Tujina

Rusija Srbijo 'opozarja' na posledice povezovanja z EU

Beograd, 03. 08. 2014 17.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rusija Srbijo svari pred posledicami povezovanja z EU, ki je proti Rusiji uvedla sankcije. Nemški minister pa: škoda bi bila precej večja od nekaj odstotkov BDP, če se ne bi odzvali, ko hoče nekdo v soseščini zanetiti državljansko vojno.

Ob otvoritvi Južnega toka
Ob otvoritvi Južnega toka FOTO: Reuters

Rusija je Srbijo, kandidatko za vstop v EU, opozorila, da se bo s pridružitvijo EU vključila med države, ki izvajajo sankcije proti Rusiji, kar bo imelo svojevrstne posledice. A kot je za beograjski časnik Politika poudaril ruski diplomat in vodja agencije Rossotrudničestvo Konstantin Kosačov, ostajajo odnosi med državama dobri in prijateljski.

Na vprašanju glede sprejemanja sankcij proti Rusiji je Kosačov dejal, da bodo posledice sankcij za Srbijo, v kolikor bo pri njih sodelovala, povsem predvidljive. "Avtorji teh sankcij so predvsem tisti, ki nimajo velikih interesov za sodelovanje z Rusijo, tu mislim predvsem ZDA," je dejal ter dodal, da mora Srbija odločitev sprejeti sama.

Kosačov je sicer glede rusko-srbskih odnosov menil, da ima veliko vlogo pri tem trdo in nedvoumno rusko stališče glede Kosova. "Ne vidim nobenih ovir, ki bi v prihodnje lahko zmotile nadaljevanje dobrih odnosov med državama."

Ob tem je poudaril uspeh nedavnega obiska srbskega premiera Aleksandra Vučića v Moskvi ter dodal, da bo imel predviden obisk ruskega predsednika Vladimirja Putina jeseni v Srbiji pomembno vlogo v razvoju nadaljnjih odnosov med državama.

Po mnenju Kosačova bi bilo za Srbijo boljše, da se v luči zadnjih mednarodnih zaostrovanj z Rusijo Srbija ozira na lastne nacionalne interese. "Če je Srbija pripravljena odstopiti od svoje nacionalne identitete, suverenosti in gospodarskih interesov, je to vaša izbira," je med drugim še povedal za beograjski časnik Politika.

Obenem je poudaril, da projekt Južni tok ni edini projekt, ter izrazil prepričanje, da se bo rusko tržišče še bolj odprlo za Srbijo. "Strateški interesi Srbije so, da ohrani svojo nacionalno gospodarstvo ter duhovno in kulturno identiteto," je ocenil ter obenem menil, da se vse to lahko dobro ohrani skozi sodelovanje z Rusijo.

Glede krize v Ukrajini pa je dejal, da bi se že zdavnaj zaključila, če bi njeno vodstvo bilo pripravljeno na dialog s svojim lastnim narodom.

Kosačova, ki sicer v ruski politiki sodi v rang namestnika zunanjega ministra Sergeja Lavrova, je na čelo agencije, ki je bila ustanovljena prej šestimi leti, leta 2012 imenoval predsednik Putin.

Nemški minister stopil v bran sankcijam

Nemški minister za gospodarstvo Sigmar Gabriel se je postavil v bran uvedbi gospodarskih sankcij proti Rusiji zaradi krize v Ukrajini, pa čeprav bo to negativno vplivalo na nemško gospodarstvo. Škoda bi bila precej večja od nekaj odstotkov BDP, če se ne bi odzvali, ko hoče nekdo v soseščini zanetiti državljansko vojno, je dejal.

V pogovoru za nemško televizijo ZDF je vodja nemških socialdemokratov (SPD) opozoril, da se v EU "ne smemo obnašati zgolj kot gospodarsko interesno združenje, ampak smo politična unija in moramo skrbeti tudi za mir na celini".

