Tujina

Rusija zahteva izročitev

Moskva, 16. 04. 2007 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruski generalni državni tožilec je britanskim oblastem poslal novo prošnjo za izročitev Berezovskega.

Ruski generalni državni tožilec Juri Čajka je zaradi pozivov ruskega milijonarja v izgnanstvu Borisa Berezovskega k nasilnemu prevzemu oblasti v Rusiji britanskim oblastem poslal novo prošnjo za njegovo izročitev. "Nasilen prevzem oblasti je kriminalno dejanje v katerikoli državi," je dejal Čajka. Rusko tožilstvo naj bi tudi končalo preiskavo v zvezi s poneverbo sredstev Berezovskega v družbi Aeroflot.

V Rusiji volitve niso način za zagotavljanje demokratičnih sprememb, zato podpiram uporabo drugih metod, je dejal Berezovski
V Rusiji volitve niso način za zagotavljanje demokratičnih sprememb, zato podpiram uporabo drugih metod, je dejal Berezovski FOTO: Reuters
Britanska vlada je Berezovskega, nekdaj tesnega zaveznika nekdanjega ruskega predsednika Borisa Jelcina, na podlagi ruskega zapornega naloga zaradi poneverb aretirala v Londonu leta 2003, vendar ga ni izročila, kot je to zahtevala Rusija, ampak mu je odobrila politični azil.

Berezovski je v petkovem pogovoru za britanski časnik The Guardian povedal, da načrtuje novo revolucijo v Rusiji in nasilno strmoglavljenje ruskega predsednika Vladimirja Putina. "Za spremembo tega režima moramo uporabiti silo. Tega režima se ne da zamenjati z demokratičnimi sredstvi," je The Guardian citiral Berezovskega.

Berezovski omilil izjave

Še isti dan je Berezovski izjavo omilil in zatrdil, da nasilja ne podpira. "V Rusiji volitve niso način za zagotavljanje demokratičnih sprememb, zato podpiram uporabo drugih metod, ki bodo v Rusijo vrnile demokracijo. Vendar želim jasno povedati, da bi te metode bile nenasilne in da ne vzpodbujam uporabe nasilja," je pojasnil Berezovski. Londonska metropolitanska policija je v petek že sprožila preiskavo, ki bo ugotavljala, ali je Berezovski z izjavami kršil britanske zakone, britansko zunanje ministrstvo pa je prav tako sporočilo, da bo podrobno preučilo izjave.

Čajka je danes sporočil tudi, da je tožilstvo zaključilo preiskavo v zvezi s poneverbo v ruski letalski družbi Aeroflot in da bo zadevo sedaj predalo sodišču. "Zadeva bo kmalu na sodišču. V primeru, da se Berezovski ne pojavi na sodišču, zakon dovoljuje, da mu sodimo v odsotnosti," je povedal. Obtožnica Berezovskega bremeni, da naj bi skupaj z nekdanjim namestnikom direktorja Aeroflota Nikolajem Glušenkom in še nekaj osebami poneveril 214 milijonov rubljev Aeroflotovih sredstev. Berezovski sicer zavrača obtožbe in trdi, da so politično motivirane.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uroš S.
17. 04. 2007 15.38
Putin je Jud po materi, Marija Ivanovna Šelomova. ...Gledaliska predstva za navadne Ruse in ostale naivne Evropejce? Upam da ne.