Tujina

Nove hladne vojne se ne bojim ...

Moskva, 26. 08. 2008 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
68

... a si je tudi ne želim, je po ruskem priznanju Abhazije in Južne Osetije, ki je sprožilo obsojanje mednarodne skupnosti, dejal predsednik Medvedjev.

Z Medvedjevim podpisom je Rusija zaključila postopek priznanja.
Z Medvedjevim podpisom je Rusija zaključila postopek priznanja. FOTO: Reuters
Ničesar se ne bojimo, tudi možnosti nove hladne vojne ne. Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je podpisal odlok, s katerim je Moskva dokončno priznala neodvisnost spornih gruzijskih pokrajin Južne Osetije in Abhazije. V televizijskem nagovoru tik za tem je poudaril, da je bila to težka odločitev, da pa je priznanje tudi edini način, da rešijo življenja Abhazijcev in Južnoosetijcev. Ob tem je pozval druge države, naj sledijo ruskemu zgledu. Kot je še dejal, je za takšno rusko odločitev "odgovoren" tudi gruzijski predsednik Mihail Sakašvili. V noči na 8. avgust je Tbilisi sam izbral svojo odločitev, je poudaril in spomnil na gruzijski napad na separatistične upornike v Južni Osetiji. "Sakašvili je za dosego svojih ciljev izbral genocid," je dodal Medvedjev.

Voditelji EU naj bi o Gruziji razpravljali na izrednem vrhu unije 1. septembra v Bruslju.

Zunanjemu ministrstvu je ukazal, naj z obema regijama takoj naveže diplomatske stike, obrambno pa se je zavezalo, da bo tam zagotavljalo mir. Medvedjev je nekaj ur po podpisu v pogovoru za britansko mrežo BBC odločitev upravičeval s priznanjem neodvisnosti Kosova s strani Zahoda. "Storili smo tako, kot so nekatere države storile v primeru Kosova in nekaterih drugih problemov," je dejal.

V Tbilisiju so se nemudoma odzvali, namestnik zunanjega ministra Giga Bokeria je Rusijo obtožil prisvajanja gruzijskega teritorija. "To je odkrito priključevanje ozemelj, ki so del Gruzije,“ je dejal. Rusko potezo sta prvi obsodili Nemčija in Velika Britanija. Nemška kanclerka Angela Merkel je rusko priznanje označila za "popolnoma nesprejemljivo". Britanska vlada pa je "odločno zavrnila" rusko priznanje gruzijskih pokrajin. Francoski zunanji minister Bernard Kouchner pa je izrazil bojazen, da bi ruska odločitev lahko pripeljala do nove vojne.

Ostro se je odzval tudi ameriški predsednik George Bush. Kot je dejal, s tem Rusija stopnjuje napetost z Zahodom. “Ta odločitev je v nasprotju s številnimi resolucijami Varnostnega sveta Združenih narodov, za katere je Rusija v preteklosti glasovala. V nasprotju pa je tudi s francoskim mirovnim predlogom, ki sta ga podpisali ruska in gruzijska stran,” je dejal Bush. Ponovil je še, da sta tako Južna Osetija kot Abhazija še vedno del Gruzije in da mora tako tudi ostati.

V Abhaziji so se tudi s streljanjem v zrak veselili ruskega priznanja.
V Abhaziji so se tudi s streljanjem v zrak veselili ruskega priznanja. FOTO: Reuters

