Tujina

Rusija se je poklonila žrtvam nesreče

Moskva, 29. 11. 2009 18.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Rusiji so se z obredom, ki ga je vodil patriarh pravoslavne cerkve, poklonili žrtvam železniške nesreče, ki naj bi bila, po besedah oblasti, teroristično dejanje.

Rusija danes žaluje za žrtvami petkove železniške nesreče, za katero ruske oblasti obtožujejo teroriste. Verski obred je bil na nogometnem stadionu, patriarh ruske pravoslavne cerkve pa je prebivalcem sporočil, naj se ne predajo strahu.

''Izzvani smo. Zločin, katerega žrtve lahko postane vsakdo izmed nas, je imel določen cilj. Prestrašiti želijo vsakogar, ki živi v Rusiji,'' je med obredom povedal patriarh.

Žrtvam so se poklonili tudi ruski nogometaši.
Žrtvam so se poklonili tudi ruski nogometaši. FOTO: Reuters

Svojci so žrtve nesreče, ki jo je izzvala podtaknjena bomba, že identificirali. Če bodo oblasti dokazale, da je šlo za teroristično dejanje, bo to najbolj smrtonosno teroristično dejanje v Rusiji v zadnjih petih letih.

V znak spoštovanja do žrtev in njihovih svojcev so televizijske postaje danes s programov umaknile zabavni program, nogometaši ruske lige pa so se pred tekmo žrtvam poklonili z minuto molka.

Kot je znano, se je nesreča zgodila v petek zvečer po lokalnem času. Štirje vagoni luksuznega vlaka Nevski Ekspres, ki je vozil iz Moskve proti Sankt Peterburgu, so iztirili, v nesreči pa je umrlo 39 ljudi, najmanj 95 pa je bilo poškodovanih. Reševalci še vedno iščejo 18 pogrešanih.