EU je minuli teden okrepila sankcije proti Rusiji zaradi podpore proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine in prvič uvedla tudi gospodarske sankcije. Med ukrepi so omejitev dostopa ruskih bank v večinski državni lasti do evropskih kapitalskih trgov, embargo na orožje, prepoved izvoza blaga za dvojno uporabo in tehnologije za vojaško uporabo ter omejitev izvoznih dovoljenj za proizvode za pridobivanje nafte, medtem ko je plinski sektor izvzet.


 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bozicki
06. 08. 2014 00.16
+1
Kredibilnost medija se sodi po objavljenih prispevkih - člankih. Nekateri pač tiščijo glavo v pesku. NIKJER ni objave o MNOŽIČNIH DEZERTIRANJIH. Recimo včiraj prešlo 438 Kijevskih vojakov na Rusko stran in zaprosilo za politični azil. Nočejo streljati na sodržavljana. Ni objave o predaji 600 vojakov iz Kijeva pri mestu Šahtjorsk. Manjka tudi del, kjer se izkazuje DIREKTNA VPLETENOST ZDA. Inštruktorji in enote za specialne operacije operirajo v Ukrajini že mesece... Na tiho odpravljen embargo EUja na orožje. Je treba oborožit ekstremiste, da bodo LAŽJE KLALI lastno prebivalstvo. Ni kaj, dobri so ti mediji v ŠIRJENJU NACIONALNE NESTRPNOSTI in EKSTREMNEGA NASILJA!!
bozicki
06. 08. 2014 00.03
+1
Eden od medijev v SLOVENIJI ZELO PREDNJAČI Z RUSOFOBIJO. Verjetno so tam zbrani ljudje, ki so jim tuje MORALNE in ČLOVEŠKE VREDNOTE. Zanima jih le PROPAGIRANJE NASIJA, LAGANJE DRŽAVLJANOM in MOLZENJE le teh....
bozicki
06. 08. 2014 00.04
+1
Za ta MEDIJ, so državljani Ukrajine,, ki žive na VZHODU le te, vredni manj kot garjav pes, obravnavajo pa jih kot ničvredno nesnago. Vse po željah....
nima_veze32
04. 08. 2014 23.47
uhuhu zdej so bo pa začela veselica...rusi gredo do konca, cilj opravičuje sredstva
vetlan
04. 08. 2014 16.59
+7
Slovenska podjetja se požvižgajo na trapaste sankcije in prav je tako
deathbite
04. 08. 2014 13.14
+18
Srbi, če so pametni, se bodo pridružili skupini BRIC, kjer so ekonomske možnosti veliko boljše in jih ne omejuje zunanja politika ZDA.
deathbite
04. 08. 2014 13.16
+12
Pri nas pa bomo ob južni tok in ob milijarde € zaradi naših podrepnih politikov.
kure bedne
04. 08. 2014 12.28
+20
Škoda, da Rusi še nas niso opozorili. Po toči zvoniti je prepozno.
kim llsung
04. 08. 2014 12.00
+16
Rusija bo prezivela,od kvazi EU bo marsikdo guznil....Amerika se pa smeji,se en dokaz kako zidi manipulirajo z celim svetom....
Strelja?ko
04. 08. 2014 10.33
+25
Srbi, raje ostane z Rusjo, vam bo bolje... ;-)
Ate_ist
04. 08. 2014 09.54
+25
francozi od predsednika zahtevajo razpis referenduma glede sankcij proti Rusiji. Preprosto nočejo, da jih ZDA, ki ima 10x manjšo trgovsko izmenjavo z Rusijo kot EU, potegne v propad
Elias47
04. 08. 2014 09.28
+17
še en pomilovanja vreden spin teh fašističnih nemških politikov...
TheGrayMask
04. 08. 2014 09.14
+11
Zanimivo, da se vse to dogaja ko so na oblasti sami desničarji. Nemčija, Rusija, Britanija, Ukrajina, Izrael, ZDA niti ne štejem tm so vsi desničarji, Srbija,...prave razumne levice ni nikjer Kasparov šahira na Hrvaškem ker vidi, nima smisla vse skupaj niti pri nas pri nas je namreč v opoziciji z 6imi procenti. Vsak vleče v svojo stran vsi gledajo na svoj interes, kaj pa interes vseh nas ljudi kje je ta interes ?