Abhazijci in Osetijci so novico o ruskem priznanju navdušeno sprejeli. Na ulicah so se zbirali ljudje, streljali v zrak in nazdravljali s šampanjcem. Hitro sta se odzvala tudi voditelja Južne Osetije in Abhazije, Edvard Kokojti in Sergej Bagapš. "To je zgodovinski dan za naše ljudi. Hvaležen sem ruskemu vodstvu in ruskemu ljudstvu za ta velik korak priznanja neodvisnosti Abhazije," je dejal Bagapš. Kokojti je ocenil, gre za velik dan v zgodovini Južne Osetije ter se zahvalil Rusiji, da jih je rešila pred genocidom in jim dala priložnost, da se razvijajo in živijo v svoji državi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veteran_91
30. 08. 2008 22.49
staroselec 27.08. 2008, 12 : 16 Dobra analiza trenutne situacije, ki pa je za Evropo na dolgi rok nevzdržna.
Goran Novakovic
30. 08. 2008 08.13
me prav zanima kdo v evropi ima jajca uvesti Rusiji sankcije, pa ni to Srbija kako jim to ni jasno!!!!!!!!!!!!!!!
mindfucker
30. 08. 2008 08.03
američane ne skrbi začetek nove kurilne sezone. naše bebce v bruslju, pa tudi ne! me blazno zanima, kakšna bo "deflacija" zaradi podražitve ruskega plina, decembra? glede na to kakšno zunajno politiko vodimo, smo rudnike premoga prezgodaj začeli zapirati!
mes
30. 08. 2008 07.53
ena stvar je jasna na tem svetu-Amerikanci bi radi zavladali celi svetovni populaciji-na prefinjen nacin,in veseli me da se jim je koncno nehce postavil po robu,pa makar to bili rusi.Tudi Jugoslavija jim je bila trn v peti zato pa so jo razkosali.
Uroš Palhartinger
28. 08. 2008 03.37
Naslednja kandidatka za kosovski scenarij je BiH, nato Makedonija...
lockd
27. 08. 2008 23.58
alenkavizintin a sploh veš kaj govoriš ?
okhasan1
27. 08. 2008 23.45
zdaj pa bo palestina na vrsti.
crnidober
27. 08. 2008 20.07
evo nove hladno vojne se ne bojim, bojevali se bomo poleti ko je bolj vroče,. :)
klavdijl
27. 08. 2008 17.54
se pravina isti podlagi oz. še na manj so podprli Kosovo, tukaj pa je stvar nesprejemljiva in zaskrbljajoča... hehe kako dvoličništvo in hinavskost
stafordcic@email.si
27. 08. 2008 16.21
alenka odloča volja ljudstva na tvojo zalost jebiga kosovo je tudi na tak nacin prislo do na ziva samostojnost ko kolo porineš po hribu se pač kotali s teboj ali brez tebe jebiga
civitasstain@gmail.com
27. 08. 2008 15.29
BB29862 Pa menda ja ne misliš resno, da je slovenska vlada priznala Kosovo po svoji lastni politični potezi, apak je bil to pritisk iz Brusselja.
alenkavizintin@yahoo.it
27. 08. 2008 15.10
Fafel:Tvoje izkušnje me ne zanimajo.Dejstvo je da si obojni oz.trojni zaslužijo državo,kar pa ne smemo poenostaviti in reči,da tudi republika srbska potemtakem zasluži odcepitev od Bosne.Republika Srbska je zločinska tvorba ,posledica genocida nad Bošnjaškim življem.
Sadjar
27. 08. 2008 14.15
A Cia praviš? Zelo možno. Potem že mi gremo v drek.
SEJ BO
27. 08. 2008 12.56
EVROPO BO BRANIL 10.BATALJON SLOVENSKE VOJSKE NA ČELU Z ERJAVCEM...
staroselc
27. 08. 2008 12.16
1 Osetija in Abhazija si že 15 let prizadevata v OZN za priznanje samostojnosti. še t2 Rusija ima mandat OZN za posredovanje v primeru oboroženih spopadov med Gruzijo in njima. 3 Predsednik Gruzije je psihopat, ki vsaki 2 leti tam pobije nekaj tisoč ljudi - nekaj deset tisoč jih pa pobegne. V 15ih letih se je izselilo več kot 25% avtohtonega prebivalstva. 4 Tako dela na tistem področju etnično čiščenje in Gruzija si prisvaja to ozemlje. 5 V Ruski federaciji imajo vse države popolno avtonomijo - skupna je valuta in vojska. V to je vključena absolutna pravica do pridružitve k ali izstopa iz Ruske federacije za vsako državo (!!!!!!!) 6 Osetija in Abhazija vidita svojo prihodnost le v Ruski federaciji, tako kot SLO v EU. 7 Edino nemška TV prikazuje resnico o tem .. vse od Stalina naprej, ki je tako nesrečno določil mejo, kar v CCCP NI bilo moteče, danes sta pa dva naroda prepolovljena. 8 Ostale članice EU prikrivajo resnico (s konjokradico zvanom Rüpsy Tüpsy na čelu) in lezejo v debelo ameriško rit, kateri je edini cilj oslabiti vse močnejšo Rusko federacijo. 9 Zato, da bi oslabili Rusko federacijo, ki spet postaja iz dneva v dan močnejša so Amerigi pripravljeni požreti vse podpisane sporazume in pogodbe (Hitlerjanski pristop k politiki). 10 EU je neodločna, ker je od Rusije energetsko odvisna (plin) in se dela mrtvo po nojevsko tiščoč glavo v ameriško rit iz katere le tu pa tam pokuka in reče:\"Grozno!\" ter takoj porine glavo nazaj v drek. Vir: domačin in D TV !!!!!!!!!! VAŽNO OPOZORILO !!!!!! POP TV in A KANAL sta popolnoma v lasti tujcev in govori se da je večinski lastnik preko nekaterih podjetij postala CIA. Zelo pozorno opazujte blatenje ruske vojske kjer \"popofci\" na dolgo in široko poročajo o tem kako so ruski vojaki \"izropali\" neko vojašnico in natančno prevajajo vse psovke vojaškega besednjaka, da bi čim bolj očrnili Ruse. Kaj takega ta banda lažniva NIKOLI ni storila ob poročanju sranj o \"american marins\", ali Guatemali.
Skynet
27. 08. 2008 12.05
SEJ BO: če propade Amerika kdo bo branu Evropo potem, ker sama se ni zmožna, mogoče Kitajska :)
SEJ BO
27. 08. 2008 11.36
AMERIKA BO PROPADLA..
Skynet
27. 08. 2008 10.25
Rusija je kot "prestrašeni lev", hočejo pokazat svoj že zdavno izgubljeni vpliv v Evropi, vendar jim ne preostane drugega kot "rjovenje" :) Kar se tiče hladne vojne, so na novih posnetkih pričevanj Ruskih vojakov smi rekl, da živijo kot "klošarji"...
SadButTrue
27. 08. 2008 09.59
alenkavizintin....vidim, da ga še nikoli nisi fasala v rit, da smatraš to kot nekaj slabega. Drugače se pa lahko tukaj Srbi smejejo in rečejo: Evo vam za Kosovo. Saj slediš, a ne? Ne bo šlo tako: Kosovska samostojnost da, Osetijska pa ne. Glede na to kako hitro se širi, bo slej ko prej kakšen tvoj prijatelj ali pa sorodnik na heroinu. No potem pa pejt pred burekarnico vzklikat: svobodno Kosovo!!
wwpixel@yahoo.com
27. 08. 2008 08.27
Posredno še noben lovec ni zajca ujel