Na mestu tragedije je nastal meter globok in dva metra širok krater, kar kaže na eksplozijo. Mediji pišejo tudi o očividcih, ki so pred samo nesrečo slišali pok. Preiskovalci ruskega državnega tožilstva so že včeraj popoldne potrdili verjetnost, da je šlo za teroristični napad.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
30. 11. 2009 22.53
za te bloke sem ze slisal...mr.T ,predmestje Moskve ne...
plava_laguna
30. 11. 2009 11.54
mr.T, pa ti si bolan, ej.
mr.T
30. 11. 2009 01.08
Ni vse tako kot se zdi take šove večkrat inscinra FSB (pred leti so razstrelili neke socialistične bloke za to da so opravičevali prisotnost v čečeniji) ,kadar rabita 'prezidjenta' Putin ali Medvedev kako akcijo za zabavanje publike in preusmerjenje pozornost . Za neke teroriste je malo brez veze nekj v luft pognat pol pa nič propagande zganjat ,še vedno so jo vsi ki so lahko ob vsakem napadu.
Abacus
29. 11. 2009 21.06
darvil 29.11.2009, 19:21 že že,a le ti pozabljaš ,da je Kitajska močna zaveznica Pakistana ,Bangladeša tudi Irana ,kar pa Indijo odvrača od sporazuma s Kitajsko ,tudi celo Rusija ni več kos kitajski politiki v Aziji in njenim apetitom zato je bolj verjetna naveza Rusija-Indija ,po drugi strani pa Evropa in Rusija odlično gospodarsko sodelujeta ,ju pa tare kar nekaj političnih vprašanj ,še iz preteklosti. Indija pa se kar se tiče tehnologije navezuje na Japonsko , J.Korejo ipd. To pa krepi politične odnose ,Kitajska pa v tem vidi kot anti-kitajsko koalicijo. Od teh velikih akterjev se bo vsaj nekdo moral nasloniti na ZDA kot dodatno oporo ,to je neizogibajoče. Morda celo Rusija ,da se zaščiti pred vplivom Kitajske ,lahko pa tudi Kitajska??? Možnosti so odprte. Ni presenetljivo ,da so ZDA odstopile od Pakistana kot glavnega zaveznika za boj proti Talibom ,saj ne želi zares ustaviti Talibanov ,in so se bolj povezale z Indijo ,kaj bo s tem bo baje po mnenju strokovnjakov pokazal posel za 126 lahkih novih lovcev 4.generacije ,ki jih potrebuje Indija. Spet k 'združeni' Evropi ,pa tako ,ta bi predstavljala predvsem proti-utež Kitajski in ZDA kar se tiče gospodarstva ,prehitela bi na veliko Indijo ,Japonsko in Rusijo ,zato bi te tri države morda v EU iskale svojega podpornega 'partnerja' ,tako da politični odnosi so zelo zakomplicirani ,sploh pa ne enostavni. ADMIN NE BRIASTI!
Abacus
29. 11. 2009 21.06
darvil 29.11.2009, 19:21 že že,a le ti pozabljaš ,da je Kitajska močna zaveznica Pakistana ,Bangladeša tudi Irana ,kar pa Indijo odvrača od sporazuma s Kitajsko ,tudi celo Rusija ni več kos kitajski politiki v Aziji in njenim apetitom zato je bolj verjetna naveza Rusija-Indija ,po drugi strani pa Evropa in Rusija odlično gospodarsko sodelujeta ,ju pa tare kar nekaj političnih vprašanj ,še iz preteklosti. Indija pa se kar se tiče tehnologije navezuje na Japonsko , J.Korejo ipd. To pa krepi politične odnose ,Kitajska pa v tem vidi kot anti-kitajsko koalicijo. Od teh velikih akterjev se bo vsaj nekdo moral nasloniti na ZDA kot dodatno oporo ,to je neizogibajoče. Morda celo Rusija ,da se zaščiti pred vplivom Kitajske ,lahko pa tudi Kitajska??? Možnosti so odprte. Ni presenetljivo ,da so ZDA odstopile od Pakistana kot glavnega zaveznika za boj proti Talibom ,saj ne želi zares ustaviti Talibanov ,in so se bolj povezale z Indijo ,kaj bo s tem bo baje po mnenju strokovnjakov pokazal posel za 126 lahkih novih lovcev 4.generacije ,ki jih potrebuje Indija. Spet k 'združeni' Evropi ,pa tako ,ta bi predstavljala predvsem proti-utež Kitajski in ZDA kar se tiče gospodarstva ,prehitela bi na veliko Indijo ,Japonsko in Rusijo ,zato bi te tri države morda v EU iskale svojega podpornega 'partnerja' ,tako da politični odnosi so zelo zakomplicirani ,sploh pa ne enostavni.
Milivoje Hajdukovi?
29. 11. 2009 20.32
Očitno, da bo v Rusiji negdo znova obudil Staljina. Komu so kaj dolžni potniki v vlaku. To so sramotna dejanja za vse tiste, ki miselno podpirajo to človeško sramoto. Nesmemo biti presenečeni, če bo Rusija enega dneva zrjovela kot razdraženi lev. Po takšnih dejanjih smo lahko na vse pripravljeni: tudi na vojno svtovne rzšeznosti.
darvil
29. 11. 2009 19.27
z nasilnim islamizmom se bo breba odločno obračunati, vendar ne tako kot to počne Amerika katera jih spodbuja ,ustvarja in financira . Prava formula bo zagotovo indijsko-kitajsko-rusko-evropska naveza. Glede na to da so vedno bolj vidni rezultati napačne evro-ameriške politike na področju celotne evrope bo nujno potrebno odločno ukrepqati. Švicarji so se končno zbudili,kar lahko evropi da novi zagon za pozitivne ukrepe . Svobodo bo treba spoštovati in pogumno negovati.
IsIam
29. 11. 2009 19.16
Inna lillahi wa inna ilayhi rajiun! RIP, nesrečniki.