IQ007
04. 08. 2014 00.01
+19
nemci naj priznajo kakšne izgube imajo zaradi sankcij.vsa eu in usa lažejo.imajo velike izgube.mi še pridemo na vrsto-gorenje,krka,lek itd...kdo nam bo pomagal,ko bomo propadli z eu vred?rusi so se že skoraj v celoti preorientirali na azijo.prva država katerim dajejo sankcije je japonska,katerim so že sporočili,da naj začnejo razmišljati o tem,kako bojo povrnili javni dolg,ter kako se bojo pozimi ogrevali,ter,da se o kurilskih otokih de fakto nimajo več kaj pogovarjati.kako se bomo mi ogrevali je še veliko vprašanje
artus
03. 08. 2014 23.31
+32
Hvala bogu, dobro poznam Srbe in Srbijo. Kljub vsemu, kar so preziveli zaradi bivsih odlocitev njihovih politikov (beri kot tudi mi, Slovenci), so moralno in dusevno na visjem nivoju od nas. Ne degradirajo se, kot mi, ampak se vidijo kot narod v svetli luci. To njihovo mentaliteto globoko spostujem.
Lublančan
04. 08. 2014 17.10
-1
Njih še čaka katarza na narodnem nivoju, kar se je dogajalo med jugovojno ni mačji kašelj, ki ga pometeš pod preprogo.
aSeTiJo?eš
05. 08. 2014 02.37
Kaj samo njih "čaka katarza" al kaj? Malo se educiraj o vojni v Jugi.
artus
03. 08. 2014 23.13
+3
Toplista nadrealista Tv Sarajevo v 80. letih. Razdelili so bivso Yu po sredini mosta v Sarajevu. Preroki?????
Juzni
03. 08. 2014 22.28
+35
Mnogi trdijo,da Srbija ni imela nikoli neke koristi od Rusije in,da jo niti ne bodo imeli. Mogoce je to deloma res ampak,ce pogledamo v zadnjih sto let nazaj Srbija od zahodi ni imela nic razen bomb.
KlubPravilnoPretepenihŽena
03. 08. 2014 20.52
-21
Srbija od Rusije ne bo imela ničesar, kot nikdar ni imela, saj rusi na vse načine uzpostavljajo zavezništva od katerih ni nič, BRIC je le ena od teh, kjer se države, ki niso kulturno niti zgodovinsko povezane, želijo ekonomske moči pa čeprav nimajo niti valute enake in so celo na različnih kontinentih, potem je tukaj Eurazija ali mokre sanje Rusije, ki bi v resnici bila energetska unija, da bi lahko diktirali cene nafte in plina celemu svetu, saj so v evraziji v glavnem države z nafto in plinom in kje je tukaj srbija, nima naravnih virov niti ekonomske moči niti je lahko tranzitna država za eurazijsko nafto, saj je balkan nepredvidljiv faktor v europi, vse kar hočejo rusi je dober obveščevalni faktor za energetske vojne dominacije.
AlternativeFacts
03. 08. 2014 21.32
+12
KhilafahAirlines@ Nevem, če je Srbija tako uboga. Geopolitično gledano, imajo v roki rečni dostop do Črnega morja, od katerega sta zelo odvisni Avstrija in Nemčija, ki furata po Donavi. Da nimajo nobenih surovin, je tudi tako malo na humor povedano. Srbija ima barvne in žlahtne kovine, od katerih je najbolj znano ZLATO....Kar se tiče BRICS-a, nevem kako potem dojemaš commonwealth? Britanci so definitivno hvaležni zanj, če ne drugega, jim bazira gospodarstvo na njem, zato pa se jim tudi dokaj fučka za EU.
