Tujina

Rusija svari pred terorizmom

Moskva/Beograd/Kosovska Mitrovica, 23. 02. 2008 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Priznanje neodvisnosti Kosova bi s strani zahodnih držav lahko sprožilo krepitev terorizma v Evropi, ocenjuje Rusija.

Posebni odposlanec ruskega predsednika Vladimirja Putina za mednarodno sodelovanje proti terorizmu in organiziranemu kriminalu, Anatolij Safonov, je ocenil, da bi lahko priznanje neodvisnosti Kosova s strani zahodnih držav sprožilo krepitev terorizma in separatizma v Evropi.

Posebni predstavnik EU na Kosovu Pieter Feith je sporočil, da EU zaradi nasilnega odziva kosovskih Srbov na razglasitev neodvisnosti Kosova začasno umika osebje unije s severa Kosova. "Začasno smo umaknili naše osebje, vendar pa ohranjamo naš urad na severu," je dejal, ni pa natančneje povedal, koliko članov osebja so umaknili. "Upamo, da nam bodo razmere kmalu omogočile obnovitev naših dejavnosti."

"S Kosovom imamo sedaj nabito puško in nihče ne ve, kje in kdaj se bo sprožila," je dejal in dodal, da po njegovem mnenju lahko islamski skrajneži sedaj na Kosovu prosto delujejo. "Številne države imajo separatizem in terorizem za člena iste verige. Jasno je, da se bodo okrepile teroristične težnje, prezir mednarodnega prava pa jim bo dal še dodaten zagon".

"S priznanjem Kosova so te sile dobile znak, da lahko sedaj pridejo iz podzemlja," še meni Safonov, ki je poudaril, da je s tem nastala nevarnost, da se bo sprožil "mogočen uničevalen mehanizem z nepredvidljivimi posledicami".

V Kosovski Mitrovici znova protesti

Že šesti dan se je v srbskem delu razdeljene Kosovske Mitrovice zbralo 2000 srbskih študentov, policija ZN pa se je na mostu, ki vodi v albanski del mesta, postavila v kordon.

V Kosovski Mitrovici se je tudi danes zbralo okoli 2000 protestnikov.
V Kosovski Mitrovici se je tudi danes zbralo okoli 2000 protestnikov. FOTO: Reuters

Protestniki vzklikajo "Kosovo je Srbija", nekaj pa jih je proti policiji odvrglo tudi petarde. Protestniki so sporočili, da so na Unmik in Kfor naslovili protestno pismo, ker v petek niso dovolili študentom iz Beograda, Kragujevca in Niša, da bi prišli v Kosovsko Mitrovico in se udeležili protesta.

Protest proti neodvisnosti Kosova bodo v nedeljo ob 15.uri organizirali tudi na trgu Schuman v evropski četrti v Bruslju. Ob predstavnikih srbske skupnosti v Belgiji se bodo protesta udeležili tudi tisti iz Francije in Luksemburga.

O manjšem zborovanju proti neodvisnosti Kosova poročajo tudi iz Niša. Kakih tisoč pa se jih je na protestih v organizaciji grških komunistov zbralo tudi v grški prestolnici Atene. "Nato in Evropska unija pojdite z Balkana," so vzklikali protestniki, ki so se v središču mesta sprehodili do ameriškega veleposlaništva, ki ga varujejo okrepljene policijske enote.

Protesti tudi po svetu

Proti neodvisnosti Kosova je protestiralo več sto ljudi v nemških mestih Düsseldorf, Stuttgart in Frankfurt, ki so se odzvali pozivu Srbskega sveta v Nemčiji.

Kakih 120 pripadnikov skrajne desnice in 50 pripadnikov srbskih združenj se je zbralo na protestu proti neodvisnosti Kosova v francoskem Strassbourgu. V Parizu se je zbralo okoli 200 Srbov in Francozov, ki so vzklikali, da mora Kosovo ostati v Srbiji.

Protestniki na ulicah Strassbourga.
Protestniki na ulicah Strassbourga. FOTO: Reuters

Na trgu zmage v središču Moskve je okoli tisoč pristašev ruske komunistične stranke demonstriralo proti "agresiji" zveze Nato ter neodvisnosti Kosova, ki jo podpira Zahod. V St. Petersburgu pa se je pred ameriškim veleposlaništvom v znak podpore Srbiji zbralo nekaj deset ljudi, ki so nosili transparente z napisi: 'Kosovo je srce Srbije', 'Srbi so naši bratje', 'Kosovo je srbsko' in 'Američani-svetovni teroristi'.

Zbrali so se tudi protestniki v Pragi in proti razglasitvi neodvisnosti Kosova organizirali dva protestna shoda. Na enem se je ubralo okoli 200 ljudi, na drugem pa okoli 350. Protesti so minili mirno, policija ni posredovala.

Identiteto žrtve potrdila DNK analiza

Kot je sporočila tiskovna predstavnica Okrožnega sodišča v Beogradu Ivana Ramić, je sodišče tudi uradno dobilo obvestilo, da je v prostorih ameriškega veleposlaništva zgorel Zoran Vujić, študent iz Novega Sada, poroča B92. Mladeničevo zoglenelo truplo so našli v prvem nadstropju na hodniku veleposlaništva, ki so ga med četrtkovimi izgredi izgredniki
zažgali.

V četrtkovih izgredih je policija pridržala kar 192 oseb.
V četrtkovih izgredih je policija pridržala kar 192 oseb. FOTO: Reuters

Preiskovalni sodnik je opravil ogled na kraju dogodka, posmrtne ostanke žrtve pa je po nalogu preiskovalnega sodnika pregledala skupina zdravnikov Vojno- medicinske akademije. Po obdukciji, ki je trajala skoraj dvanajst ur, včeraj še niso uspeli ugotoviti identitete žrtve, saj je telo povsem zgorelo. Zgorele so celo kosti žrtvinih okončin.

V četrtkovih izgredih je policija pridržala kar 192 oseb, večinoma mladih oz. mladoletnikov. Pri preiskavi oz. preverjanju video posnetkov varnostnih kamer v veleposlaništvu pa je težko prepoznati nasilneže, ki so imeli čez glave poveznene kapuce.

Po poročanju spletnega postala Blic je bil Zoran Vujanović študent menedžmenta, truplo pa je prvi prepoznal oče 21-letnega mladeniča. Družina žrtve je leta 1999 po posredovanju Natovih sil pobegnila s Kosova v Novi Sad. Čeprav je bilo truplo povsem neprepoznavno, je oče žrtev prepoznal po verižici, ki je bila ob truplu.

B92 poroča, da je Zoran odšel na zborovanje s prijatelji in leto mlajšim bratom. Starša nesrečnega mladeniča sta v četrtek pozno zvečer, potem ko se sin ni vrnil s protesta in se ni oglašal na telefonske pozive, policijo obvestila o sinovem izginotju.

Dan kasneje je oče iskal pogrešanega sina v številnih policijskih postajah in celo v beograjskem zaporu, vendar neuspešno. Kmalu zatem je dobil telefonski poziv naj se oglasi na patologiji Vojno-medicinske akademije, kjer je v zoglenelem truplu prepoznal posmrtne ostanke svojega sina, je za Blic povedal eden od žrtvinih sorodnikov.