnil, kljub temu pa predstavljajo njegove besede eno najostrejših obtožb s strani uradnega ruskega predstavnika, da so ZDA vpletene v netenje napetosti na nemirnem Kavkazu.

Ob obisku v Tbilisiju 23. julija je ameriški podpredsednik Joe Biden javno priznal, da Washington, ki je pred lansko avgustovsko vojno opremljal in uril gruzijske sile, še naprej podpira gruzijsko vojsko. Kot je sicer dejal, je ta podpora omejena na "načrtovanje, urjenje, organizacijo" in ne zajema oboroževanja.

Še isti dan se je Karasin odzval z besedami, da bo Rusija preprečila ponovno oboroževanje Gruzije, ruski veleposlanik pri zvezi Nato pa je naslednji dan dejal, da bo Moskva uvedla sankcije proti ameriškim in vsem ostalim tujim podjetjem, ki prodajajo orožje Gruziji.

Gruzija se ponovno oborožuje

"Nihče nam ne more jamčiti, da ne bo nove agresije s strani Gruzije," je danes novinarjem še dejal Karasin. Visoki ruski general, namestnik načelnika generalštaba ruske vojske Anatolij Nogovicin pa je medtem danes ocenil, da se Gruzija pospešeno ponovno oborožuje s ciljem začeti vojaški konflikt na območju.

"Očitno je, da se Gruzija znova oborožuje na prejšnje ali celo višje ravni," kot pred konfliktom leta 2008. "Izkušnje kažejo, da če se ponovno oborožuje, počne to zgolj z namenom agresije," je dejal Nogovicin in dodal: "Če bo prišlo do agresije, vam lahko povem, da bo naš odgovor temu primeren."

Kot je še dejal, situacijo pozorno spremljajo, čeprav je obenem priznal, da zaenkrat nimajo nobenih dokazov o pripravah na neposredno vojaško akcijo. "Ne zaznavamo nobene grožnje nad sedanjimi neprestanimi provokacijami," je dejal.

Sekretarka gruzijskega sveta za nacionalno varnost Eka Tkešelašvili je najnovejše obtožbe Rusije zavrnila kot smešne in zatrdila, da je edini cilj krepitve gruzijskih oboroženih sil izpolniti standarde zveze Nato in doseči članstvo Gruzije v zavezništvu.

O razmerah v Gruziji sta sicer v torek po telefonu govorila ameriški in ruski predsednik, Barack Obama in Dmitrij Medvedjev, ki sta se zavzela za pomiritev napete situacije. Obama je izpostavil pomen mednarodnih opazovalcev in drugih korakov s ciljem preprečiti nov konflikt na Kavkazu.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izbruh@gmail.com
06. 08. 2009 11.07
Saj oboji rabijo vojne za izhod iz krize - gospodarske in mentalne
Huros
06. 08. 2009 07.58
ZDA zgledajo kot da so iz jekla. Šopirijo se na vse strani. Res je da imajo dosti vojaškega kadra in vseh stvari za uspešno bojevanje v vojni vendar pa je problem da so sami na tistem otoku in totalno v riti. Cela združena infrastruktura je na dnu. Sočajo se z pokanjem sistema po celih frontnih črtah. Luknje krpajo z zadolževanjem in kot vemo vsi dolgove resetira na števec 0 = vojna. To pa da če pride do vojne bo tako kot je Einstein povedal "Tretja svetovna vojna bo se bila z jedrskim orožjem , četra bo z kamenimi sekirami in kamenjem."
abeceda123
05. 08. 2009 22.26
beda.....saj se samo šalim, kar izbriši ga, pa še svojo senco, ki najbolj moti tebe......................vendar previdno, kajti ne veš, katero sporočilo vsebuje urok.
abeceda123
05. 08. 2009 22.21
........................ti boš moral pa nekoč nekaj storiti zase. Če izbrišeš ta komentar, se boš tega spominjal večno, kot tudi prvega. Sam odločaš o svoji usodi.
abeceda123
05. 08. 2009 21.58
Romana je v dobrih rokah.
SPICELJ
05. 08. 2009 19.45
ne bo miru na svetu dokler se ZDA ne uničujo...
DedekLakai
05. 08. 2009 19.34
ZDA pošiljajo Gruzijo v smrt. Ker ko bo enkrat rusom prekipelo bo še sam ena velika ravnina v gruziji.
jack.the.ripper
05. 08. 2009 18.23
muslimani spet tolčejo po svoje z glavo skozi zid. Samo, da se udriha čez ameriko ostalo jim ni pomembno. Nič grem jaz dalje risat mohameda
alterego
05. 08. 2009 18.09
tole gruzinsko vodstvo je kot alkoholik, zadnje dnarje za pijačo, ups orožje, družina doma pa lačna
ISLAM
05. 08. 2009 16.37
Bravo Rusija! Čas je, da se povampirjenega gruzinskega samodržca, ki je zaukazal pomor 2000 spečih civilistov nauči kozjih molitvic.
reklamacija
05. 08. 2009 16.14
zda hoce 3svetovno,kuha drek na vseh straneh! odvrzeni atomski bombi na japonske civiliste in groznja z jedrski vojni med kubansko krizo pricajo o tem kaksni barbari vodijo ta svet,ostala nato mafija so pa kot ameriski janicarji-okupirani in potujceni,kimajo tko kot gazda piska brez svobodnih odlocitev,ce gazda rece gremo v vojno v afganistan in irak gredo tudi slovenci....ki nikdar nismo meli nobenih konfliktov in tudi koristi nebomo meli,lahk se stejemo samo med morilce in okupatorje!
mastablasta
05. 08. 2009 16.07
ZDa ubijejo 2 muhi na mah. prodajo orožje in zaslužijo pa še nervirajo ruse obenem....
marko.peser@gmail.com
05. 08. 2009 15.46
zda hoče na vse moči sprovocirat vojaški konflikt z rusijo ampak mislim da krepko podcenjujejo rusijo kot vojaško silo ker če bo med njima zakuhalo bo zakuhalo med celim svetom, domino efekt, zda bo za sabo povlekla NATO, rusija pa kitajsko, obe koreji, in ves srednji vzhod, to bo pokalo
byteME
05. 08. 2009 15.19
še bo pokal tokrat močneje in v večjem obsegu