Klimova
03. 08. 2014 22.04
+7
Khilaf, v Srbiji so med Požarevcem, Čačkom in Negotinom odkrili velika nahajališča nafte
kaktus200113
03. 08. 2014 23.56
+2
lepo te prosim, a vidiš kje v Sloveniji Gazpromovo črpalko ali vrtino? V srbskem entitetu BiH so vsepovsod črpalke, pa tudi nekaj vrtin in rafinerij je... tako, smao za informacijo
Misija1
04. 08. 2014 00.14
-10
Zanimivo, pa je Srbija se vedno tista, ki ima izmed vseh drzav bivse juge, dalec najmanjsi BDP. Gospodarstvo na dnu. Place katastrofalne, cene enake tem pri nas. Ne vem no, kje je tista perspektiva katero zadnji trije opisujete? Je ni. Vidite jo samo Srbi. Pa pridno z minusi, Srbi ;)
walter2
04. 08. 2014 08.36
+9
Misija1 odlično si opisal stanje v Sloveniji,ki pa je v EU.In tebi v vednost nisem Srbske nacionalnosti!
Misija1
04. 08. 2014 19.47
+0
Ja, ce je to stanje v Sloveniji, potem v Srbiji nimajo za dostojno zivljenje. No, sej tudi nimajo. Statistike so na voljo tudi v srbskem jeziku na njihovi spletni strani ministrstva. Menda sami sebi ne pljuvajo v skledo ;) pridno dalje z minusi, srbcki!
korintos2
03. 08. 2014 20.23
+10
Ruski narod ve potrpeti, ko bodo pa oni EU vrnili in mogoče malo pipice plina zaprli, bodo zahodnjaki samomore delali!
.jest
03. 08. 2014 20.32
+5
V slovenistanu pa smo itak vodilni po samomorih brez, da dobimo kakšen kontraudarec od zunaj.
StrikeOne
03. 08. 2014 20.33
+4
Putinj je * Da je pameten bi že jutri presekal vso dobavo plina EU zaradi sankcij eu zoper Rusijo po tem ko je amerika naredila s.. Bi se v Bruslju hitro spametovali in se distancirali od satanistične politike zahoda!
+9
Ruski narod žal pri tem nima besede... Tako kot Putin reče tako je...
IQ007
04. 08. 2014 00.10
+5
ruski narod podpira Putina.že vejo zakaj.Imajo veliko več besede kot mi revšeti iz eu in usa,ko nas te samopostavljene politične kreature vodijo v kaos,lakoto.... .zase so že poskrbeli
Ate_ist
04. 08. 2014 09.11
+6
No tako kot Putin reče ravno ni. Ustavo Rusije je pomagalo pisati 10000 zahodnih strokovnjakov. Tako da ima sedaj Putin velike težave z 5kolono znotraj Rusije. Ampak trenutne sankcije mu gredo izredno na roko pri čiščenju te zahodne navlake na domačem dvorišču. Pravzaprav mu ZDA in EU pomagata h popolni oblasti v Rusiji, ki je predhodno sploh ni imel.
dannyer
03. 08. 2014 20.21
+12
eu je kot ebola ,ki izkorišča in zasužnji narod . srbi ne vstopit v skrajnost eu je naredila vojno sedaj pa krivdo valijo na druge .
Elias47
04. 08. 2014 09.22
+4
EU je tudi 666, dokaz za toj je tudi na Evro kovancih - 6 zvezdic, 6 črtic , 6 zvezdic... to pa pove vse...
ljx
03. 08. 2014 20.07
+6
Nemci so opustili stazi dobili so pa cio,zdej pa še ta zadnjih vetrov ne smejo spustiti,zlato jim pa itak ne bojo nikol vrnil.
Denis Gojkovi?
03. 08. 2014 19.56
+41
Vidm da je je kr neki pametnga folka tuki ampak večina je pa zabitih da se jim nazalost ne da pomagat. Vsi tisti ki pišete kak je EU uredu itd. me zanima, če mi lahko razložite zakaj se je pred vstopom dalo veliko lepše živeti (z finančnega vidika) kot pa sedaj...plače so iz leta v leto nizje, cene vsega pa iz meseca v mesec višje. Pa ne rečem da je vsega kriva EU, ker je velika večina krivde na ramenih naših pohlepnih, neumnih in neorganiziranih politikih, ki na žalost ljudstva gledajo le na svojo "pizdo". Sistem je totalno neurejen (tako v EU kot v SLO), pa da vmesam politični hit skoraj da brez primere, pri nas v Sloveniji je lahko tudi zapornik v parlamentu (totalni absurd), očitno pa je pa tudi da je 90% Slovencev NE UPA absolutno nič narediti, niti ne znajo razmišljati s svojo glavo in verjamejo absolutno vsemu kar slišijo na TV oz. raznoraznih medijih ki ne povejo/pišejo resnice. Zaključek vsega tega je, ker mi je brezveze pisat se kaj več ker vas tak al tak 90% ne bo razumel kaj sem hotu povedat, je to da ima Rusija prav in je dala Srbiji zelo dober nasvet.
ljx
03. 08. 2014 20.05
+1
kat-at
03. 08. 2014 20.30
-24
Ja v Nemćiji, Švici, Švedski... jim je slabše, kot nam, ki smo 50 let vzadaj, res moraš biti nor, da take pišeš, ker mi ne ustvarjamo nič in je vse enako kot v bivši Jugoslaviji. Kričite po večjih plačah, gospodarstvenika, ki nam bi to omogočil ste pa dali na hladno.
StrikeOne
03. 08. 2014 20.39
+10
Res je gospodarstvenik .. za svoj žep ! Že od mariborskega letališča naprej, do depale, do australske klinike do brata švercerja z orožjem do patrie... Pravi pravcati gospodarstvenik ampak opa vse je laž in podtikanje vse to dela škrat iz murgelj ker nima pametnejšega posla v bistvu vsi finci bosanci hrvati Slovenci vsi so pod hipnozo murgeljčana on pa bogi nedolžni večno nedolžni gospodarstvenik! Reševal pa bi Slovenijo kot v prejšnjih mandatih .. še bolj bi jo zadolžil (ZADAVIL) pri IMF kupil socialni mir za časa svojega mandata pri takih imbecilih kot si ti pol pa čez nekaj let obtoževal novo vlado za nekaj kar je sam skuhal. Lepa reč ta politika, če si skrajno nemoralen in podel!
Denis Gojkovi?
03. 08. 2014 21.21
+11
No kat-at pol mi pa povej kaj je teb in tvoji družini gospodarstvenik oz. arestant Janša podaril/omogočil za boljše življenje? In koliko delovnih mest je ustvaril? Naj tebi pa se komu povem da je lastnoročno zavrnil projekt nekega pravega gospodarstvenika ki bi ustvarilo 5000 delovnih mest (če štejemo da ima povprečna družina 4 člane je to 20.000 nahranjenih ust), zavrnil pa ga je ker je vedel da ga ta gospod ne podpira njegove stranke, meni se to zdi totalno nemoralno in takšni izmecki ne sodijo v politiko. Pa vem da ni edini politik ki je brez obraza, ker so skoraj vsi, žalostno vendar resnično.
+0
"Pa ne rečem da je vsega kriva EU, ker je velika večina krivde na ramenih naših pohlepnih, neumnih in neorganiziranih politikih" - Ne velika večina, VSA krivda je na ramenih politikov... Tudi kriza ki je prizadela EU bi se dala preživet če bi mi imeli že prej urejene finance in gospodarstvo, ne pa kredite... Nemci krize praktično niso občutili (plače niso šle dol, cene gor), ker so imeli že pred krizo vse tako kot mora bit...
Ate_ist
04. 08. 2014 09.15
+6
definitivno je tisti v zaporu 5kolona, izdajalec slovenstva za svojo lastno korist